Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Πουρές κολοκύθας


Πουρές κολοκύθας

Η κολοκύθα είναι ένα χειμωνιάτικο λαχανικό που τουλάχιστον στη δική μου κουζίνα πήρε τη θέση της μόλις τα τελευταία χρόνια. Αλλά και πάλι δεν μπορώ να πω ότι μας ξετρελαίνει. Όπως και αν το προσπάθησα, όταν είναι το κύριο υλικό στη συνταγή μας βγάζει οικογενειακώς μια χορταρίλα που δεν αρέσει σε κανέναν. Έτσι περιορίστηκε σε δεύτερο συμπληρωματικό ρόλο και κυρίως ως απαραίτητο αναπλήρωμα της λιπαρής ουσίας στα άλαδα φαγητά, όπως φαίνεται και στο σχετικό πίνακα αντικατάστασης.

Η διατροφική αξία της κολοκύθας δεν είναι αμελητέα: έχει πολύ κάλιο και νάτριο, χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και είναι μέτρια πηγή βιταμινών B και C. Επίσης έχει αλκαλική αντίδραση, που σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι διατηρεί το pH του οργανισμού μας σε ισορροπία, έτσι ώστε να παραμένουν υγιή τα κύτταρα και οι ιστοί και να λειτουργούν όλα σωστά και αποτελεσματικά, προκειμένου να αισθανόμαστε ευεξία και να είμαστε υγιείς.

Στο τέλος του φθινοπώρου παίρνω μια ωραία κολοκύθα και ετοιμάζω τον πουρέ για το χειμώνα. Ας δούμε πώς:

Παίρνουμε μια κολοκύθα, μεγάλη ή μικρή ανάλογα με τις ανάγκες μας. Την σκουπίζουμε καλά και την κόβουμε σε δύο κομμάτια. Μ΄ένα κουτάλι καθαρίζουμε τους σπόρους και τις ίνες.

Σ’ ένα ταψί στρώνουμε μια λαδόκολλα και τοποθετούμε ανάποδα, δηλ. με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, τα κομμάτια της κολοκύθας.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο με αέρα στους 170o C για 45’ ή μέχρι να μαλακώσει καλά η κολοκύθα. Για να βεβαιωθούμε ότι μαλάκωσε μπήγουμε ένα σουβλάκι μέχρι μέσα.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε λίγο να κρυώσει και αρχίζουμε να ξύνουμε μ΄ ένα κουτάλι τη σάρκα. Μεταφέρουμε στο μπλέντερ και πολτοποιούμε. Αν θέλουμε περνάμε τον πολτό από σίτα για να γίνει βελούδινη.

Μοιράζουμε τον πουρέ σε σακουλάκια για την κατάψυξη, υπολογίζοντας όσο είναι δυνατόν πού θα τον χρησιμοποιήσουμε ώστε να βάλουμε τη κατάλληλη ποσότητα και να αποψύχουμε αυτή κάθε φορά. Καλόν είναι όμως να κάνουμε και μερικά σακουλάκια με πολύ λεπτή στρώση ώστε να μπορούμε να σπάσουμε ένα μικρότερο κομμάτι όσο ακόμη είναι παγωμένο και πάρουμε μόνον τη ποσότητα που θέλουμε. Γράφουμε πάνω στα σακουλάκια την ποσότητα που περιέχουν και τα διατηρούμε στην κατάψυξη όλο το χειμώνα.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου