Λικέρ κακάο: ένα αρωματικό χωνευτικό ηδύποτο
Τα
τελευταία χρόνια τέτοια εποχή κάνω μια
σύντομη και εύκολη προετοιμασία για
τις μέρες των Χριστουγέννων που δυστυχώς
για πολλούς από εμάς χαρακτηρίζονται
από κατανάλωση φαγητού. Ένα αρωματικό
λικεράκι με κακάο που σερβίρεται ως χωνευτικό στο
τέλος του γεύματος και μπορεί να
συνοδεύσει τον καφέ μας.
Είναι πολύ απλό
να γίνει αλλά σίγουρα εκπλήσσει ευχάριστα
τους συνδαιτυμόνες μας. Χρειάζεται 25
ημέρες για να γίνει, οπότε είναι καλή
εποχή για να το επιχειρήσετε.
Το
κακάο είναι ένα ακόμη πολύτιμο διατροφικό
προϊόν. Δεν είναι τυχαίο που η επιστημονική
ονομασία των σπόρων του κακάου είναι
Theobroma cacao. Η λέξη Theobroma έχει Ελληνική
προέλευση. Προέρχεται από τις λέξεις
θεός και βρώση και σημαίνει η τροφή των
θεών. Οι πρώτες πληροφορίες που έχουν
για την καλλιέργεια κακαόδεντρων είναι
από την εποχή του πολιτισμού των Mάγια
κάπου στο 600 μ.Χ. Στην εποχή των Αζτέκων
το είδος ήταν σπάνιο και άξιζε όσο και
το χρυσάφι. Οι καρποί προσφερόταν συνήθως
στους θεούς και στους βασιλιάδες και
χρησίμευαν ακόμα ως μέσο εμπορικών
συναλλαγών, ως χρήμα. Ο πρώτος Ευρωπαίος
που θεωρείται ότι ανακάλυψε και έφερε
το κακάο στην Ευρώπη είναι ο Hernado Cortez, ο
οποίος το Πάσχα το 1519 προσάραξε με το
στόλο του στην χερσόνησο Γιουκατάν.
Εκεί τον υποδέχθηκε ο βασιλιάς των
Ατζέκων, Μοντεζούμα, που του πρόσφερε
χρυσάφι, πολύτιμους λίθους και ένα
καλάθι γεμάτο κόκκους κακάου.
Είναι πολύ απλό να γίνει αλλά σίγουρα εκπλήσσει ευχάριστα τους συνδαιτυμόνες μας. Χρειάζεται 25 ημέρες για να γίνει, οπότε είναι καλή εποχή για να το επιχειρήσετε.
Είναι
πολύ σπάνιο να βρει κάποιος τόσα πολλά
διατροφικά συστατικά συγκεντρωμένα σ΄
ένα και μόνο προϊόν. Ανάμεσα στα άλλα
οι επιδράσεις των φλαβονοειδών του
κακάο στην καρδιά και στην κυκλοφορία
οφείλονται, εν μέρει, στην ικανότητα
τους να ανακόπτουν την οξείδωση της
χοληστερόλης, και την ανάπτυξη της
αθηρωματικής πλάκας. (πηγή: mednutrition.gr)
(Όπως
καταλαβαίνετε φωτογραφίες δεν έχω,
διότι μόλις χθες έκανα την πρώτη φάση
για το λικεράκι μου που τώρα ωριμάζει
σιγά-σιγά σ΄ένα σκοτεινό ντουλάπι και
τα ποτηράκια της γιαγιάς μου περιμένουν
τα Χριστούγεννα...)
Για
να φτιάξουμε το λικεράκι μας θα
χρειαστούμε:
-
150 γρ. πικρό κακάο
-
1 λωβό βανίλας ή 2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
-
450 ml βότκα
-
250 γρ. ζάχαρη
-
200 ml νερό (καλύτερα μεταλλικό)
Σ΄ένα
αεροστεγές βάζο ανακατεύουμε τη βότκα
με το κακάο και τη βανίλια. Αφήνουμε για
είκοσι μέρες το βάζο σε μέρος δροσερό
και σκιερό, φροντίζοντας να ανακινούμε
το βαζο πού και πού.
Μετά
από μέρες κάνουμε ένα σιρόπι με το νερό
και τη ζάχαρη που το αφήνουμε να βράσει
για 3’ και μετά να κρυώσει τελείως.
Μπορείτε να το κάνετε από την προηγούμενη
και να το βάλετε στο ψυγείο να παγώσει.
Σουρώνουμε
καλά το μείγμα βότκας-κακάου για να
έχουμε ένα διαυγές υγρό και προσθέτουμε
το κρύο σιρόπι. Βάζουμε το λικέρ σε
μπουκάλι και το αφήνουμε να ωριμάσει
για πέντε ημέρες πριν το σερβίρουμε.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου