Σάββατο 1 Δεκεμβρίου 2018

Κρόκος Κοζάνης για νοστιμιά και ομορφιά



Κρόκος Κοζάνης για νοστιμιά και ομορφιά

Ο κρόκος, το χρυσάφι της ελληνικής γης όπως αποκαλείται, συγκαταλέγεται στα πιο προσφιλή και πολύτιμα μπαχαρικά των αρχαίων πολιτισμών,
για το άρωμα, το χρώμα, τις φαρμακευτικές και αφροδισιακές του ιδιότητες. Η Κλεοπάτρα το χρησιμοποιούσε στα καλλυντικά της, οι αρχαίοι Φοίνικες στις προσφορές τους στη θεά Αστάρτη, ο Όμηρος το αναφέρει στα κείμενά του ενώ το συναντάμε ακόμη και στην Παλαιά Διαθήκη.

Καλλιεργείται στο χωριό Κρόκος του Ν. Κοζάνης. Φυτεύεται κάθε καλοκαίρι και όταν φθάσει το φθινόπωρο αφαιρούνται με το χέρι τα πολύτιμα στίγματα του πανέμορφου λουλουδιού και αποξηραίνονται προσεκτικά για να γίνουν τα βαθυκόκκινα λεπτά νήματα. Χρειάζονται 50.000 περίπου στίγματα για να προκύψουν 100 γραμμ. κόκκινου κρόκου γι΄αυτό και η τιμή του είναι αρκετά υψηλή. Το παρήγορο είναι ότι χρειάζονται μόλις λίγα στίγματα για να νοστιμίσει το φαγητό μας ή να κάνουμε ένα μυρωδάτο τσάι.

Ο κρόκος ή η ελληνική ζαφορά (saffron) όπως συνήθως λέγεται, ανήκει στην καλύτερη ποιότητα σαφράν στον κόσμο αποτελεί προστατευόμενη ονομασία προέλευσης (ΠΟΠ) λόγω της έντονης γεύσης και ποιότητας του χρώματός του.

Για να προσθέσουμε τον κρόκο στο φαγητό, ρίχνουμε μερικά στίγματα, όσο πιάνουν τα δάχτυλά μας, μια πρέζα δηλαδή, σε κρύο νερό ή κρασί και το αφήνουμε τουλάχιστον 5’ - 10’, ιδανικά μια ώρα για να βγάλει το υπέροχο χρώμα του και τα αρώματά του. Στη συνέχεια ρίχνουμε το υγρό στο φαγητό. Πρέπει οπωσδήποτε να μουσκέψουμε τα στίγματα σε κρύο υγρό διότι αν το προσθέσουμε κατ΄ευθείαν στο φαγητό καίγεται και χάνονται και ο ευεργετικές του ιδιότητες και το χρώμα του. Το ίδιο ισχύει και για τον κρόκο σε μορφή σκόνης.

Μπορούμε με τον ίδιο τρόπο να αρωματίσουμε το νερό που πίνουμε ή ζεταίνοντάς το και προσθέτοντας μια κουταλιά μέλι να κάνουμε ένα αρωματικό τσάι.

Μια εύκολη μάσκα προσώπου για λιπαρά δέρματα και ειδικά για τους εφήβους που ταλαιπωρούνται από την ακμή είναι να βάλουμε 3-4 στίγματα κρόκου σε μισή κούπο γάλα και αφού τα αφήσουμε τουλάχιστον δυο ώρες, κάνουμε επάλειψη με το γάλα αυτό στο πρόσωπό μας. Αφήνουμε να δράσει για 15 και ξεπλένουμε με δροσερό νερό. Μπορούμε να επαναλάβουμε 2 φορές την εβδομάδα αλλά για πολύ λιπαρά δέρματα μπορεί να επαναληφθεί έως 3-4 φορές.

Μπορούμε να προσθέσουμε λίγο από αυτό το γάλα σε ρυζάλευρο ώστε να γίνει μια λεία κρέμα που θα την χρησιμοποιήσουμε και για ελαφρά απολέπιση του προσώπου: απλώνουμε τη μάσκα στο πρόσωπο, αφήνουμε να δράσει για 20’ μέχρι δηλαδή να στεγνώσει. Βρέχουμε τη μάσκα με δροσερό νερό για να μαλακώσει και τρίβουμε το πρόσωπο με κυκλικές κινήσεις. Τέλος ξελπένουμε με κρύο νερό.

Ο κρόκος έχει πολλές φαρμακευτικές ιδιότητες, χάρη σε δύο συστατικά, την πικροκροκίνη και την κροκίνη. Επίσης, περιέχει βιταμίνη Β12, λυκοπίνη, ζεαξανθίνη, α-β καροτένιο καθώς και βιταμίνη C, σίδηρο, κάλιο και μαγνήσιο.
Έχει αντιγηραντικές, αντικαταθλιπτικές, αντιοξειδωτικές και αντικαρκινικές
ιδιότητες, ανακουφίζει από τον στομαχόπονο, καταπραΰνει τους πόνους των νεφρών, διεγείρει την όρεξη και διευκολύνει την πέψη, βελτιώνει το δέρμα από την ακμή με εξωτερική χρήση του, ενισχύει την εγκεφαλική λειτουργία και τη μνήμη, μειώνει τη χοληστερίνη και εμφανίζει αντιθρομβωτική δράση, μειώνει την αρτηριακή πίεση, έχει ευεργετική δράση σε άτομα που πάσχουν από άνοια ή Αλτσχάιμερ, βοηθά σε κρίσεις άσθματος, στο προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο, τη ναυτία, τις πεπτικές διαταραχές, τις ενοχλήσεις κατά την οδοντοφυΐα και έχει αφροδισιακές ιδιότητες


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου