Λαχανόρυζο
ή πώς μένει νηστικός ο μάγειρας!!
Μια
ιστορία θα σας πω επάνω στο λεμόνι!
Η
μαγειρική μου είναι εστιασμένη εδώ και
χρόνια στην τρόικα που κυβερνά το σπίτι
μου (Ε! τι σκεφθήκατε; τους τρεις γιους
μου εννοώ!). Οι διατροφικές συνήθειες
του σπιτιού έχουν προσαρμοστεί στην
καθημερινότητα και τις δραστηριότητές
τους.
Αλλά έρχονται στιγμές που κάνω
την επανάστασή μου και αποφασίζω
μονομερώς ...για το μενού. Μη φανταστείτε
ότι αυτό συμβαίνει συχνά ή ακόμη κι αν
το αποπειραθώ, το πετυχαίνω. Τρόικα
είναι αυτή. Μια-δυο φορές το χρόνο με
διαπραγματεύσεις και προειδοποιήσεις
αλλά χωρίς εναλλακτικές. Ότι μαγειρεύτηκε,
μαγειρεύτηκε. Έτσι, δημοκρατικά.
Για
να σοβαρευτούμε. Τελευταία βάζω κάθε
χρόνο στο οικογενειακό εδεσματολόγιο
κάποιο φαγητό που δεν αρέσει στα παιδιά
(αλλά αρέσει σ’ εμένα, εννοείται...). Τους
ανακοινώνω κάποια στιγμή το φθινόπωρο
ότι φέτος θα μάθουμε να τρώμε “αυτό”.
Πέρυσι ήταν η σειρά του λαχανόρυζου.
Μουρμούρες, κουταλιές φαγητού που
αλλάζουν πιάτο στα κρυφά, ταπεράκια με
περισσεύματα στο ψυγείο, δωροδοκίες.
Όλα τα είχαμε. Και φυσικά ταυτόχρονα
πειράματα και εναλλακτικές από εμένα
για να βρούμε μια συνταγή λαχανόρυζου
οικογενειακώς αποδεκτή. Λίγο δύσκολο
βέβαια - τι να αλλάξεις στο λαχανόρυζο;
- αλλά τελικά καταλήξαμε κάπου που
καταπώς φαίνεται είναι καλή. Το τελικό
αποτέλεσμα; Σήμερα που μαγείρεψα
λαχανόρυζο σε λογική ποσότητα για να
μην έχουνε περισσεύματα, έμεινα νηστική
και την έβγαλα με γιαούρτι και
κριθαροκουλούρα. Βλέπετε, δε περίσσεψε
για τον έρμο το μάγειρα. Κάποιοι έφαγαν
διπλές μερίδες!
Το
ιδιαίτερο στο λαχανόρυζό μου είναι η
προσθήκη κύμινου αντί του συνήθους
άνηθου αλλά και έτοιμης φάβας ή πουρέ
κολοκύθας ή ρυζάλευρου. Προσθέτοντας
ένα από τα τελευταία το φαγητό μελώνει ευχάριστα
και δένουν μεταξύ τους τα υλικά. Η φάβα
ή ο πουρές κολοκύθας δίνουν καλύτερο
αποτέλεσμα αλλά το ρυζάλευρο είναι μια
καλή εναλλακτική λύση. Αν είστε σίγουροι
ότι η φάβα που έχετε λιώνει τελείως με
το μαγείρεμα μπορείτε να προσθέσετε
δυο κουταλιές της σούπας άβραστη μαζί
με το ρύζι. Αν πάλι θέλετε να δείτε πώς
γίνεται η τέλεια φάβα, κάνετε κλικ εδώ.
Σημαντικό
είναι επίσης να αφήσετε το φαγητό να
ξεκουραστεί πάνω στο ζεστό μάτι σκεπασμένο
με πετσέτα. Θα ατμοποιηθούν και τα
τελευταία ζουμάκια, που θα απορροφηθούν
από την πετσέτα και δεν θα ξαναπέσουν
στο φαγητό. Έτσι θα γίνει πραγματικά
μελωμένο.
Αν
αναρωτιέστε πώς τα κατάφερα να μείνω
νηστική, δείτε πώς.
Υλικά
(για 6 οικογενειακές μερίδες)
-
Έξι κούπες λεπτοκομμένο λάχανο
-
Ένα μεγάλο κίτρινο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
-
Ένα πράσο ψιλοκομμένο
-
Μία πιπεριά Φλωρίνης ψιλοκομμένη
-
Δυο σκελίδες σκόρδο λιωμένες
-
2 μεγάλα καρότα κομμένα ψιλοκομμένα
-
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
-
Μισή κούπα έτοιμη φάβα ή πουρέ κολοκύθας ή 2 κ.σ. ριζάλευρο
-
Μία κούπα ρύζι καρολίνα (χρησιμοποίησα αναποφλοίωτο)
-
1 κ.γλ. πάπρικα
-
1/2 κ.γλ. κουρκουμά σκόνη
-
1/2 κ.γλ. κύμινο σκόνη ή και περισσότερο αν σας αρέσει.
-
Μιά τσιμπιά κόκκινο πιπέρι καυτερό (ή και περισσότερο αν το αντέχετε, του πάει!)
-
3 κούπες ζεστό νερό
-
2 φρέσκα κρεμμυδάκια
-
Αλάτι – Πιπέρι
-
1 φλ. του καφέ ελαιόλαδο + επιπλέον για το σερβίρισμα ανάλογα με τα γούστα του καθενός
-
Το χυμό από ένα μεγάλο λεμόνι
Σε
πλατιά κατσαρόλα σωτάρουμε κατά σειρά
το κρεμμύδι με το πράσο και την πιπεριά,
Προσθέτουμε
τα μπαχαρικά και το ρύζι, ανακατεύουμε
καλά και ρίχνουμε το νερό. Μόλις αρχίσει
να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά (στην
κουζίνα μου στα 5/9), σκεπάζουμε και
βράζουμε μέχρι να μείνει ελάχιστο
ζουμάκι. Τότε προσθέτουμε τη φάβα ή τον
πουρέ κολοκύθας ή το ρυζάλευρο διαλυμένο
σε λίγο νερό, ανακατεύουμε, σκεπάζουμε
και συνεχίζουμε το μαγείρεμα μέχρι να
πιει το νερό του οπότε σβήνουμε τη φωτιά.
Η εικόνα που έχει το φαγητό τη στιγμή
που κλείνω τη φωτιά είναι στεγνό στον
πάτο, τόσο που δίνει την εντύπωση ότι
έχει ελαφρά κολλήσει και στην επιφάνεια
με λακουβίστες γεμάτες νερό. Το τελευταίο
είναι από το υγρό που εξατμίστηκε,
ανέβηκε στην επιφάνεια, υγροποιήθηκε
και έπεσε ξανά κάτω.
Ρίχνουμε
το χυμό λεμονιού, προσθέτουμε το
ψιλοκομμένο φρέσκο κρεμμυδάκι,
ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε εάν χρειάζεται
κι άλλο αλάτι.
Σκεπάζουμε
το φαγητό με μια πετσέτα και μετά με το
καπάκι και αφήνουμε να ξεκουραστεί 15’
πάνω στο ζεστό μάτι. Σερβίρουμε
προσθέτοντας επιπλέον ωμό ελαιόλαδο,
ανάλογα με τα γούστα του καθενός και
συνοδεύουμε με ελιές Καλαμών.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου