Η φωτογραφία από την huffigtonpost.com. Ήταν ωραιότερη από τη δική μου! |
Ανθισμένο
κρεμμύδι!
Κι
εκεί, κάπου ανάμεσα στις ντομάτες, τις
πιπεριές και τα κολοκυθάκια, μερικά
νεροκρέμμυδα από τη Ζάκυνθο μου χαμογελάνε
με θράσος. Μάλλον καταλαβαίνουν την
έκπληξή μου διότι δεν συναναπαντιόμαστε
συχνά. Ξέρουν ότι θα τα πλησιάσω, τα θα
χαϊδέψω και τελικά θα διαλέξω τα πιο
αναιδή από αυτά για να τα οδηγήσω στην
κουζίνα μου... Τι να κάνω κι εγώ, υπέκυψα!
alepou-of-zante.blogspot.com |
Τα
εντυπωσιακά νεροκρέμμυδα της Ζακύνθου
είναι μια τοπική ποικιλία που καλλιεργείται
στο νησί, κυρίως την περιοχή Κυψέλη ή
Μπελούσι, τουλάχιστον από το 16ο αι. αν
κρίνουμε από σχετική αναφορά σε
εκκλησιαστικό βιβλίο της εποχής και
μπορούν να φτάσουν σε βάρος μέχρι και
2 κιλά. Απ’ ότι φαίνεται έφθασαν στο
νησί την εποχή της Ενετοκρατίας από τη
Σικελία όπου καλλιεργούνται επίσης
στην περιοχή
Giarratana. Είναι λευκόχρωμα ή με ελαφρώς
μοβ απόχρωση ξερά κρεμμύδια και σε
αντίθεση με τα άλλα κρεμμύδια δεν καίνε
πολύ.
Πηγαίνοντας
προς το σπίτι σκεφτόμουν ότι η γλυκιά
του σάρκα θα ταίριαζε πολύ για να φτιάξω
το αγαπημένο “ανθισμένο κρεμμύδι”,
μια συνταγή που αλίευσα από το διαδίκτυο.
Έβαλα τις κρεμμυδάρες στο ψυγείο και
περίμενα να έρθει η Κυριακή που δεν
έχουμε μεσημεριανά τρεξίματα για τις
δραστηριότητες και τα φροντιστήρια των
παιδιών για να μπορέσουμε να τα απολαύσουμε
ως πρώτο πιάτο.
Σήμερα
λοιπόν, πήρα ένα από τα τρία νεροκρέμμυδα
που αγόρασα και αφού από περιέργεια το
ζύγισα, ήταν 635 γρ,!!, ξεκίνησα να φτιάχνω
μια κρεμμυδένια ανθοδέσμη για το τραπέζι
μου.
Πριν
δούμε πώς, να πούμε ότι η συγκεκριμένη
συνταγή γίνεται με οποιοδήποτε κρεμμύδι,
αρκεί να είναι μεγαλούτσικο και
μονοκόμματο. Δεν βολεύουν δηλ. τα
κρεμμύδια που είναι “χωρισμένα” σε
δύο βολβούς διότι δε γίνεται και τόσο
εντυπωσιακή η ανθοδέσμη. Μπορείτε
βεβαίως να το κάνετε και με μικρότερα
κρεμμύδια, σαν ατομικές μερίδες,
προσαρμόζοντας ανάλογα το χρόνο
μαγειρέματος.
Πάμε
να μαγειρέψουμε! Θα χρειαστούμε:
-
Ένα μεγαάάάάλο κρεμμύδι
-
Μια κούπα αλεύρι γ.ο.χ.
-
1 κ. γλ. γλυκιά πάπρικα
-
1/2 κ.γλ κόκκινο καυτερό πιπέρι
-
1 κ. γλ. σκόνη σκόρδο
-
1 κ. γλ. αλάτι ψιλό
-
1 κ. γλ. ρίγανη
-
1 κούπα γάλα
-
1 αυγό
-
Λάδι της επιλογής σας για το τηγάνισμα
Ξεκινούμε
με την προετοιμασία του κρεμμυδιού:
κόβουμε μια φέτα από την πάνω πλευρά
και από την άλλη κόβουμε καλά τις ρίζες
προσέχοντας να μην κόψουμε καθόλου από
το κρεμμύδι για να μη μας διαλυθεί.
Καθαρίζουμε από τις φλούδες και με την
κομμένη πλευρά προς τα κάνω χαράζουμε
στα τέσσερα χωρίς όμως να κόψομε στο
σημείο της ρίζας για να μείνει ενωμένο.
Σε κάθε τέταρτο κάνουμε δυο-τρεις ακόμη
χαρακιές με τον ίδιο τρόπο ώστε όταν το
γυρίσουμε να ανοίξει σαν λουλούδι που
τα πέταλά του έχουν πλάτος ενός εκατοστού
περίπου. Αν δεν ανοίγει
καλά αφαιρούμε την καρδιά του κρεμμυδιού.
Για το κόψιμο του κρεμμυδιού
κυκλοφορεί μέχρι και ειδική συσκευή.
Δείτε εδώ!
Σ΄
ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι με τα
μπαχαρικά και σ΄ ένα άλλο το γάλα με το
αυγό.
Αν
το κρεμμύδι μας έχει παχιούτσικες πτυχές
τα ζεματούμε για 1’ σε νερό που βράζει
και αμέσως το βάζουμε σε παγωμένο νερό
για να σταματήσει ο βρασμός. Το βγάζουμε
από το νερό και το βάζουμε ανάποδα σε
στραγγιστήρι για να φύγουν τα νερά. Αν
το κρεμμύδι μας είναι λεπτόφλουδο,
μπορούμε να παραλείψουμε αυτό το στάδιο.
Αλευρώνουμε
πολύ καλά το κρεμμύδι, φροντίζοντας το
αλεύρι να εισχωρήσει ανάμεσα στα πέταλα
και τινάζουμε γυρνώντας το ανάποδα για
να φύγει το περιττό αλεύρι.
Το βουτάμε
στο γάλα και επαναλαμβάνουμε το στάδιο
του αλευρώματος.
Αν
δεν το έχουμε ζεματίσει, το βάζουμε στο
ψυγείο για 60’ περίπου.
Σε
βαθιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε μπόλικο
λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά (7/9
στην κουζίνα μου). Βάζουμε
το κρεμμύδι με τη βάση προς τα πάνω και
τηγανίζουμε για 30’’ περίπου. Με την
βοήθεια μιας τρυπητής κουτάλας και μιας
σπάτουλας το γυρνάμε ώστε η βάση να
είναι προς τα κάτω και τηγανίζουμε για
6’-8’.
Το
βγάζουμε και το γυρνούμε ανάποδα (βάση
προς τα πάνω- λουλούδι προς τα κάτω)
πάνω σε μια τρυπητή κουτάλα κρατώντας
το πάνω από την κατσαρόλα για λίγο για
να φύγει το περιττό λάδι που έχει
εισχωρήσει.
Σερβίρουμε
με μια σαλτσούλα που κάναμε αναμειγνύοντας
ίσες ποσότητες στραγγιστού γιαουρτιού,
μαγιονέζας και κέτσαπ. (Για σπιτική
μαγιονέζα και αληθινή σπιτική κέτσαπ
σε 5’ κάνετε κλικ εδώ)
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου