Κυριακή 9 Σεπτεμβρίου 2018

Το απολύτως αφράτο μπιφτέκι


Το απολύτως αφράτο μπιφτέκι

Πώς γίνονται αφράτα τα μπιφτέκια;”.

Συχνό το ερώτημα και οι προτεινόμενες λύσεις πολλές: ντομάτα, ξύδι, κρασί, μπύρα, χωρίς αυγό, γάλα φρέσκο ή εβαπορέ, πολύ ζύμωμα, λίγο ζύμωμα, κίτρινο τυρί, μπέικινγκ πάουντερ, λίγη μαγιονέζα. Τις δοκίμασα αυτές τις λύσεις μεμονωμένες ή σε συνδυασμό. Δυστυχώς οι οικιακοί δοκιμαστές μου (βλέπε σύζυγος και γιοί) απαντούσαν κάθε φορά με ένα “Ε! Καλά είναι, όπως κάθε φορά!”. Έψαχνα εκείνο το υλικό που θα κάνει τα μπιφτέκια πραγματικά αφράτα και ακόμη καλύτερα να μείνουν το ίδιο αφράτα και την επόμενη μέρα που συνήθως βάζω στο σάντουιτς των παιδιών για το σχολείο.


Ένα πρωινό που είχα προγραμματίσει να κάνω μπιφτέκια για το μεσημέρι, αποφάσισα να αδειάσω το ψυγείο. Εκεί στο βάθος του ψυγείο είδα ένα βάζο σπιτική μαγιονέζα που δεν είχε καταναλωθεί και δεν θα άντεχε για πολύ ακόμη. Μ΄ έπιασαν οι τσιγκουνιές μου αλλά και εκείνο το “δεν πετάμε τίποτε, πριν εξαντλήσουμε τις δυνατότητές του” και σκέφτηκα να βάλω τη μαγιονέζα στον κιμά, αντικαθιστώντας το αυγό και το λάδι. Δε λένε ότι οι μεγάλες επιτυχίες στη μαγειρική έχουν επιτευχθεί από τύχη, όπως οι τέλειες τηγανητές πατάτες και η τάρτα τατέν; Ε! μπορεί η μπιφτεκοσυνταγή μου να μην είναι μεγάλη επιτυχία (ταπεινά μπιφτέκια είναι άλλωστε...) αλλά κυριολεκτικά έτυχε και πέτυχε! Έκανα τα πιο αφράτα μπιφτέκια και άκουσα αναπάντεχα τους δοκιμαστές μου να λένε επιτέλους “Τι αφράτα μπιφτέκια είναι αυτά;”. Από τότε το αυγό και το λάδι στα μπιφτέκια μου μπαίνουν υπό τη μορφή μαγιονέζας που για το σκοπό αυτό την κάνω με ελαιόλαδο. Εξάλλου η μαγιονέζα γίνεται τόσο εύκολα σε 5’ και μάλιστα με ολόκληρο αυγό! Για να δείτε πώς κάνετε κλικ εδώ.

Μάλιστα επειδή δεν έχω σταθερή συνταγή για μπιφτέκια, αλλά συνήθως ανοίγω το ντουλάπι και αρχίζω τους αυτοσχεδιασμούς των μπαχαρικών και των αρωματικών, το κόλπο της μαγιονέζας δουλεύει με οποιονδήποτε συνδυασμό. Επιπλέον δεν χρειάζεται μεγάλη ποσότητα μαγιονέζας, γεγονός που αυτόματα μειώνει την ποσότητα του αυγού, και έτσι συνταγή αυτή ενδείκνυται για όσους έχουν περιορισμούς στην κατανάλωση αυγών.

Συνήθως κάθε χρόνο “κολλάω” σε κάποια υλικά με τα οποία πειραματίζομαι σε διάφορες συνταγές. Η επιλογή τους γίνεται από τύχη και πρόκειται για υλικά που μέχρι τότε δεν τα πολυσυνήθιζα στην κουζίνα μου. Φέτος η χρονιά είναι μάλλον αφιερωμένη στη μαντζουράνα. Ίσως για πολλούς από εσάς να είναι καθημερινό αρωματικό, για μένα δεν ήταν. Δεν την συνήθιζε η μητέρα μου, δεν την είχα μάθει κι εγώ, δεν έτυχε να αγοράσω. Την άνοιξη, χαζεύοντας τα αρωματικά σε κάποιο κατάστημα είδα ένα βαζάκι αποξηραμένη και όταν τη δοκίμασα απόρησα γιατί δεν το είχα κάνει μέχρι τότε. Πλέον ένα γλαστράκι με φρέσκια μαντζουράνα στολίζει το μπαλκόνι μου. Κατά τη γνώμη μου η μαντζουράνα έχει αυτή τη μυστηριώδη και αδιευκρίνιστη νέα γεύση ουμάμι που σχετικά πρόσφατα ήρθε να προστεθεί στις άλλες τέσσερις γεύσεις και ειδικά στα μπιφτέκια ταιριάζει τέλεια! Επιπλέον, αν και εξαιρετικά αρωματική αλλά και νόστιμη, δεν αφήνει το στομάχι μας ...να θυμάται αρκετές ώρες μετά ότι έφαγε μπιφτέκια! Δοκιμάστε το!

Αν και όπως είπαμε ήδη, σταθερή συνταγή για μπιφτέκια δεν έχω, θα σας πω την αγαπημένη μου, όπως διαμορφώθηκε πια με την προσθήκη της μαντζουράνας. Πάμε λοιπόν!

1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο περασμένο από τη μηχανή δύο φορές
1 κούπα ψίχουλα
2 μεγάλα κρεμμύδια περασμένα από το μούλτι
4 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
4 κ.σ. μαντζουράνα φρέσκια ή 2 κ.σ. ξερή
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γλ. σκόμη κουρκουμά
Αλάτι – πιπέρι
Μαγιονέζααπό ένα μεγάλο αυγό (βγαίνει περίπου μια κούπα)
Μισή κούπα ελαιόλαδο (ίσως να μη χρειαστεί, αναλόγως τον κιμά)

Σε μια μεγάλη κούπα βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαγιονέζα και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε καλά. Προσθέτουμε τη μαγιονέζα και ανακατώνουμε απαλά μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά. Αν νιώθουμε ότι το μείγμα είναι στεγνό προσθέτουμε ελαιόλαδο. Σκεπάζουμε και αφήνουμε το μείγμα να ξεκουραστεί για 30’. Πλάθουμε τα μπιφτέκια στο μέγεθος που μας αρέσει και ψήνουμε στο φούρνο στον αέρα στους 180ο C για 30’ περίπου. Γίνονται εξίσου ωραία και όταν τα ψήνουμε στο σχαροτήγανο.

Φυσικά μπορούμε να καταψύξουμε τα μπιφτέκια μας. Στην περίπτωση αυτή τα αραδιάζουμε σε πιατέλα, τα βάζουμε στην κατάψυξη και όταν παγώσουν καλά τα μεταφέρουμε σε σακούλα καλά κλεισμένα για να μην αφυδατωθούν.

Αν θέλουμε να κρατήσουμε μείγμα για τα σάντουιτς των παιδιών στο σχολείο, τότε το βάζουμε σε μια σακούλα κατάψυξης, το κάνουμε ένα λεπτό στρώμα και το καταψύχουμε. Όταν θέλουμε να το ψήσουμε, απλώς αφαιρούμε τη σακούλα και ψήνουμε όσο είναι παγωμένο. Γίνεται ένα λεπτό “μπιφτέκι” που κόβουμε στο
μέγεθος που θέλουμε και το βάζουμε στο ψωμάκι μαζί με κίτρινο τυρί, ένα φύλλο μαρούλι ή μια φέτα ντομάτα και κάποια σάλτσα. Αν θέλετε να δείτε περισσότερα για την προετοιμασία των σχολικών σάντουιτς μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.




Τέλος,ας υπενθυμίσουμε ότι το “ζουμάκι” που έβγαλαν τα μπιφτέκια κατά το ψήσιμο σε τον πετάμε. Το κρατάμε και έχουμε ένα αρωματικό κύβο για να νοστιμίσουμε το φαγητό μας. Για λεπτομέρειες κάνετε κλικ εδώ.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου