Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018

Ελαφρύ ντρέσινγκ σαλάτας


Ελαφρύ ντρέσινγκ σαλάτας

Όταν σπανίως διαβάζω διάφορες δίαιτες (διαβάζω είπα, τίποτε περισσότερο και μη χαμογελάς!!), με εκνευρίζει εκείνη η σχεδόν τυποποιημένη φράση “προσθέστε μια κουταλιά ελαιόλαδο”. Τι να κάνει μια ταπεινούλα κουταλιά ελαιόλαδο σε μια ολόκληρη σαλάτα; Τίποτε περισσότερο από το να ντραπεί και να κρυφτεί ανάμεσα στα φύλλα. Στ΄αλήθεια τώρα έχετε νιώσει ποτέ την ύπαρξη αυτής της κουταλιάς μέσα στη σαλάτα; Αν ναι, σας ζηλεύω, η γεύση σας πρέπει να είναι εξαιρετικά δυνατή.


Τι γίνεται όμως που μ’ αρέσουν οι σαλάτες που έχουν αρκετούτσικο ντρέσινγκ ώστε να νοστιμίζουν και να ενώνονται όλα τα επιμέρους στοιχεία τους; Και εντάξει μπορεί κάθε Κυριακή βράδυ να υπόσχομαι στον εαυτό μου ότι αύριο θα αρχίσω δίαιτα (αλλά αυτό μεταξύ μας, μην το πείτε σε κανέναν άλλο...) και τη Δευτέρα να ξεχνώ ότι είναι Δευτέρα αλλά σκεφτόμουν ότι θα ήταν καλό να υπάρχει ένα ντρέσινγκ με λίγο ελαιόλαδο (100 θερμίδες η κουταλιά έχει το ευλογημένο) αλλά ταυτόχρονα με την πλούσια υφή που προσδίδει το ελαιόλαδο. Επιπλέον στα ντρέσινγκ μου αρέσει η ελαφρώς γλυκόξινη γεύση που επιτυγχάνεται με την προσθήκη ξυδιού αλλά και ζάχαρης. Κι άλλες θερμίδες δηλαδή.

Μετά από ανακάτωμα διαφόρων υλικών και αρκετές αποτυχημένες προσπάθειες, η λύση αποδείχτηκε πολύ απλή και μάλιστα αντικαθιστούσε και το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη. Κάτι σα σαμπουάν δηλαδή, δύο σε ένα και μην λουστείτε, να το πιείτε!!! Εκείνη η ταπεινή μαρμελάδα μήλου χωρίς καθόλου ζάχαρη μου έδωσε τη λύση. Όχι μόνον μπορεί επάξια να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο και τη ζάχαρη αλλά το ντρέσινγκ αποκτά υφή απαλής κρέμας που δε διαχωρίζεται μετά από λίγη ώρα. Μπορεί ακόμη να αντικαταστήσει τη μαγιονέζα που πολλές φορές χρειάζεται να προσθέσουμε. Ξεκινώντας με βάση τη μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη και λίγο ελαιόλαδο μπορούμε “να χτίσουμε” με οποιαδήποτε άλλη γεύση θέλουμε.

Κι ένα μικρό τιπ: το μικρούλι μιξεράκι του φραπέ, μην το κρατάτε μόνον για το φραπέ σας. Αναμειγνύει υπέροχα τα ντρέσινγκ και κάνει την υφή τους ακόμη πιο βελούδινη.

Αν θέλετε να δείτε πώς γίνεται η μαρμελάδαμήλου χωρίς ζάχαρη, μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ. Φυσικά δεν θα προσθέσετε κανέλα.

Ιδού και τρεις προτάσεις για ελαφρύ ντρέσινγκ για σαλάτες




Ντρέσινγκ μουστάρδας
  • 3 κ.γλ. μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ. μουστάρδα απαλή
  • 1 κ.σ. μηλόξιδο
  • Αλάτι – πιπέρι




Ντρέσινγκ μπλε τυριού
  • 3 κ. γλ. μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη
  • 2 κ.γλ. ηλιέλαιο
  • 3 κ.γλ. μπλε τυρί σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κ. γλ. μπράντι
  • 1 κ.γλ. λευκό ξύδι
  • Μια πρέζα σκόνη σκόρδου
  • Ελάχιστο πιπέρι



Ντρέσινγκ με σάλτσα σόγιας
  • 3 κ.γλ. μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη
  • 3 κ. γλ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.γλ. σάλτσα σόγιας
  • Μια πρέζα σκόνη σκόρδου
  • Ελάχιστο πιπέρι



Βάζουμε όλα τα υλικά σ’ ένα βαζάκι και χτυπάμε με το χέρι ή το μιξεράκι του φραπέ μέχρι να γίνει λεία κρέμα.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου