Στο σπίτι είχε καταλήξει σχεδόν ανέκδοτο... ακόμη και τα ίδια επακριβώς ζυγισμένα υλικά να δίναμε στη γιαγιά μου και τη μάνα μου, η φασολάδα της πρώτης ήταν εκπληκτική!
Όταν την ρωτούσαμε πώς την έκανε απαντούσε με απορία “πώς την έκανα; τα έβαλα όλα στην κατσαρόλα και τα έβρασα”. Κι όταν λέγαμε ότι θα φάμε φασολάδα, όλοι μας θέταμε έναν όρο: “Να την κάνει η γιαγιά!”. Η μαγειρική της γιαγιάς μου είχε ένα χαρακτηριστικό: το χάιδευε το φαγητό, δεν το πίεζε, αντίθετα στεκόταν πάνω από την κατσαρόλα, όση ώρα και να χρειαζόταν, και το κανάκευε. Όπως καταλαβαίνετε χύτρα ταχύτητος να μεταχειριστεί η γιαγιά δεν υπήρχε περίπτωση, αν και υπήρχε στα ντουλάπια της.
Τα
χρόνια πέρασαν, η γιαγιά κατοικεί πλέον
στις γειτονιές του ουρανού. Μια ωραία
μέρα που ήμουν στο σπίτι της μάνας μου
αποφάσισε να φτιάξει φασολάδα. “Άστο
καλύτερα”, της είπα. Κατάλαβε, γέλασε
και μου είπε: “Όχι, θα δεις, σαν της
γιαγιά θα γίνει”. Συμφώνησα δύσπιστα
για να μην της χαλάσω το χατήρι. Αλλά
όταν τη δοκίμασα, πίστεψα για μια στιγμή
ότι η γιαγιά μου είχε κατεβεί από τα
ουράνια για να μου φτιάξει φασολάδα!
Σήμερα
θα δούμε λοιπόν πώς μπορούμε να κάνουμε
μια χυλωμένη φασολάδα αλά γιαγιά αλλά
θα δούμε ακόμη δύο μάλλον πιο σύντομους
τρόπους. Ο καθένας
μπορεί να κάνει την αγαπημένη του και
απλώς να τη μαγειρέψει με όποιον από
τους τρεις τρόπους επιλέξει. Αλλά
επειδή υπάρχουν μεταξύ μας και νέες
μαγείρισσες και νέοι
μάγειρες ας
αναφερθούμε αρχικά στα βασικά συστατικά
της απλής γνωστής σπιτικής φασολάδας.
-
Μισή κούπα φασόλια (τα νέας εσοδείας φασόλια βράζουν καλύτερα και γρηγορότερα)
-
Το 1/4 από ένα μέτριο κρεμμύδι κομμένο σε κυβάκια, μπορούμε και περισσότερο
-
Ένα μέτριο καρότο κομμένο σε κύβους ή ροδέλες
-
50 ml ελαιόλαδο
-
2 κ.σ. ψιλοκομμένο σέλινο
-
1/2 κ.γλ. πελτέ ντομάτας
-
1/4 κ.γλ .κόκκινο γλυκό πιπέρι
-
Αλάτι – κόκκινο καφτερό πιπέρι ανάλογα με τα γούστα σας
Το
μούλιασμα των φασολιών από το προηγούμενο
βράδυ δεν είναι απαραίτητο αλλά σίγουρα
μειώνει το χρόνο βρασμού και μου φαίνεται
ότι βοηθά να κρατήσουν τα φασόλια το
σχήμα τους. Επίσης με το μούλιασμα
γίνονται πιο ελαφριά. Γι’ αυτό είναι
καλύτερο να τα βάλετε από το προηγούμενο
βράδυ σε μπόλικο κρύο νερό.
Αν
δεν σας ενοχλεί ιδιαίτερα είναι καλύτερο
να μη πετάξετε το νερό από
το πρώτο βράσιμο και
να πετάξετε μαζί μ’ αυτό όλες τις
πολύτιμες υδατοδιαλυτές βιταμίνες. Αν
όμως πρέπει να αλλάξετε το πρώτο νερό,
βάλτε τα φασόλια σκέτα μέσα σε μπόλικο
κρύο νερό και αφήστε να βράσουν με
ανοιχτό καπάκι 5’ από τη στιγμή που θα
αρχίσει ο βρασμός. Σουρώστε τα και
ξαναβάλτε τα στην κατσαρόλα, προσθέστε
όλα τα υλικά εκτός από το αλάτι
και το ελαιόλαδο
ή μόνον το μισό αν ακολουθήσετε τον
πρώτο από τους παρακάτω τρόπους, προσθέστε
νερό και βράστε μέχρι το επιθυμητό
αποτέλεσμα. Αλατίζουμε
προς
το τέλος του μαγειρέματος. Η
αναλογία νερού σε αυτή την περίπτωση
είναι 1 προς 2,5 ενώ αν δεν αλλάξετε το
νερό 1 προς 3.
Πάμε
τώρα να
τους δούμε τους
τρόπους που μπορούμε να χυλώσουμε τη
φασολάδα μας:
Δεν
μπορώ να γνωρίζω αν αυτός ήταν ακριβώς
ο τρόπος της γιαγιάς αλλά σίγουρα δίνει
μια φασολάδα με ιδιαίτερη γλύκα και
γεύση, χυλωμένη και λαδερή. Το μόνο που
χρειάζεται σε αντίθεση με τη συνήθη
τακτική είναι να βάλουμε το λάδι ή
έστω το μισό λάδι από
την αρχή και όχι στο τέλος, να
βάλουμε μπόλικο νερό (αναλογία
1 προς 3 αν τα
έχετε προβράσει ή 1 προς 3,5 αν δεν τα
προβράσετε) και
να βράσουμε έντονα (στα 7/9 στην κουζίνα
μου) με ανοιχτό καπάκι μέχρι να σωθεί
το νερό και να χυλώσει. Ίσως
χρειαστεί, ανάλογα με την ένταση της
φωτιάς σας το πλάτος της κατσαρόλας
σας, να προσθέσετε λίγο ζεστό νερό. Ξέρω
ότι όλοι συστήνουν το αργό μαγείρεμα
της φασολάδας, έτσι την έκανα κι εγώ
αλλά δεν είχε τη νοστιμιά του φασολιού.
Αντίθετα με τον έντονο βρασμό νιώθω ότι
το φασόλι δίνει όλη τη γεύση του. Νομίζω
ότι έχω βρει την απάντηση στο διαφορετικό
μέσο μαγειρέματος της γιαγιάς μου και
εμού. Η γιαγιά μαγείρευε στην πετρογκάζ,
δηλ. σε φωτιά που όσο χαμηλή και να είναι
δίνει διαφορετικό, πιο έντονο τόνο στο
μαγείρεμα και
συνήθως σε κατσαρόλα με όχι και τόσο
βαρύ πάτο όπου το φαγητό ερχόταν σε
άμεση επαφή με τη φωτιά. Στις
ηλεκτρικές μας κουζίνες με
τις μοντέρνες κατσαρόλες η
...προσομοίωση με τη φωτιά είναι δύσκολη.
Στην περίπτωση της φασολάδας ο έντονος
βρασμός μας δίνει μια εξαίσια χυλωμένη
φασολάδα με πλήρη γεύση.
2. Φασολάδα
στριφογυριστή
Ο
τρόπος αυτός
πήρε τ΄ ονοματάκι του από το ανακάτεμα
που κάνουμε για να πετύχουμε το χύλωμα.
Έτσι αφού βράσουμε τη φασολάδα χωρίς
καθόλου λάδι μέχρι του σημείου που τα
φασόλια κρατούν πολύ λίγο, ρίχνουμε
το 1/3 από το λάδι και ανακατεύουμε με
ξύλινη κουτάλα προς
την ίδια μεριά για
3’. Επαναλαμβάνουμε άλλες δυο φορές με
το υπόλοιπο λάδι. Είναι σημαντικό να
ανακατεύουμε με
ξύλινη κουτάλα με
την ίδια φορά (προς την ίδια μεριά δηλαδή)
για να μην σπάσουν
τα φασόλια. Θέλουμε απλώς κάποια από
αυτά “να πληγωθούν” για να μας βοηθήσουν
στο χύλωμα.
3. Φασολάδα
γρήγορη ...με
υποβοήθηση
Αυτή
η φασολάδα γίνεται
πιο εύκολα από τις άλλες δυο μα ουσιαστικά
δε χυλώνει από μόνη της αλλά με ένα
βοηθητικό υλικό. Επειδή οι διατροφολόγοι
μας συστήνουν την προσθήκη κάποιου
δημητριακού στα όσπρια ώστε να παίρνουμε
πρωτεΐνες υψηλής διατροφικής αξίας
μπορούμε αντί να προσθέσουμε κάποιο
δημητριακό όπως ρύζι, σιτάρι, πλιγούρι
κ.α., να προσθέσουμε κάποιο αλεύρι
δημητριακού όπως
ρυζάλευρο ή
νισεστέ ή κορν φλάουερ. Το προσθέτουμε
στην αρχή, όταν το νερό είναι ακόμη κρύο
και ανακατεύουμε για να διαλυθεί. Έτσι
μπορούμε να έχουμε μια καλά χυλωμένη
φασολάδα,
χωρίς όμως να χρειάζεται να βράσουμε
τα φασόλια με τον κίνδυνο να διαλυθούν.
Και
οι τρεις τρόποι μας δίνουν μια νόστιμη
χυλωμένη φασολάδα, ομολογώ όμως ότι η
νοστιμότερη όλων είναι η πρώτη με τον
έντονο βρασμό διότι μόνον σε αυτή κατά
τη γνώμη μου τα φασόλια ξεδιπλώνουν όλη
τη γεύση τους και τότε το φαγητό μας
γίνεται πραγματικά απολαυστικό!
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου