Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Σπιτική αληθινή σάλτσα μπάρμπεκιου!


Σπιτική αληθινή σάλτσα μπάρμπεκιου! 







Μια ακόμη ευρέως διαδεδομένη σάλτσα που οι περισσότεροι την αγοράζουμε έτοιμη είναι η σάλτσα μπάρμπεκιου. Εύκολη λύση για όσους αρέσουν τα ψητά! Όμως έχετε δει τι περιέχει; Όλα εκείνα τα άγνωστα και μυστηριώδη που οι ειδικοί κατά καιρούς θυμούνται ότι είναι βλαβερά, ίσως επειδή βρήκαν κάτι καινούργιο που θέλουν να προωθήσουν. 


Δεν τη συνηθίζαμε στο σπίτι... μέχρι που ο μεγάλος μου γιος μεγάλωσε και άρχισαν οι μαζώξεις με φίλους και συμμαθητές όπου το μπάρμπεκιου ήταν η εύκολη, νόστιμη και ευχάριστη λύση! Εκεί λοιπόν έμαθε και την περίφημη σάλτσα μπάρμπεκιου και φυσικά η επόμενη ερώτηση ήταν “Μαμά, μπορείς να κάνεις σάλτσα μπάρμπεκιου;”. Ήξερε το παιδί ότι αποκλείεται να αγόραζα την έτοιμη και φρόντισε να το ρωτήσει σωστά. Ήξερε ότι εάν με προκαλούσε θα την έκανα! Τι να κάνω κι εγώ η έρμη μάνα;;; Απλά πράματα: έκανα αληθινή σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου. Δείτε πώς:

Υλικά για τρεις κούπες

  • Μισή κούπα σταφίδες, ξανθές ή μαύρες. Αν βάλετε μαύρες θα γίνει πιο σκούρα.
  • Μισή κούπα νερό
  • 1 1/3 κούπες λευκό ξύδι
  • 1 κούπα πελτέ ντομάτας
  • 2/3 της κούπας ουίσκι
  • 2/3 της κούπας ζάχαρη
  • 1 κ.σ. μουστάρδα
  • Μισή κούπα χυμό μήλου ή 2 κ.σ. μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη χωρίς ζάχαρη+μισή κούπα νερό
  • 1 κ.σ. μελάσσα
  • 1 1/2 κ.γλ αλάτι
  • 1 κ.γλ. ελαιόλαδο
  • 1 κ.γλ χυμό λεμονιού
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη κρεμμύδι
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη σκόρδο
  • 1/4 κ. γλ. κουρκουμά




Πολτοποιούμε στο μπλέντερ τις σταφίδες με το νερό.



Σ΄ένα κατσαρολάκι αναμειγνύουμε με τα υπόλοιπα υλικά, ανακατεύουμε,
σιγοβράζουμε για 30’ ή μέχρι το μείγμα να φθάσε στην επιθυμητή πυκνότητα, φροντίζοντας να ανακατεύουμε τακτικά για να μην κολλήσει, διότι το μείγμα είναι αρκετά “βαρύ”.

Τη βάζουμε στο ψυγείο σε βάζα και περιμένουμε 24 ώρες μέχρι να την καταναλώσουμε. Μετά από μια εβδομάδα γίνεται ακόμη καλύτερη.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου