Πέμπτη 1 Μαρτίου 2018

Αφράτο άλαδο κέικ!!


Άλαδο κέικ με σάλτσα μήλου και μελάσα


Η έλλειψη λαδιού ή λιπαρής ουσίας τις μέρες της νηστείας που διανύουμε είναι αρκετά δύσκολη. Και μπορεί στα φαγητά να τα καταφέρνουμε λίγο-πολύ ακολουθώντας μερικά τρικ, παραλείποντας υλικά ή προσθέτοντας κάτι άλλο. Στα γλυκά τι γίνεται; Εκεί που χρειάζεται ακρίβεια στα υλικά και η αφαίρεση κάποιου αλλάζει τελείως το αποτέλεσμα. Μπορούμε να αντικαταστήσουμε κάποια βασικά υλικά, όπως το λάδι, το αυγό ή το γάλα;


Σ΄ αυτό το ερώτημα προσπαθώ να απαντήσω τον τελευταίο καιρό. Προτάσεις και ιδέες υπάρχουν αρκετές αλλά η επιτυχία δεν είναι πάντοτε εξασφαλισμένη. Φυσικά δεν μπορούμε να περιμένουμε ότι η αντικατάσταση ενός βασικού υλικού θα δώσει αποτέλεσμα πανομοιότυπο με το αρχικό. Ας μη γελιόμαστε: η απομίμηση είναι απομίμηση, δεν είναι πρωτότυπο. Το ζητούμενο είναι να έχουμε ένα νόστιμο έδεσμα!

Αυτές οι δοκιμές, τις οποίες στωικότατα υπέμεναν τα παιδιά μου και έκαναν πολύ ορθές παρατηρήσεις και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, κατέληξαν μεταξύ άλλων σ’ ένα πολύ νόστιμο κέικ που προσεγγίζει πολύ την υφή ενός κανονικού κέικ, είναι ελαφρά μαστιχωτό και μπορούμε φυσικά να το εμπλουτίσουμε κατά τα γούστα μας!

Το υλικό που έρχεται να αντικαταστήσει το λάδι ή κάποια άλλη λιπαρή ουσία είναι η μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη. Ίσως έχετε ήδη διαβάσει τη συνταγή που έκανα κάπου εκεί στις αρχές της άνοιξης όταν γέμισε το ψυγείο μου με μήλα. Είναι εξαιρετικά εύκολη και μπορείτε να τη φτιάξετε κι εσείς. Ειδικά αν έχετε πολλά μήλα είναι ωραίος τρόπος να τα διατηρήσετε για να τα χρησιμοποιήσετε στα γλυκά σας. Αν θέλετε να δείτε πώς φτιάχνεται πατήστε εδώ. Αν όμως δεν θέλετε να μπείτε σε αυτόν τον τόπο, μπορείτε να αγοράσετε από το σούπερ μάρκετ ένα βάζο με σάλτσα μήλου ή ελληνιστί apple sauce! Μια χαρά θα κάνετε τη δουλειά σας με αυτή.

Το άλλο μη σύνηθες υλικό είναι η μελάσα που εύκολα θα τη βρείτε και αυτή στα ράφια των σούπερ μάρκετ.

Απαραίτητο επίσης στη συνταγή είναι το ξύδι που θα ενεργοποιήσει τη σόδα. Χρησιμοποίησα το ξύδι από μήλα που έκανα με τα “σκουπίδια” μια μηλόπιτας, δηλαδή φλούδες βιολογικών μήλων! Αν θέλετε να δείτε πώς γίνεται πατήστε εδώ.

Χρησιμοποίησα μαλακό αλεύρι αντί για το αλεύρι για όλες τις χρήσεις που τις περισσότερες φορές συνηθίζω. Το δεύτερο θα έκανε το κέικ πολύ μαστιχωτό λόγω της περισσότερης γλουτένης που περιέχει. Γενικά προτιμήστε κάποιο αλεύρι ειδικά για κέικ ή ελληνιστί ...cake flour.

Τέλος αντί για ζάχαρη χρησιμοποίησα μέλι που δίνει πιο τρυφερή υφή στα κέικ. Έβαλα μέλι από καστανιά που μαζί με τη μελάσα έδωσαν πιο καραμελάτη γεύση. Εσείς φυσικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όποιο μέλι σας αρέσει!

Η εκτέλεση είναι εξαιρετικά απλή αφού λόγω της απουσίας αυγών και λιπαρών δεν απαιτείται η χρήση μίξερ και αρκεί ένα απλό ανακάτωμα. Ομολογώ βεβαίως ότι αυτή τη φορά χρησιμοποίησα μίξερ, όπως φαίνεται και στις φωτογραφίες, απλώς διότι είχα το μίξερ στον πάγκο για κάτι άλλο που έκανα και το βρήκα βολικό!

Υλικά
1 κούπα μαρμελάδα μήλου χωρίς ζάχαρη ή apple sauce
1/3 της κούπας μελάσα
1/3 της κούπας μέλι
1/4 της κούπας χυμό πορτοκάλι ή νερό
1 κ.γλ. ξύδι κατά προτίμηση από μήλο
1/2 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας (αν θέλετε μπορείτε να βάλετε μια βανιλίνη)
2 κούπες αλεύρι μαλακό
2 κ.γλ μπέικινγκ πάουντερ
1 κ.γλ. σόδα
1 κ.γλ. κανέλα
1/2 κ.γλ. σκόνη τζίντζερ (προαιρετικά)
1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο σκόνη



Σ’ ένα μπολ ανακατεύουμε καλά όλα τα υγρά υλικά.



Σ’ ένα άλλο μπολ ανακατεύουμε τα στεγνά υλικά.



Προσθέτουμε τα υγρά υλικά στα στεγνά και ανακατεύουμε μέχρι να ομογενοποιηθούν.




Αν έχουμε φόρμα σιλικόνης είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσουμε αυτή. Εγώ τη μοίρασα σε φορμάκια για καπ-κέικς και φυσικά προσάρμοσα το χρόνο ψησίματος. Αν όχι στρώνουμε με λαδόκολλα όποια φόρμα χρησιμοποιήσουμε και μεταφέρουμε σε αυτή τη ζύμη. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις για 40’ περίπου στους 170ο C. Για να σιγουρευτούμε ότι ψήθηκε βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα και ελέγχουμε αν βγει καθαρή. Αν όχι ψήνουμε λίγο ακόμη.

Όταν το βγάλουμε από το φούρνο το αφήνουμε να σταθεί 5’ και το ξεφορμάρουμε. Δεν το αφήνουμε παραπάνω διότι το κέικ “θα ιδρώσει” μέσα στη φόρμα και τελικά θα έχουμε ένα ελαφρώς μουσκεμένο κέικ. Γι’ αυτό δεν πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει μέσα στη φόρμα αλλά αντίθετα αφού το βγάλουμε, το αφήνουμε να κρυώσει πάνω σε μια σχάρα.


Φυσικά αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε στη ζύμη πριν την ψήσουμε ξηρούς καρπούς ή ξερά φρούτα. Η σοκολάτα δεν του ταιριάζει, το κέικ έχει ήδη έντονα αρώματα από τη μελάσα και τα μπαχαρικά. Αν όμως επιμένετε στη σοκολάτα είναι το προτιμότερο να το περιχύσετε με λιωμένη κουβερτούρα αφού κρυώσει.

(Καθώς γράφω την ανάρτηση σκέφτομαι ότι αυτό το κέικ είναι μια πολύ καλή λύση αντί για παντεσπάνι σε μια άλαδη τούρτα. Θα το δοκιμάσω!)

Αν θέλετε να δείτε κι άλλες άλαδες συνταγές, κάντε κλικ στη σελίδα “Άλαδα” ακριβώς κάτω από τον τίτλο του μπλογκ ή αλλιώς εδώ.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου