Πως
να συντηρήσουμε το ξύσμα εσπεριδοειδών
για τα κέικ μας;
Αν
έχουμε πολλά βιολογικά λεμόνια,
πορτοκάλια, μανταρίνια ή οποιοδήποτε
άλλο εσπεριδοειδές ένας εύκολος και
γρήγορος τρόπος να διατηρήσουμε το
ξύσμα είναι ο εξής: αφήνουμε τόσες
κουταλιές βούτυρο όσα και τα λεμόνια ή
πορτοκάλια που έχουμε να έρθουν σε
θερμοκρασία δωματίου. Παίρνουμε το
ξύσμα τους, το ανακατώνουμε καλά με το
μαλακό βούτυρο και το διατηρούμε στο
ψυγείο
Επωφελούμαι
της σημερινής ανάρτησης για να αναφέρω
ότι πρέπει να αποφεύγουμε τις φλούδες
των συμβατικών φρούτων διότι πέραν
από τα λιπάσματα και χημικά που
χρησιμοποιούνται για την καλλιέργεια
τους με τα οποία δυστυχώς πολλοί από
εμάς έχουμε λίγο ή πολύ συμβιβαστεί
(μάλλον γι΄αυτό τα λέμε “συμβατικά”!!)
είτε επειδή δεν βρίσκουμε είτε επειδή
είναι πιο φτηνά, αν και το τελευταίο
είναι πια λίγο μύθος αφού υπάρχουν
κυρίως στις λαϊκές αγορές βιολογικά
προϊόντα σε πολύ καλές τιμές, είναι
κερωμένα ή εμβαπτισμένα ή ψεκασμένα με
επιπλέον χημικά που επιμηκύνουν το
χρόνο ζωής τους. Μετά από λίγη έρευνα
που έκανα - πού αλλού; στο διαδίκτυο –
βρήκα ότι αυτά τα χημικά δεν απομακρύνονται
με κανένα από τα κολπάκια που συνήθως
κάνουμε όταν πλένουμε τα λαχανικά π.χ.
να τα αφήσουμε για λίγη ώρα μέσα σε νερό
με ξύδι. Επομένως, αν θέλουμε να
χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα των φρούτων
γενικά, πρέπει να είναι οπωσδήποτε
βιολογικά!
Άλλοι
τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τη φλούδα
των βιολογικών φρούτων είναι να την
αποξηράνουμε αλλά κατά τη γνώμη μου
έτσι δεν διατηρείται καλά το άρωμά του,
να κάνουμε λεμονάδα, ταχίνι με πορτοκάλι
ή σπιτικό μηλόξυδο με τις φλούδες των
μήλων.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου