Κυριακή 23 Δεκεμβρίου 2018

Τσιζκέικ λευκής σοκολάτας με άρωμα λεμονιού





Λευκή αμαρτία


Τσιζκέικ λευκής σοκολάτας με άρωμα λεμονιού


Αφού λοιπόν με την προηγούμενη ανάρτηση για ένα πολύ ελαφρύ και με λίγες θερμίδες ντρέσινγκ για τις σαλάτες μας φροντίσαμε να διασκεδάσουμε τις τύψεις μας για τις χιλιάδες θερμίδες που θα καταναλώσουμε αυτές τις μέρες, ας φροντίσουμε και για το γλυκό των Χριστουγέννων. Φέτος θα κάνω μια απολαυστική τάρτα με λευκή σοκολάτα και άρωμα λεμονιού. Φαινομενικά είναι ελαφριά – αυτό το άρωμα λεμονιού φταίει για όλα! - αλλά ομολογουμένως έχει αρκετές θερμίδες. Αλλά μέρες που ‘ναι ας αφήσουμε τις δίαιτες για του χρόνου. Θα κάνουμε εξάλλου το ελαφρύ ντρέσινγκ στη σαλάτα μας (Χμ! Αυτό ακούγεται σαν εκείνο το ανέκδοτο που αφού φάμε τα πάντα, στο τέλος τρώμε και το γιαουρτάκι για τη δίαιτα...)


Είναι ένα εύκολο γλυκό παρ΄όλο που έχει τρεις παρασκευές, ειδικά αν παραλείψουμε το στάδιο για την παρασκευή της βάσης και την αντικαταστήσουμε με το γνωστό κόλπο με τα μπισκότα νταϊτζέστιβ και το βούτυρο. Συνήθως όταν αποφασίσω να το κάνω, κάνω διπλή δόση για τη βάση και τη μια την καταψύχω ωμή. Έτσι για την επόμενη φορά θέλει απλώς ψήσιμο. Αλλά μπορεί να καταψυχθεί και ψημένη. Σήμερα θα πούμε και τους δύο τρόπους, δηλαδή αυτή με τα μπισκότα και αυτή με τη σπιτική ζύμη για να διαλέξετε όποιον σας βολεύει.


Τον τόνο στην τάρτα αυτή τη δίνει η φλούδα λεμονιού της διακόσμησης που μας δίνει μικρές λεμονάτες εκρήξεις. Μπορείτε βεβαίως να την αντικαταστήσετε με οποιαδήποτε διακόσμηση της επιλογής σας, οι λευκές σοκολατένιες μαργαρίτες που πωλούνται στα ζαχαροπλαστεία ή απλώς κομμάτια λευκής σοκολάτας είναι δυο εναλλακτικές λύσεις αλλά από την άλλη η παρασκευή με τις φλούδες είναι τόσο εύκολη και κυριολεκτικά δίνει προσωπικότητα στο γλυκό μας που αξίζει τον κόπο να την κάνουμε. Καλύτερα μάλιστα να χρησιμοποιήσετε βιολογικά λεμόνια που δεν είναι κερωμένα.


Η κρέμα λευκής σοκολάτας είναι σχετικά άγλυκη, γι΄αυτό και το γλυκό σε συνδυασμό με το άρωμα λεμονιού μας δίνει την εντύπωση ενός πολύ ελαφριού γλυκού. Αν τη θέλετε πιο γλυκιά, δοκιμάστε και προσθέστε 1-2 κ.σ. άχνη ζάχαρη ανάλογα με τις προτιμήσεις σας.


Πάμε να τη φτιάξουμε!


    "Μπολ με λεμόνια"
    Ελαιογραφία της Debbie Becks Cooper
    Για τη ζύμη της βάσης
  • 2 κούπες σκληρό αλεύρι
  • 1/2 κούπα ζάχαρη
  • Ξύσμα μισού λεμονιού
  • Μια βανίλια
  • 2 κρόκους αυγού
  • 220γρ. βούτυρο μαλακό
Ρίχνουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ και με τα χέρια ζυμώνουμε μέχρι έχουμε μια μαλακή ομοιογενή ζύμη. Καλύπτουμε τη βάση μιας φόρμας 28εκ. με σούστα με λαδόκολλα φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά (θα μας βοηθήσει αυτό στο ξεφορμάρισμα) και απλώνουμε ομοιόμορφα τη ζύμη. Βάζουμε τη φόρμα για 30’ στο ψυγείο να παγώσει. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180οC στον αέρα για 25’ με 30’ μέχρι να ξανθύνει η ζύμη. Την αφήνουμε να κρυώσει τελείως.

Ή εναλλακτικά
  • 300 γρ. μπισκότα τύπου νταϊτζέστιβ
  • 100 γρ. βούτυρο αγελάδος

Λιώνουμε το βούτυρο σ’ ένα κατσαρολάκι ή στο φούρνο μικροκυμάτων προσέχοντας να μην βράσει. Αλέθουμε τα μπισκότα στο μούλτι ή τα βάζουμε σε μια σακούλα και τα χτυπάμε με το γουδοχέρι μέχρι να γίνουν τελείως σκόνη. Τα ραντίζουμε με το βούτυρο και ανακατεύουμε με τα δάχτυλα για να βραχούν τελείως. Σε μια φόρμα με σούστα, στρώνουμε λαδόκολλα, φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλάγια και απλώνουμε τη ζύμη πατώντας με το χέρι ώστε να είναι συμπαγής και ομοιόμορφη. Βάζουμε στο ψυγείο να παγώσει το βούτυρο και σφίξει. Θα χρειαστεί γι’ αυτό 30’ τουλάχιστον.
    Για τη σοκολατένια κρέμα
  • 600 γρ. τυρί κρέμα
  • 2 κ.σ. άχνη ζάχαρη
  • 1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
  • Ξύσμα δύο λεμονιών
  • Χυμό ενός λεμονιού
  • 2 πρέζες κρόκο Κοζάνης
  • 250 γρ. λευκή σοκολάτα
  • 200ml κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

Βάζουμε αρκετές ώρες πριν τον κρόκο στο χυμό λεμονιού ώστε ο κρόκος να βγάλει όλη την χρωστική του δύναμη. Παίρνουμε το ξύσμα από τα λεμόνια φροντίζοντας να είναι πολύ ψιλό. Αν χρειαστεί ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι..

Χτυπάμε το τυρί, τη ζάχαρη, τη βανίλια, το ξύσμα, το χυμό λεμονιού να ανακατωθούν πολύ καλά. Λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπαιν μαρί. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε τμηματικά τη σοκολάτα στο τυρί και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.


Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος σε σαντιγύ. Την ενσωματώνουμε στο τυρί. Ρίχνουμε το μείγμα πάνω στο μπισκότο και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Διακοσμούμε με το καραμελωμένο ξύσμα ή με λευκά σοκολατάκια. Βάζουμε το τσιζκέικ στο ψυγείο για 2 ώρες πριν το κόψουμε.
    Για τη διακόσμηση
  • Ξύσμα 2 βιολογικών λεμονιών
  • 70γρ. λευκή ζάχαρη
  • 200ml κρύο νερό

Για να βγάλουμε πιο εύκολα το ξύσμα φροντίσουμε τα λεμόνια να είναι φρέσκα. Μπορούμε να το βγάλουμε είτε με τον τρίφτη είτε με το μαχαίρι, οπότε θα έχουμε πιο μακριές λεμονένιες “κλωστές”. Για να το κάνουμε αυτό βεβαιωνόμαστε ότι έχουμε ένα πολύ κοφτερό μαχαίρι και καθαρίσουμε το λεμόνι όπως το πορτοκάλι. Με το μαχαίρι αφαιρούμε τελείως τη λευκή σάρκα από το εσωτερικό (αν θέλετε να δείτε λεπτομερώς τη διαδικασία, μπορείτε να το κάνετε πατώντας εδώ) και κόβουμε το κίτρινο μέρος σε πολύ λεπτές λωρίδες, σαν κλωστές.

Βάζουμε τη ζάχαρη, το ξύσμα και το νερό σε κατσαρολάκι και μόλις λιώσει η ζάχαρη χαμηλώνουμε τη φωτιά (στα 2/9 στην κουζίνα μου) και το βράζουμε για 10’ ακόμη. Σουρώνουμε και αφήνουμε το ξύσμα λίγα λεπτά στο σουρωτήρι να στραγγίξει καλά. Απλώνουμε το ξύσμα σε λαδόκολλα. Αφήνουμε κρυώσει καλά πριν το χρησιμοποιήσουμε.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Καλά Χριστούγεννα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου