Ψωμάκια
ακατάλληλα δι΄ανηλίκους:
PappaRoti,
γλυκά με τραγανή, βουτυρένια
επικάλυψη καφέ!
Στη
Νοτιοανατολική Ασία υπάρχει ένα επίπεδο
ψωμάκι με μεγάλη, αγαπημένη ιστορία. Το
Roti, ένα άζυμο ψωμί ψημένο σε μια σιδερένια
πλάκα που περνά από γενιά σε γενιά με
την απαλή υφή του, ένας πραγματικός
καθρέφτης του παρελθόντος. Ένα γαστρονομικό
βασικό προϊόν στη Νοτιοανατολική Ασία,
το roti είναι αγαπημένο κι αναπόσπαστο
κομμάτι της καθημερινής διατροφής, που
συνδέει την οικογένεια και τους φίλους
με το παρόν και το παρελθόν τους.
Στη
Μαλαισία, λιγότερο από 20
χρόνια πριν, μια μητέρα με πάθος για
τις ζύμες και γαστρονομικές εξερευνήσεις,
η Rasha
Al
Danhani,
βασίζεται στο roti
για να πραγματοποιήσει
τη νέα της δημιουργία. Ήθελε να κάνει
ένα πρωτότυπο roti
ψωμάκι. Και το έκανε!
Πρώτος δοκιμαστής ο γιος της! Του δίνει
ένα στρογγυλό ψωμάκι ζεστό
και υγρό στο κέντρο, επικαλυμμένο με
λεπτή καραμέλα καφέ και βουτυρένια
καρδιά. Το PappaRoti – ο
Πατέρας όλων των Roti -μόλις
είχε γεννηθεί για ν’ αλλάξει τη ζωή
τους για πάντα.
Το
2003, το πρώτο κατάστημα PappaRoti ανοίγει στη
Μαλαισία και πουλά φρεσκοψημένα - ζεστά
ψωμάκια επικαλυμμένα με καραμέλα καφέ
και μια μυστική τσεπούλα αλατισμένου
βουτύρου στο κέντρο, ακαταμάχητα από
την πρώτη μπουκιά σε συνδυασμό με μια
απολαυστική ποικιλία τσαγιού και καφέ.
Το καφέ PappaRoti γίνεται διάσημο και
καθημερινά όλοι υποκύπτουν σ΄αυτό το
ψωμάκι. Τραγανό εξωτερικό και το βελούδινο
εσωτερικό, γλυκό με αλμυρά τσιμπήματα...
Απλή έκσταση!
Σήμερα
σ’ όλον τον κόσμο υπάρχουν πάνω από 400
PappaRoti εξαπλωμένα στην Ασία, τη Μέση
Ανατολή, την Αυστραλία, την Αγγλία και
τη Βόρεια Αμερική. (πηγή papparoti.ca)
Διαβάζοντας
αυτή την περιγραφή μπορείτε να
αντισταθείτε; Εγώ πάντως όχι. Η εύρεση
της συνταγής δεν ήταν καθόλου δύσκολη.
Τα PapaRoti έγιναν
τόσο διάσημα σε όλο τον κόσμο και η
συνταγή τους κυκλοφορεί ευρέως στις
γειτονιές του διαδικτύου. (Στην
Ελλάδα αναφέρει τη συνταγή
στη σελίδα του ο Άκης
Πετρετζίκης.) Έτσι
μερικά χρόνια πίσω έκανα κι εγώ αυτά τα
υπέροχα καφεδένια ψωμάκια. Αλλά λόγω
της επικάλυψης του καφέ ήταν ακατάλληλα
δι’ ανηλίκους και δεν μπορούσαν να τα
φάνε τα παιδιά μου. Άρχισα
λοιπόν κι εγώ τις παραλλαγές και τις
δοκιμές, αφού άκουσα τις παρατηρήσεις
της οικογένειας. Ο ένας τα ήθελε με άρωμα
πικραμύγδαλο, ο άλλος τα ήθελε με λευκή
σοκολάτα στην καρδιά του, ο τρίτος
αναρωτιόταν αν θα ήταν ωραία με άρωμα
εσπεριδοειδών στο κέντρο... Η χαρά του
μάγειρα! Ν΄ ακούει προτάσεις και
παραλλαγές.
Τώρα
πια που τα παιδιά μου δεν είναι και τόσο
παιδιά και μπορούν να καταναλώσουν μαι
μικρή έστω ποσότητα καφέ τα PapaRoti
απέκτησαν την αρχική τους γεύση και
μοσχοβολούν στην κουζίνα μου. Τα παιδιά,
που είναι ακόμη λίγο παιδιά, τα
καταβροχθίζουν με μια ζεστή κούπα γάλα
ή αρωματικό τσάι. Όσο για μένα τα
καταβροχθίζω με οποιοδήποτε ζεστό
ρόφημα.
Υλικά
για 16 PappaRoti
Για
τη ζύμη
-
3,5 κούπες ή 450 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
-
1/3 ή 80 γρ. της κούπας καστανή ζάχαρη
-
1 κ.γλ. ή 5 γρ. αλάτι ψιλό
-
2 κ.γλ. ή 10 γρ. ξερή μαγιά
-
1 μεγάλο αυγό (63-73 γρ.) χτυπημένο
-
1 κούπα ή 230 γρ. χλιαρό γάλα
-
1/4 της κούπας ή 75 γρ. μαλακό βούτυρο ανάλατο
Για
την τραγανή επικάλυψη
-
1 κούπα ή 225 γρ. βούτυρο ανάλατο
-
1 1/2 κούπα ή 240 γρ. άχνη ζάχαρη
-
3μεγάλα (63-73 γρ) αυγά
-
2 κ.σ. ή 10 γρ καφέ στιγμής
-
2 κ.σ. νερό
-
1 2/3 κούπα ή 210 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
Για
τη γέμιση
-
16 κύβοι 1εκ.Χ1εκ. βούτυρο αλατισμένο
Αν χρησιμοποιείτε, βάλτε τη μέσα σε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής και βάλτε την στο ψυγείο για 30’. Αν δεν χρησιμοποιείτε (όπως εγώ και τα δύο αριστερά μου χέρια!!!) βάλτε την στο ψυγείο με το σκεύος που τη χτυπήσατε, μια χαρά γίνεται η δουλειά και χωρίς κορνέ.
Ψήνουμε
στους 200ο
C
για
12’ - 15’ μέχρι να φουσκώσουν και να
χρυσίσουν.
Τα
PappaRoti
σερβίρονται
ζεστά.
Είναι το ίδιο νόστιμα και σε
θερμοκρασία δωματίου
αλλά τελικά
υγραίνεται
η επικάλυψη και χάνει την τραγανότητά
της. Δοκίμασα
να τα περάσω λίγο από πολύ ζεστό φούρνο,
στον αέρα, για να στεγνώσουν κάπως.
Βελτιώθηκαν αλλά φυσικά δεν έγιναν όπως
τα φρέσκα, όμως φαγώθηκαν απολαυστικά
και αυτά!
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου