Τρίτη 27 Φεβρουαρίου 2018

Άλαδο ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες!


Άλαδο ντρέσινγκ για πράσινες σαλάτες!


Κάτι άλαδο για τις σαλάτες μπορείς να κάνεις; Εκεί σε θέλω!”, μου είπε το καλοκαίρι η ξαδλερφη μου, η Ελισάβετ. Δεν είχε άδικο. Τα λαχανικά είναι βασικό τρόφιμο για τις μέρες της άλαδης νηστείας. Χρειάζονται όμως το κατιτίς για να νοστιμίσουν αλλά και ...γλιστρήσουν. Το θεϊκό ελαιόλαδο επιτυγχάνει άψογα σε αυτό. Έπρεπε λοιπόν να βρω κάτι που θα έπαιζε το ρόλο του ελαιόλαδου ως βάσης για να συνδυαστεί με κάποια ακόμη υλικά ώστε να δημιουργηθεί ένα μείγμα πηχτούτσικο που θα στέκεται πάνω στα λαχανικά.
Δοκιμή στη δοκιμή βρήκα ένα υπέροχο συνδυασμό που αν τον δοκιμάσετε νομίζω ότι θα το λατρέψετε και θα συνεχίσετε να το βάζετε στις σαλάτες σας ακόμη και όταν δε νηστεύετε. Τότε μπορείτε να προσθέσετε, αν θέλετε, λίγο ελαιόλαδο αλλά μάλλον ούτε και τότε χρειάζεται.


Οι καφετίζουσες νιφάδες στην πάνω πλευρά
είναι διατροφική μαγιά.
Πριν πούμε τη συνταγή ας πούμε δυο λόγια για ένα συστατικό που περιέχει το ντρέσινγκ αλλά το αναφέρουμε στο μπλογκ αυτό για πρώτη φορά: τη διατροφική μαγιά. Πρόκειται για ένα χορτοφαγικό προϊόν που θα το βρείτε εύκολα στα καταστήματα βιολογικών τροφών. Δεν είναι ακριβό, με 7 ευρώ αγόρασα ένα κουτί 125 γρ. Συνήθως έχει τη μορφή νιφάδων, όπως αυτών του πουρέ αλλά θα τη βρείτε και σε σκόνη. Πρόκειται στην πραγματικότητα για ανενεργή μαγιά που αναπτύσσεται μέσα σε μελάσα ή παντζάρια. Περιέχει πολλές βιταμίνες του συμπλέγματος Β, πολλά μεταλλικά στοιχεία όμως σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο, αντιοξειδωτικά, εξαιρετικά χαμηλά λιπαρά, δεν έχει γλουτένη, πρόσθετα ζάκχαρα ή συντηρητικά. Η γεύση του προσομοιάζει με αυτή του τυριού και συγκαταλέγεται στα προϊόντα που μας δίνουν τη μοντέρνα και μυστηριώδη γεύση umami λόγω του γλυταμικού οξέως που περιέχει (Γι΄αυτό το τελευταίο κατηγορείται από κάποιους αλλά απ΄ότι φαίνεται η διαμάχη δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη...) Αξίζει να τη δοκιμάσουμε όχι μόνον στο σημερινό ντρέσινγκ αλλά και σε συνταγές με μακαρονάδες, πατάτες, ψητά λαχανικά!

Χρησιμοποίησα επίσης μελάσα για να προσδώσω την πηχτούτσικη υφή που χρειάζεται ένα ντρέσινγκ. Την προτίμησα από οτιδήποτε άλλο, όπως π.χ. από το μέλι, λόγω της μέτριας γλυκύτητάς της αλλά και του καραμελοκαπνιστού αρώματος που έχει. Τη μελάσα, αν δεν την χρησιμοποιείτε ήδη, θα τη βρείτε σε οποιοδήποτε σούπερ μάρκετ. Δοκιμάστε την σε μαρινάδες ψητών κρεάτων. Είναι υπέροχη!

Υλικά για άλαδο ντρέσινγκ σαλάτας

1 κ.σ. μελάσα
1 κ.σ. λευκό ξύδι
1 κ.σ. διατροφική μαγιά σε νιφάδες (αν έχετε σκόνη βάλτε το μισό)
1 κ.σ. μουστάρδα απλή
2 κ.σ. ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι (μπορείτε να βάλετε και φρέσκο)
1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού
Αλάτι – Πιπέρι

Φροντίστε να ψιλοκόψετε το κρεμμύδι όσο καλύτερα μπορείτε.

Σ΄ένα μπολάκι βάλτε όλα τα υλικά και ανακατέψτε τα πολύ καλά. Προσθέστε λίγο επιπλέον χυμό πορτοκαλιού μέχρι να επιτύχετε την επιθυμητή πυκνότητα. Αφήστε το μείγμα να σταθεί 10’ για να ενωθούν τα αρώματα και οι γεύσεις.

Έβαλα το ντρέσινγκ σε πράσινη σαλάτα με άγρια ρόκα, ξινολάπατα και μαρούλι μαζί με 2-3 φέτες φιλέτα πορτοκαλιού. Τα τελευταία προέκυψαν επειδή χρειαζόμουν λίγο χυμό και αντί να στίψω το πορτοκάλι το φιλετάρισα και χρησιμοποίησα για το ντρέσινγκ το χυμό που έπεφτε στο μπολ καθώς το έκοβα! Φυσικά μπορείτε να προσθέσετε και ξηρούς καρπούς αν σας αρέσουν, άλαδα κρουτόν ή μπουκίτσες από σουσαμένιο κουλούρι.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου