Αεράτη
και αμαρτωλή:
Μηλόπιτα
με σοκολάτα και γαλλική φινέτσα
Για
αμαρτίες θα μιλήσουμε σήμερα...
Για
εκείνο το μήλο της Έριδος, της Αφροδίτης
της Μήλου, της Εύας, των Εσπερίδων, του
Νεύτωνα, της Xιονάτης και
της ...Apple! Μεγάλη η ιστορία,
δε συμφωνείτε;
Κι
αν το μήλο πέρασε μέσα από την μυθιστορία
με αμαρτίες και παραμύθια και σήμερα
πλέον έχει πάρει άφεση αμαρτιών (ή όχι;),
υπάρχει ένα άλλο υλικό λατρεμένο σ΄όλο
τον κόσμο που σέρνει μύθους και αμαρτίες.
Για τη σοκολάτα ο λόγος που ήρθε στην
Ευρώπη από τη μυστηριώδη τότε Αμερική
αρχικά ως τροφή των Θεών - θεοβρώμα το
επιστημονικό της όνομα! -, συνταγογραφήθηκε
στο Μεσαίωνα ως φάρμακο, κατηγορήθηκε,
ενίοτε καταδικάστηκε και αυτή από τη
Δυτική Εκκλησία για την έκλυση των
ηθών, αλλά καταναλώθηκε κρυφά ακόμη και
μέσα στις εκκλησίες από τις κυρίες για
να τις κρατά σε ξύπνιες κατά τη διάρκεια
της λειτουργίας!!!, για να πάρει τελικά
άφεση αμαρτιών εκεί γύρω στο 1663 οπότε
αποφασίστηκε ότι είναι και νηστίσιμη,
που συνεχίζει μέχρι σήμερα να μας γεμίζει
τύψεις με τις χιλιάδες θερμίδες της και
να καταλύει κάθε δυνατότητα αντίστασης...
Κι
όταν δυο αμαρτωλά συνδυάζονται τι
χρειάζεται για να ισορροπήσουν τα
πράγματα; Μια υπέροχη γαλλική συνταγή
αέρινη και μυρωδάτη για να διασκεδάσει
τις τύψεις μας, να ξυπνήσει τη Χιονάτη
κι ας μη τη φιλήσει ο πρίγκηπας κι ίσως
κάνει κι εκείνη την ξενιτεμένη Αφροδίτη
της Μήλου να πετάξει στην πατρίδα της...
(Για την ιστορία: εικάζεται ότι η Αφροδίτη
της Μήλου κρατούσε στα χέρια της ένα
μήλο!)
Σήμερα
λοιπόν θα δούμε μία ακόμη συνταγή της
φίλης μου της Marie-Claire που
μου έμαθε τα υπέροχα μπισκότα πτι μπερ των Πυρηναίων, εκείνα που η γιαγιά της
έψηνε ξημερώματα στη
σόμπα για να της τα δώσει
για πρωινό. Η μηλόπιτα αυτή ξεκίνησε
από τα Πυρηναία γερά συσκευασμένη και
ταξίδεψε με το αεροπλάνο κι
ένα γλυκό απόγευμα του Φεβρουαρίου
προσγειώθηκε στο πιάτο μας για
να γιορτάσουμε τα γενέθλια της
Marie-Claire. Η
γιαγιά της, υποψιασμένη από τις
προηγούμενες φορές, είχε μέσα στο κουτί
και τη συνταγή στην τοπική
διάλεκτο, τα καταλανικά, αν
και μιλούσε γαλλικά.
Συνδυάζει
την τοπική ποικιλία μήλων
της περιοχής με την
σοκολάτα. Αν θυμάμαι καλά πρόκειται για
μήλα reneitte που
καλλιεργούνται και στην
Ελλάδα σε
περιορισμένη καλλιέργεια. Είναι αρωματικά
και μαλακά και γι΄αυτό προλαβαίνουν να
ψηθούν στα 30’ που θα ψήσουμε τη μηλόπιτά
μας. Φυσικά εμείς μπορούμε να βάλουμε
μια αντίστοιχη ποικιλία μαλακών μήλων
της ελληνικής αγοράς ή να μαλακώσουμε
τα μήλα πριν τα βάλουμε στην τάρτα. Θα
δούμε πώς.
Όσο
για τη σοκολάτα, πρόκειται ουσιαστικά
για μια ένα στρώμα μους σοκολάτας για
να ξαπλώσουν τα μήλα, πασπαλισμένα με
άχνη ζάχαρη και κανέλλα. Αμαρτωλός
συνδυασμός, έτσι;
-
250 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
-
15 ml ή 1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
-
3 μέτρια αυγά (53-63 γρ. το καθένα)
-
1 κ.σ. καλαμποκάλευρο
-
50 γρ. μέλι
-
3 μήλα μαλακά
-
100 γρ. φουντούκια
-
15 γρ. βούτυρο
-
Άχνη ζάχαρη
-
Κανέλλα
Πιέζοντας
μ΄ένα πλατύ μαχαίρι σπάζουμε τα φουντούκια
σε χοντρά κομμάτια.
Καθαρίζουμε
τα μήλα και τα κόβουμε σε κύβους 1 εκ.
και κόβουμε τη σοκολάτα
σε μικρά κομμάτια. (Αν τα μήλα είναι
τραγανά, δείτε στο τέλος της ανάρτησης
πώς πρέπει να τα κάνετε). Λιώνουμε
τη σοκολάτα σε μπαιν-μαρί και προσθέτουμε
την κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε
για να πετύχουμε ένα ομοιογενές μείγμα.
Χωρίζουμε
τα αυγά και χτυπάμε τα ασπράδια σε
μαρέγκα. Για να μην ξεφουσκώσει προσθέτουμε
το μέλι στη μαρέγκα ως εξής: μεταφέρουμε
τη μαρέγκα στη μία πλευρά του σκεύους
και στην άλλη ρίχνουμε το μέλι.
Με το
μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα χτυπάμε το μέλι με λίγη από τη
μαρέγκα για να γίνει πιο ρευστό και μετά
με κυκλικές κινήσεις ενσωματώνουμε το
μέλι στην υπόλοιπη μαρέγκα.
Χτυπάμε
το καλαμποκάλευρο με τους
κρόκους,
τους προσθέτουμε στη σοκολάτα
και ανακατεύουμε το μείγμα για να γίνει
ομοιογενές.
Σταδιακά
και με κυκλικές κινήσεις ενώνουμε
σταδιακά τη μαρέγκα με τη σοκολάτα.
Βουτυρώνουμε
μια φόρμα με αποσπώμενο στεφάνι, στρώνουμε
καλά μια λαδόκολλα και τη βουτυρώνουμε
και αυτή.
Μεταφέρουμε το μείγμα της
σοκολάτας στη φόρμα, σκορπίζουμε
ομοιόμορφα τα μήλα και τα φουντούκια.
Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και κανέλλα.
Ψήνουμε
στους 180ο
C στις
αντιστάσεις για 30’.
Αν
και μπορεί να σερβιριστεί και κρύα,
είναι πραγματικά απολαυστική!!
Αν
δεν μπορούμε να βρούμε μαλακά μήλα,
κάνουμε το εξής: κόβουμε τ αμήλα σε
κυβάκια, βάζουμε σ΄ένα τηγανάκι λίγο
νερό και μόλις αρχίζει να βράζει, ρίχνουμε
τα μήλα, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε
με καπάκι και σιγοβράζουμε μέχρι να
μαλακώσουν ελαφρά. Μεταφέρουμε τα μήλα
σε τρυπητό και τα αφήνουμε όλο το βράδυ
να στραγγίσουν καλά. Την επομένη μέρα
κάνουμε το γλυκό μας.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
φαινεται νοστιμη μια δοκιμη θα μας πεισει
ΑπάντησηΔιαγραφή