Κρουασανάκια της Λέλας με μαρμελάδα μήλο!
Βρέθηκα
μια ωραία μέρα με το ψυγείο μου γεμάτο
μήλα.... Πόσες μηλόπιτες μπορώ να φτιάξω
πια; Καιρός να κάνω μαρμελάδα! Εκείνη
την υπέροχη βουτυρένια μαρμελάδα που
δε χρειάζεται ζάχαρη. Ναι, καλά διαβάσατε.
ΔΕΝ χρειάζεται ζάχαρη. Η γλυκύτητα των
μήλων σε συνδυασμό με το αργό βράσιμο
αρκεί για να μας δώσει μια υπέροχη,
βουτυρένια μαρμελάδα με αέρινη γλύκα
που μοσχοβολά. Και υγεία και οικονομία...
Μετά
θα φτιάξω εκείνα τα υπέροχα κρουασανάκια
της Λέλας που αν και έχουν μαγιά δε
χρειάζεται να περιμένεις να φουσκώσει
η ζύμη. Ποτέ δεν κατάλαβα γιατί δε
χρειάζεται φούσκωμα αλλά αφού γλυτώνω
το χρόνο της αναμονής δεν θα το ψάξω. Θα
τα φτιάξω και θα τα γεμίσω με μαρμελάδα
μήλου και σταφίδες.
Επί
το έργον λοιπόν: καθαρίζω 3 κιλά περίπου
μήλα από τη φλούδα και τα κόβω σε λεπτές
φετούλες κατ΄ευθείαν στην κατσαρόλα
όπου έχω προσθέσει ένα φλυτζανάκι νερό.
Ρίχνω μέσα 2-3 ξυλάκια κανέλλα και φλούδες
από ένα πορτοκάλι περίπου, από ‘κείνα
τα βιολογικά που είχα το χειμώνα και
διατήρησα τις φλούδες τους μέσα σε
τσίπουρο. Σημειώνω σ΄ ένα χαρτί πόσα
ξυλάκια κανέλλας έβαλα.
Σ’
ένα άλλο κατσαρολάκι βάζω τα κομματάκια
από την καρδιά του μήλου που περιέχει
τα κουκούτσια και συνήθως τα πετάμε. Αν
τα μήλα είναι βιολογικά προσθέτω στο
ίδιο κατσαρολάκι και τις φλούδες.
(Αποφεύγω τις φλούδες από τα μη βιολογικά
μήλα διότι είναι επιβαρυμένες με
φυτοφάρμακα αφού όπως μας πληροφορούν
οι ειδικοί τα καινούργια φυτοφάρμακα
μένουν κυρίως στην επιφάνεια των
φρούτων). Προσθέτω λίγο νερό και τα βάζω
να σιγοβράσουν. Έτσι θα πάρω επιπλέον
πηκτίνη και θα γίνει η μαρμελάδα μου
ακόμη πιο βελούδινη.
Ταυτόχρονα
βάζω στην φωτιά την κατσαρόλα με τα
μήλα. Μόλις αρχίζει να βράζει, την
ανακατεύω 2-3 φορές, χαμηλώνω τη φωτιά
(στο 4 στην κουζίνα μου με διαβάθμιση
1-9), σκεπάζω με το καπάκι και την αφήνω
να σιγοβράσει για 60’.
Στα
30’ λεπτά περίπου πολτοποιώ με το
ραβδομπλέντερ τα κουκούτσια (αν δεν έχω
τα πιέζω μ’ ένα πιρούνι) και ρίχνω τον
πολτό που προέκυψε στην κατσαρόλα με
τα μήλα, περνώντας τον βεβαίως από τη
σίτα.
Όταν
συμπληρωθούν τα 60’, ανοίγω το καπάκι,
ανακατεύω και συνεχίζω το σιγοβράσιμο
για 30’ ακόμη. Τώρα πια τα μήλα έχουν
μαλακώσει, έχουν ελαφρά σκουρήνει και
το υγρό έχει σχεδόν εξαφανισθεί. Αν όχι
συνεχίζω για λίγο ακόμη. Ρίχνω και κανένα
ανακάτεμα που και που για να μην μου
βγεί καζάν-ντιπί με γεύση μήλου! (Χμ! να
μια ιδέα...).
Οι
μαρμελάδες μου αρέσουν λείες και χωρίς
κομματάκια φρούτων (... Γούστα είναι
αυτά!). Με μια λαβίδα αφαιρώ τις κανέλες.
Μία-δύο-τρεις .... Πόσες είχα βάλει; Πρέπει
να προσέξω να τις βγάλω όλες αλλιώς η
μαρμελάδα θα γίνει σαν άμμος. Ευτυχώς
που το σημείωσα. Πολτοποιώ με το σατανικό
εργαλείο (ραβδομπλέντερ). Αν τυχόν η
μαρμελάδα είναι αραιή συνεχίζω το
βράσιμο για λίγο ακόμη ανακατεύοντας
συνεχώς για να μην κολλήσει.
Μόλις
φθάσει στην επιθυμητή πυκνότητα, βάζω
δυο καλά πλυμένα βάζα με ένα δάχτυλο
νερό στο φούρνο μικροκυμάτων και αφήνω
στο δυνατό μέχρι να βράσει το νερό και
να δημιουργηθεί ατμός μέσα στα βάζα.
Φοράω τα γάντια της κουζίνας, βγάζω τα
βάζα από το φούρνο μικροκυμάτων, πετώ
το νερό και γεμίζω τα βάζα μέχρι επάνω
με μαρμελάδα. Ας μην πετάξω τις κανέλλες.
Ας τις μοιράσω στα βάζα για διακόσμηση.
Σφραγίζω καλά τα βάζα και τα γυρνώ
ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Έτοιμες οι
μαρμελάδες. Α! Να μην ξεχάσω να βάλω
ταμπελάκια για να ξέρω τι είναι και πότε
τις έφτιαξα.
Η μαρμελάδα αυτή μπορεί να αντικαταστήσει τη λιπαρή ουσία στα κέικ (για περισσότερα κάνετε κλικ εδώ) ή ακόμη και το αυγό (για περισσότερο κάνετε κλικ εδώ)
Η μαρμελάδα αυτή μπορεί να αντικαταστήσει τη λιπαρή ουσία στα κέικ (για περισσότερα κάνετε κλικ εδώ) ή ακόμη και το αυγό (για περισσότερο κάνετε κλικ εδώ)
Μ΄αυτό
το βάζο που μισογέμισε θα κάνω την κρέμα
για τα κρουασάν. Κρατώ 2-3 κουταλιές της
σούπας και στην υπόλοιπη, μια κούπα
είναι, βάζω μερικές σταφίδες. Σ’ ένα
κατσαρολάκι καίω λίγο μια κουταλιά
βούτυρο αγελάδος και προσθέτω τη
μαρμελάδα με τις σταφίδες. Σ΄αυτήν που
κράτησα διαλύω μια κουταλιά
της σούπας νισεστέ (άντε καλά, για τους
αγγλομαθείς κορν-φλάουερ) και μόλις η
υπόλοιπη αρχίζει να βράζει τη ρίχνω κι
αυτή. Ανακατεύω μέχρι να πήξει. Μήπως
να έριχνα μια κουταλιά της σούπας λικέρ
Grand Marnier; Όχι,
άσε είναι για τα παιδιά. Άλλη φορά. Τώρα
σκεπάσω την κρέμα με μια
λαδόκολλα για να μην κάνει πέτσα και θα
την αφήσω να κρυώσει καλά.
Ας
συγκεντρώσω τα υλικά για τα κρουασάν
της Λέλας.
* 1 κούπα χλιαρό γάλα
* 2 κ.σ. μαγιά σκόνη
* 2 κ.σ. ζάχαρη
* 1 αυγό
* 2 φλ. του καφέ
αραβοσιτέλαιο ή ελαιόλαδο
* 1/2 του κιλού αλεύρι
γ.ο.χ. (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
* Μια πρέζα αλάτι
Βάζω
πρώτα τα στερεά και μετά τα υγρά υλικά
σε μια λεκανίτσα. Ζυμώνω μέχρι να ενωθούν
και να γίνουν μια ομοιογενής και αφράτη
ζύμη. Ανοίγω σε φύλλο
πάχους
μισού εκατοστού.
Παίρνω ένα ρηχό πιάτο της κουζίνας, το
βάζω πάνω στο φύλλο για να κόψω ένα
μεγάλο κύκλο ζύμης. Μετά χωρίζω τον
κύκλο σε οκτώ τρίγωνα, βάζω στην άκρη
μια κουταλίτσα κρέμα μήλου-σταφίδας
που έχει πια κρυώσει και
τυλίγω, γυρίζω λίγο τις
άκρες για να μοιάζει με
μισοφέγγαρο (γαλλιστί
κρουασάν - άλλη φορά θα
σας διηγηθώ την ιστορία του!) και το βάζω
στο ταψί. Μόλις γεμίσει το ταψί, θα τα
αλείψω με λίγο κρόκο διαλυμένο με λίγο
νερό, μπορεί να ρίξω και λίγο σουσάμι
και θα τα ψήσω στους 180ο
C για 15’.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Υ.Γ. Για όσους
απορούν η Λέλα είναι γειτόνισσα και
φίλη που μου έδωσε τη συνταγή για τα
κρουασάν. Τα φτιάχνει για τα εγγόνια
της και τα γεμίζει με πραλίνα ή διάφορα
τυριά, μπέικον και αυγό.
**************
- Μμ! ωραία έγιναν...
-
Άστα κάτω, λαίμαργε! Είναι για τα παιδιά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου