Τρίτη 18 Σεπτεμβρίου 2018

Μπισκότα με κολοκύθα γεμιστά με τυρί



Μπισκότα με κολοκύθα γεμιστά με τυρί

Φθινόπωρο! Εποχή της κολοκύθας...


Ποτέ δε μου άρεσε ιδιαίτερα η κολοκύθα όταν είναι ο σαφής πρωταγωνιστής της συνταγής. Νιώθω κάτι χορταρένιο στη γεύση που με απωθεί. Αλλά όταν συμμετέχει κρυμμένη στο παρασκήνιο ανάμεσα σε άλλα συστατικά, νιώθω ότι προσδίδει μια γήινη γεύση και τρυφερεύει την υφή στις ζύμες.

Προσπαθώ λοιπόν να την εντάξω στις συνταγές μου για να επωφεληθούμε από τη μεγάλη διατροφική της αξία. Έχει ισχυρά αντιοξειδωτικά από τα καροτενοειδή που περιέχει, λιπαρά οξέα για την πίεση και τα αρθριτικά, φυτικές ίνες, βιταμίνες Α, C και Ε, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Επιπλέον έχει λίγες θερμίδες, αν και είναι λίγο οξύμωρο να μιλάω για λίγες θερμίδες στη σημερινή συνταγή.

Μπισκότα με κολοκύθα γεμιστά με τυρί λοιπόν σήμερα που μοσχοβολούν κανέλα και τζίντζερ, τραγανά από τη ζαχαρένια επικάλυψη, μαλακά και κρεμώδη από την τυρένια γέμιση. Θα κάνουμε κι ένα κολπάκι για να τα γεμίσουμε εύκολα, να κρύψουμε καλά την τυρένια γέμιση και να εκπλήσσουμε όποιον τα δοκιμάσει.

Επειδή οι κολοκύθες είναι συνήθως μεγάλες και δεν μπορούμε να τις καταναλώσουμε μονομιάς, ρίξτε μια ματιά εδώ για να δείτε πώς μπορείτε πανεύκολα να κάνετε πουρέ κολοκύθας και να τον διατηρήσετε στην κατάψυξη όλο το χειμώνα.


Για να φτιάξουμε αυτά τα υπέροχα μπισκότα θα χρειαστούμε:

Για τη ζύμη για 33 περίπου μπισκότα διαμέτρου 2 εκ.
  • 4 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 1/2 κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
  • 1/2 κ. γλ. αλάτι ψιλό
  • 1/2 κ. γλ. κανέλλα
  • 1/4 κ. γλ μοσχοκάρυδο
  • 1 κούπα βούτυρο αγελάδος σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1 κούπα ζάχαρη λευκή (γίνονται αρκετά γλυκά, μπορείτε να βάλετε λιγότερη)
  • 1/2 κούπα ζάχαρη καστανή
  • 3/4 της κούπας πουρέ κολοκύθας
  • 1 μεγάλο αυγό (63 -73 γρ.)
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες
       Για τη γέμιση
  • 240 γρ. τυρί κρέμα ή ανθότυρο
  • 2 κ. γλ. εκχύλισμα βανίλιας ή 2 βανιλίνες

    Για τη ζαχαρένια επικάλυψη

  • 1/2 της κούπας λευκή ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. κανέλα
  • 1/2 κ. γλ. σκόνη τζίντζερ



Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη βανιλίνη,αν χρησιμοποιούμε .

Σε ένα άλλο μπολ ή στο μίξερ με το εξάρτημα Κ, χτυπάμε το βούτυρο με τις ζάχαρες μέχρι να αφρατέψουν, προσθέτουμε την κολοκύθα και το αυγό και το εκχύλισμα βανίλας, αν χρησιμοποιούμε. Μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα, προσθέτουμε τα στεγνά υλικά και
ζυμώνουμε με χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη, την οποία καλύπτουμε με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για 60’. Βεβαίως αν θέλουμε μπορούμε να την κάνουμε από την προηγούμενη ή ακόμη και να την καταψύξουμε. Σ΄αυτή την περίπτωση θα την αφήσουμε να αποψυχθεί αργά στο ψυγείο.

Για να κάνουμε τη γέμιση, αναμειγνύουμε όλα τα υλικά σ΄ ένα μπολ και τα βάζουμε και αυτά στο ψυγείο για 60’.

Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα υλικά της ζαχαρένιας επικάλυψης.

Για να πλάσουμε τα μπισκότα, απλώνουμε κόλλα ψησίματος στο ταψί και με το μικρό μηχανικό κουτάλι του παγωτού αφήνουμε μπάλες ζύμης με κάποια απόσταση μεταξύ τους. Φυσικά αυτό το στάδιο μπορείτε να το παραλείψετε και να παίρνετε ζύμη κατ΄ευθείαν με το χέρι για να πλάθετε τα μπισκότα. Εγώ το κάνω
για έχουν τα μπισκότα μου το ίδιο μέγεθος, αφού δεν μπορώ να υπολογίσω σωστά με το μάτι την ποσότητα της ζύμης. Το έχω πάει απόφαση εδώ και χρόνια ότι για κάτι τέτοια έχω δυο αριστερά χέρια!!!
Παίρνουμε μια μπαλίτσα, την πλάθουμε στα γρήγορα να γίνει στρογγυλή και με το δάχτυλο πατούμε να γίνει μια λακουβίτσα, την οποία γεμίζουμε με μισή κουταλιά του γλυκού τυρί. Σπρώχνουμε τις άκρες της ζύμης για να κλείσει και την υρνάμε λίγο μέσα στις παλάμες μας για να γίνει μπαλίτσα.


Κυλάμε τη μπαλίτσα μέσα στη ζάχαρη και τη βάζουμε στο ταψί.

Αφού με τον τρόπο αυτό πλάσουμε όλα τα μπισκότα, παίρνουμε ένα μεγάλο μπρίκι και πιέζουμε ένα-ένα τα μπισκότα για να πλατύνουν. Μην σας ανησυχεί εάν φανεί λίγο το τυρί της γέμισης, όταν ψηθούν θα είναι μια χαρά.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στον αέρα στους 175ο C για 10’ -15’. Όταν τα βγάλουμε από το φούρνο, τα αφήνουμε για 5’ στο ταψί και μετά τα μεταφέρουμε σε μια σχάρα για να κρυώσουν.

Αντισταθείτε στην επιθυμία σας να τα δοκιμάσετε αμέσως αν δεν θέλετε να κάψετε τη γλώσσα σας από το καυτό τυρί...

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου