Τετάρτη 19 Σεπτεμβρίου 2018

Καραμελωμένα κρεμμύδια


Καραμελωμένα κρεμμύδια

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια ή τ’ αγαπάς ή τα αποστρέφεσαι. Μονόδρομος είναι. Για εμάς που τα αγαπάμε είναι μια γαρνιτούρα για τα πάντα: συνοδεύουν κρέατα και αλλαντικά, νοστιμίζουν ένα ψητό συκώτι, στεφανώνουν τα σάντουιτς


και τα μπέργκερ, παντρεύονται με τη φάβα και τα άλλα όσπρια, απλώνονται νωχελικά πάνω σε μια πίτσα με τυριά και κοτόπουλο για να μας κάνουν να ονειρευόμαστε. Αλλά και πάνω σε μια φέτα φρυγανισμένο ψωμί σαν μαρμελάδα....

Δοκίμασα αρκετούς τρόπους. Με ζάχαρη, χωρίς ζάχαρη, με μπύρα, με ξύδι, με κρασί, με αρκετή ώρα ψησίματος. Αν τα έψηνα πολύ ώρα είχα το γλυκό καραμελωμένο αποτέλεσμα αλλά τα κρεμμύδια στο μεταξύ είχαν χάσει το μεγαλύτερο μέρος της υγρασίας τους και του όγκου τους και είχαν μαλακώσει πάρα πολύ. Εγώ τα ήθελα καραμελωμένα και μαλακά αλλά ταυτόχρονα να κρατούν το “σώμα” τους και να έχουν μια ελάχιστη τραγανότητα. Ασύμβατα πράματα....

Τελικά δοκιμή στη δοκιμή, κρεμμύδια στα κρεμμύδια που νόστιμα ήταν αλλά όχι αυτό που ήθελα, νομίζω ότι τα κατάφερα! Και ήταν τόσο απλό! Το μυστικό υλικό που με βοήθησε είναι η ταπεινή μελάσα, που δεν είναι τίποτε περισσότερο από παχύρρευστο υγρό που δημιουργείται κατά την κρυστάλλωση της ζάχαρης και έχει πολύ μεγάλα διατροφικά οφέλη ώστε να θεωρείται υπερτροφή, ότι κι αν μπορεί να σημαίνει αυτό.


  • 600 γρ. κρεμμύδια (Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ότι κρεμμύδια έχετε. Κατά τη γνώμη μου δεν υπάρχει διαφορά.)
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1/3 κ. γλ. αλάτι ψιλό
  • 1 κ. σ. μελάσα


Καθαρίζουμε και κόβουμε τα κρεμμύδια σε μισοφέγγαρα 5-6 χιλιοστών. Ζεσταίνουμε καλά μια πλατιά, ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πάτο, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αμέσως τα κρεμμύδια. Ανακατεύουμε για 2’-3’, αλατίζουμε και κατεβάζουμε τη φωτιά στο μέτριο (στα 5/9 στην κουζίνα μου). Ανακατεύοντας συχνά, αφήνουμε τα κρεμμύδια να μαγειρευτούν για 10’ περίπου ακόμη, μέχρι να αποκτήσουν διάφανη, μαγευτική όψη. Ο χρόνος εξαρτάται από το πάχος των κρεμμυδιών, την ένταση της φωτιάς αλλά και από την κατσαρόλα σας.
Κάνοντας την αλάνθαστη δοκιμή του δοντιού, ελέγχουμε εάν τα κρεμμύδια έχουν φτάσει στην επιθυμητή υφή και προσαρμόζουμε το χρόνο μαγειρέματος. Όταν δούμε ότι είναι έτοιμα, σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε τη μελάσα και ανακατεύουμε. Αποσύρουμε από τη φωτιά, αφήνουμε να ηρεμήσουν για ένα λεπτό και είναι έτοιμα να τα σερβίρουμε.

Τα καραμελωμένα κρεμμύδια μπορούμε να τα καταναλώσουμε είτε ζεστά, είτε σε θερμοκρασία δωματίου, είτε κρύα, ανάλογα με τα γούστα μας. Διατηρούνται στο ψυγείο σε βάζο για 5-6 ημέρες.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου