Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2018

Σωταρισμένα κρεμμύδια


Κρεμμυδιού το ανάγνωσμα!
Μέρος 2ον: Σωταρισμένα κρεμμύδια

Πώς αρχίζει κάθε ελληνική συνταγή; “Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι....” . Αυτή τη φράση θα βρούμε σε κάθε παραδοσιακό τετράδιο συνταγών, αυτό κάνανε οι γιαγιάδες μας, αυτό κάνουμε και εμείς. Βεβαίως στις μέρες μας το ρήμα τσιγαρίζω αντικαταστάθηκε με το ρήμα σωτάρω θεωρώντας τις περισσότερες φορές ότι πρόκειται για το ίδιο αλλά όχι: το τσιγάρισμα είναι σε δυνατή φωτιά με αρκετό λίπος ή λάδι ενώ το σωτάρισμα είναι σε λιγότερο λίπος ή λάδι με χαμηλότερη φωτιά και το φαγητό μαγειρεύεται πλήρως και παίρνει χρώμα.

Μου αρέσει το κρεμμύδι στο φαγητό και συνήθως το χρησιμοποιώ σε μεγάλες ποσότητες. Παρά τις αντιρρήσεις της κυρα-mother η οποία αν με έχει δει να μαγειρεύω λέει σχεδόν πάντα ότι έκανα το φαγητό πολύ βαρύ με τόσο κρεμμύδι που έβαλα και αντίθετα λέει ότι το έκανα ελαφρύ αν δεν έχει δει πόσο κρεμμύδι έχω βάλει!!!

Πράγματι αν και χρησιμοποιώ πολύ κρεμμύδι φροντίζω να το σωτάρω αρκετά καλά ώστε να δώσει όλη τη γλύκα του και τελικά να λιώσει κυριολεκτικά μέχρι εξαφανίσεως. Έτσι αφενός δε χρειάζεται να προσθέσω ζάχαρη και αφετέρου το αόρατο πλέον κρεμμύδι δίνει κατά τη γνώμη μου “σώμα” στη σάλτσα του φαγητού. Επίσης το βαθύ σωτάρισμα του κρεμμυδιού βοηθά πολύ σε όσους νιώθουν ότι το κρεμμύδι τους δημιουργεί προβλήματα στο στομάχι ή στο έντερο.

Επειδή όμως αυτή η διαδικασία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να μην καθυστερώ φροντίζω όταν έχω άνεση χρόνου να κάνω αρκετή ποσότητα την οποία διατηρώ στο ψυγείο σε βάζο και όποτε χρειάζομαι βάζω στο φαγητό. Συνήθως χρησιμοποιώ κίτρινα κρεμμύδια, αλλά αν θέλετε να δείτε ποιο είδος κρεμμυδιού είναι κατάλληλο για ποια δουλειά μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.

Φωτογραφία από
 maigrir-avec-candide.skyrock.com


Το μόνο δύσκολο σε αυτή τη συνταγή είναι το καθάρισμα και το κόψιμο των κρεμμυδιών. Καθαρίζοντας το κρεμμύδι απελευθερώνονται ένζυμα που αντιδρούν με το θείο που περιέχει και δημιουργούνται αέρια (σουλφοξείδια) που όταν έρθουν σε επαφή με τα μάτια μας σχηματίζουν οξέα. Τα μάτια μας για να απομακρύνουν τα οξέα δακρύζουν. Έτσι απλά!!! Υπάρχουν διάφορα κολπάκια για να αποφύγουμε τα δάκρυα και μερικά από αυτά πραγματικά δουλεύουν. Αν θέλετε να τα δείτε κάντε κλικ εδώ.




Τα μόνα υλικά που θα χρειαστούμε είναι!

2 κιλά κρεμμύδια
4-5 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γλ. αλάτι

Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε καρεδάκια. Με το κόψιμο αυτό είναι σίγουρο ότι τελικά θα λιώσουν τα κρεμμύδια στο τελικό μαγείρεμα και θα γίνουν αόρατα!!

Βάζουμε μια πλατιά και βαθιά κατσαρόλα με βαρύ πάτο να ζεσταθεί, ρίχνουμε το λάδι, προσθέτουμε τα κρεμμύδια και το αλάτι και ανακατώνουμε. Συνεχίζουμε να σωτάρουμε μέχρι τα κρεμμύδια να γίνουν διάφανα.

Τότε μετριάζουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε με το καπάκι και τα αφήνουμε. Πού και πού ανακατεύουμε. Τα κρεμμύδια σε λίγο θα βγάλουν τα υγρά τους και θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στο ζουμί τους. Τα μαγειρεύουμε με τον τρόπο αυτό για 30’. Ο όγκος τους θα μειωθεί εντυπωσιακά και θα δημιουργηθεί ένα ζουμάκι από τα υγρά των κρεμμυδιών που θα έχουν σκουρήνει ελαφρά. Μεταφέρω σε γυάλινο βάζο, αφήνω να κρυώσουν και τα διατηρώ στο ψυγείο. Για το μαγείρεμα βάζω μια-δυο κουταλιές της σούπας στο φαγητό αφού τσιγαρίσω ή σωτάρω πρώτα τα υλικά που το χρειάζονται.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου