Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Χοιρινά παϊδάκια με σάλτσα μπάρμπεκιου


Χοιρινά παϊδάκια με σάλτσα μπάρμπεκιου

"Ένα βράδυ να πάμε να φάμε την ελληνική σπεσιαλιτέ σας; Kokalakia;” μου είπε η σπιτονοικοκυρά μου στις Βρυξέλλες κι εγώ άρτι αφιχθείσα στην πόλη με τα γαλλικά όχι και τόσο εξασκημένα είπα “Ah, oui!” ενώ ταυτόχρονα αναρωτιόμουν τι είναι τα κοκαλάκια. 
Τελικά απ΄ότι έμαθα είναι το μακρόστενο κόκαλο της μπριζόλας που στο Βέλγιο αφαιρούσαν. Ένας Έλληνας μετανάστης που είχε ελληνικό καφενείο έπαιρνε αυτά τα κοκαλάκια, τα έψηνε και έκανε έναν πρόχειρο μεζέ για τους θαμώνες του καφενείου του. Δεν ήθελε και πολύ, το πιάτο έγινε γκουρμέ ελληνική σπεσιαλιτέ, ο μετανάστης έκανε σειρά εστιατορίων που πρέπει να κλείσεις τραπέζι για να πας, τα kokalakia ή γαλλιστί petits os πωλούνται πλέον ακόμη και στα σούπερ μάρκετ. Από τα χρόνια μου στις Βρυξέλες λοιπόν μου αρέσουν τα μικρά αυτά κοκαλάκια που αγοράζω όποτε βρω. Έμαθα ότι το κομμάτι αυτό με τα κοκαλάκια και το ελάχιστο κρέας λέγεται κορτεζίνα στα δε αγγλικά το λένε spare ribs. Με τα χρόνια η συνταγή βελτιώθηκε, άλλαξε, έβαλε και αμερικάνικη περιβολή, ειδικά από τότε που κατάφερα να τελειοποιήσω την αληθινή σπιτική σάλτσα μπάρμπεκιου (για να τη δείτε κάνετε κλικ εδώ) και προσγειώθηκε στο τραπέζι μας!


Είναι μια πάρα πολύ εύκολη συνταγή, θ΄ ασχοληθείτε μαζί της συνολικά 10’ αλλά στο τέλος θα πάρετε τα εύσημα από όλους τους συνδαιτημόνες σας. Και έχει μόνον 2 υλικά συν 2-3 μπαχαρικά! Αλλά περιμένετε! Διαβάστε πρώτα τη συνταγή και μετά τρέξτε στον κρεοπώλη σας!

Υλικά


Πασπαλίζετε τις κορτεζίνες με τα πιπέρια και αλατίζετε.

Κλείνετε σφιχτά αρχικά σε λαδόκολλα και μετά σε αλουμινόχαρτο. Βάζετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 220o C για 30’. Κατεβάζετε τη θερμοκρασία στους 180o C και ψήνετε για 60’ ακόμη.


Βγάζετε το κρέας από το φούρνο, το τοποθετείτε πάνω σε σχάρα ή σε ταψί με καινούργια λαδόκολλα αλείφετε πολύ καλά με τη σάλτσα μπάρμπεκιου και ψήνετε στο γκρίλ μέχρι να αποκτήσει κρούστα και να ροδοκοκκινίσει. Έτοιμο!


Αφήνετε πάνω στον πάγκο για 5’ πριν κόψετε σε κομμάτια και σερβίρετε με επιπλέον σάλτσα μπάρμπεκιου σ΄ένα μπολ.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου