Τρίτη 4 Σεπτεμβρίου 2018

Κέτσαπ, πάπρικα και μαγιονέζα σε 5'


Τρεις πανεύκολες, απλές, σπιτικές σάλτσες για τα σχολικά σάντουιτς: πραγματική κέτσαπ, πάπρικα, μαγιονέζα


Συνεχίζοντας τις αναρτήσεις για το σπιτικό κολατσιό στο σχολείο, θ΄ ασχοληθούμε σήμερα με τρεις σάλτσες που η προετοιμασία τους απαιτεί μονον 5’ από το χρόνο μας (για την καθεμιά εννοείται!!) και που συνηθίζουμε να αγοράζουμε έτοιμες για να έχουμε πάντα στο ψυγείο μας. Όμως είναι τόσο απλό και γρήγορο να τις φτιάξουμε στο σπίτι! Έτσι θα φτιάξουμε κέτσαπ, πάπρικα και μαγιονέζα.


Η κέτσαπ, τολμώ να πω, ότι προσομοιάζει κατά πολύ τη γεύση έτοιμης παγκοσμίως γνωστής μάρκας κέτσαπ και μαζί με την πάπρικα μπορούν να παρασκευασθούν και να διατηρηθούν για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα, η δε μαγιονέζα είναι τόσο εύκολη, για τη δε παρασκευή της χρειάζονται μόνον 5’ στην κυριολεξία, οπότε δεν έχουμε καμία απολύτως δικαιολογία για να αγοράσουμε έτοιμα. Θα παρατηρήσετε μάλιστα ότι στη μαγιονέζα χρησιμοποιώ ολόκληρο το αυγό και όχι μόνον τον κρόκο, εκμεταλλευόμενη την πλήρη και ισορροπημένη διατροφική αξία του αυγού.

Εχοντας μια από τις σάλτσες αυτές στο ψυγείο μας, μαζί με τη μουστάρδα που την αγοράζω έτοιμη προς το παρόν αλλά το δουλεύω για να φτιάξω σπιτική (έχετε καμιά δοκιμασμένη συνταγή να μου στείλετε;), μπορούμε εύκολα να νοστιμίσουμε τα σάντουιτς αλλά και κάθε άλλο φαγάκι μας. Ας πάμε να τις φτιάξουμε!

(Ζητώ συγνώμη που δεν υπάρχουν φωτογραφίες για την κέτσαπ και την πάπρικα, αλλά κάτι συμβαίνει δεν μπορώ να τις μεταφέρω. Μόλις λυθεί το πρόβλημα θα προστεθούν και αυτές.)

Σπιτική κέτσαπ
Πραγματική σπιτική κέτσαπ, με τη γνωστή γεύση που αρέσει σε πολλά παιδιά, χωρίς συντηρητικά και με υλικά που θα τα διαλέξετε εσείς οι ίδιοι!

Φωτογραφία από newsbomb.gr
170 γρ. πελτές ντομάτας
1/3 κούπα ζάχαρη
1/3 κούπα λευκό ξύδι
1/2 κούπα νερό
1 κ.γλ. αλάτι
1/4 κ.γλ. σκόνη κρεμμυδιού κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1/8 κ.γλ. σκόνη σκόρδου ή πολτός                                                                   σκόρδου

Σ΄ένα κατσαρολάκι με βαρύ πάτο ρίχνουμε όλα τα υλικά και ανακατεύουμε καλά μέχρι να ενωθούν. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε (στην κουζίνα μου στα 3/9) για 15φροντίζοντας να ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει.

Κατεβάζουμε από τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με καθαρή πετσέτα και μετά με καπάκι και την αφήνουμε να κρυώσει. Μεταφέρουμε σε βάζο και διατηρούμε στο ψυγείο. Η κέτσαπ γίνεται ακόμη καλύτερη αν πριν την καταναλώσουμε την αφήσουμε στο ψυγείο για μια εβδομάδα.

Φυσική μπορούμε να παρασκευάσουμε μεγαλύτερη ποσότητα, αν και οι ποσότητες της συνταγής μας δίνουν περίπου 250 γρ. κέτσαπ, δηλ. όσο ένα μπουκάλι από τις έτοιμες, και να την αποθηκεύσουμε με την τεχνική της οικιακής κονσερβοποίησης (ζεστή σάλτσα σε αποστειρωμένα βάζα που τα γυρίζουμε ανάποδα μέχρι να κρυώσει). Έτσι διατηρείται για περίπου ένα χρόνο.

Πάπρικα

Ιδανική για σάντουιτς με γραβιέρα και ζαμπόν χοιρινού!


Φωτογραφία από βιοφυτα.gr/

1 βάζο 250 γρ έτοιμες πιπεριές Φλωρίνης (ή ψήστε τις δικές σας!)
150 γρ πάστα ντομάτας
1 1/2 κ. γλ. ζάχαρη
3 κ. σ. λευκό ξύδι
150 ml  λάδι

Βάζουμε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και τα πολτοποιούμε καλά. Μεταφέρουμε τον πολτό σε κατσαρολάκι και βράζουμε για 15’ σε χαμηλή φωτιά (στην κουζίνα μου στα 2/9) ανακατεύοντας συχνά για να μην κολλήσει. Γεμίζουμε με τον καυτό πολτό δυο αποστειρωμένα βάζα, τα κλείνουμε καλά και τα αναποδογυρίζουμε για να κρυώσουν. Όταν ανοίξουμε το βάζο,το διατηρούμε στο ψυγείο.

Μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε και λίγη καυτερή πιπεριά, αλλά μάλλον στην περίπτωση αυτή δεν πρέπει να τη βάλουμε στα παιδικά σάντουιτς εκτός εάν στα παιδιά σας αρέσουν τα πικάντικα.

(Αυτή τη φορά χρησιμοποίησα έτοιμο πολτό ψητής πιπεριάς Φλωρίνης που φτιάχνω κάθε χρόνο τέτοια εποχή για να έχω για το χειμώνα.)

Σπιτική μαγιονέζα της στιγμής
Ιδιαίτερα υγιεινή μαγιονέζα, όχι μόνον διότι χρησιμοποιούμε τον κρόκο μαζί με το ασπράδι και με το τρόπο αυτό διατηρούμε τη διατροφική ισορροπία των ωφέλιμων συστατικών του αβγού!

1 μεγάλο φρέσκο αβγό
1 κ. γλ. μουστάρδα απαλή
Αλάτι – πιπέρι
Το χυμό από μισό λεμόνι
Μια πρέζα πιπέρι της αρεσκείας σας
1 κ.σ. ξύδι λευκό
Περίπου 70 ml ηλιέλαιο


Για να μην λερώνουμε πολλά μπορούμε να κάνουμε τη μαγιονέζα κατ΄ευθείαν στο βάζο που θα διατηρήσουμε, φροντίζοντας να πάρουμε ένα βαθύ και στενό βάζο που χωρά το ραβδομπλέντερ. Βεβαίως αν δεν έχουμε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον μούλτι.

Βάζουμε στο βάζο όλα τα υλικά, εκτός από το λάδι και το ξύδι και τα ανακατεύουμε ελαφρά. Προσθέτουμε λίγο-λίγο το λάδι και ανακατεύουμε μέχρι να απορροφηθεί και πήξει. Στο τέλος προσθέτουμε το ξύδι. Διατηρείται στο ψυγείο για πέντε ημέρες.

Η ποσότητα του ελαιολάδου δεν είναι συγκεκριμένη διότι το μέγεθος του αυγού δεν είναι σταθερό. Γι΄αυτό ίσως χρειαστεί να βάλετε λίγο περισσότερο για να πήξει σωστά.


Συνηθίζεται στη μαγιονέζα, μάλλον περισσότερο για λόγους αισθητικής να βάζουμε λευκό πιπέρι. Εγώ χρησιμοποιώ το γνωστό μαύρο διότι το άρωμα του λευκού δεν μου αρέσει, γι΄αυτό και στη μαγιονέζα μου ίσως να φαίνονται μερικά μαυραδάκια. Είναι απλώς θέμα γούστου! 

Αν αποφασίσετε να κάνετε τη μαγιονέζα με ελαιόλαδο, αν και κατά τη γνώμη μου δεν ενδείκνυται διότι έτσι έχει μια ελαφρά πικράδα προσθέτουμε για να την ισορροπήσουμε 1 κ.γλ. ζάχαρη. Κι αν τυχόν θέλετε να κάνετε μ΄ένα ευτελές υλικό που συνήθως πετάμε μια πραγματική χορτοφαγική και νηστίσιμη μαγιονέζα που δεν κυριολεκτικά υστερεί σε τίποτε στη γεύση, κάνετε κλικ εδώ.

Και μια παρατήρηση: όλες οι συνταγές για μαγιονέζα τονίζουν ότι πρέπει όλα (υλικά και σκεύη) να είναι σε θερμοκρασία δωματίου. Επειδή συνήθως θυμάμαι ότι δεν έχω μαγιονέζα την τελευταία στιγμή, δεν έχω την πολυτέλεια να περιμένω να ζεσταθούν. Μαντέψτε! Γίνεται το ίδιο καλή και με το αυγό κατ΄ευθείαν από το ψυγείο.

Αν θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε αφράτα ψωμάκια για σάντουιτς αλλά και ιδέες για το κολατσιό στο σχολείο, ακόμη και για τον τρόπο συσκευασίας, κάνετε κλικ εδώ.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου