Πέμπτη 22 Φεβρουαρίου 2018

Άλαδη τούρτα σοκολάτας!


Άλαδη τούρτα σοκολάτας!


Τα άλαδα γλυκά που περιέχουν αλεύρι είναι δύσκολη υπόθεση. Συνήθως τα εμπλουτίζουμε με ταχίνι ή μπανάνα, αλλά τα αρώματα και των δύο είναι πολύ δυνατά και επικρατούν κάθε άλλου αρώματος. Δεν μου αρέσουν και πολύ... Οι φυτικές κρέμες, όπως η κρέμα καρύδας, είναι στην πραγματικότητα φυτικό λίπος και αποκλείονται. Το αβοκάντο δεν μαγειρεύεται. Τα καρύδια βαραίνουν τη ζύμη. Έψαχνα μια συνταγή για κάτι σαν τούρτα άλαδη. Τι μένει λοιπόν; Νερό, χυμοί, αλεύρι. Πώς να κάνεις παντεσπάνι με τέτοια υλικά; Κι όμως υπάρχει λύση!

Θα κάνουμε ένα άλαδο αφράτο παντεσπάνι, ναι! αφράτο, χρησιμοποιώντας το αγαπημένο μου ρεβυθόζουμο. Με ταπεινά και καθημερινά υλικά όπως το αλεύρι και η ζάχαρη θα κάνουμε ένα μικρό αριστούργημα. Μετά θα το νοστιμίσουμε με κρέμα σοκολάτας, άλαδη και αυτή φυσικά. Με το ρεβιθόζουμο έχουμε άλλωστε ήδη κάνει υπέροχη σοκολατένια μους χωρίς αυγό, αν θέλετε να τη δείτε πατήστε εδώ. Σας θυμίζω ότι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το ζουμί από προβρασμένα ρεβίθια κονσέρβας (προσέξτε μόνον να μην έχει αλάτι!) ή απλώς να βράσετε καλά σε χαμηλή φωτιά μια κούπα ρεβίθια που τα έχετε φουσκώσει από βραδύς σε μιάμιση κούπα νερό (ίσως χρειαστεί να προσθέσετε λίγο νερό ακόμη ώστε στο τέλος να μείνουν 3/4 της κούπας ρεβιθόζουμο), να τα σουρώσετε και να χρησιμοποιήσετε το ζουμί τους, αφού το αφήσετε να κρυώσει πολύ καλά. Όσο για τα ίδια τα ρεβύθια, μπορείτε να κάνετε μια υπέροχη ρεβιθοσαλάτα με άλαδη μαγιονέζα που αν θέλετε να τη δείτε πατήστε εδώ.

Το μόνο μυστικό είναι να χτυπήσουμε καλά το ρεβιθόζουμο μέχρι να αφρατέψει και μετά τα προσθέσουμε τη ζάχαρη. Χρειάζεται λίγος χρόνος αλλά αυτό είναι το σημαντικότερο βήμα της συνταγής που θα μας δώσει το αφράτο παντεσπάνι. Μην βαρεθείτε. Αφιερώστε 10’ - 15’ στο χτύπημα και το αποτέλεσμα θα δικαιώσει τον κόπο σας.

Υλικά

Για το άλαδο παντεσπάνι
¾ της κούπας ρεβιθόζουμο
1 κ.σ. ξύδι από μήλα ή λευκό κρασί
¾ της κούπας ζάχαρη
1 κ.γλ. εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ αλεύρι γ.ο.χ.
½ κούπα νισεστέ ή corn flour
1 κ.γλ. μπέικινγκ πάουντερ
½ κ.γλ. σόδα
Σιρόπι βύσσινο ή πορτοκάλι ή οποιοδήποτε άλλο της αρεσκείας σας αραιωμένο με νερό ή σιρόπι από κομπόστα

Για την κρέμα σοκολάτας
4 κ.σ. κακάο ή 2 κ.σ. κακάο και 50 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα
9 κ.σ. νισεστέ ή κορν φλάουερ
1 κούπα ζάχαρη (αν είστε γλυκατζήδες μπορείτε να βάλετε 1 ½ της κούπας)
½ κ.γλ εκχύλισμα βανίλιας
1 ½ κούπα νερό

Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το νισεστέ, το μπέικινγκ πάουντερ και τη σόδα.

Σ΄ένα άλλο μπολ βάζουμε το ρεβιθόζουμο, που πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, και το ξύδι. Τα χτυπάμε αρκετή ώρα με το μίξερ στην αρχή με μεσαία ταχύτητα και μετά δυνατά μέχρι να αφρατέψει και να κάνει “κορυφές” όπως όταν χτυπάμε μαρέγκα. Η διαδικασία αυτή θα πάρει περίπου ένα δεκάλεπτο.
Προσθέτουμε σταδιακά τη ζάχαρη και συνεχίζουμε να χτυπάμε. Τώρα το μείγμα είναι παχύ και γυαλιστερό. Στο τέλος προσθέτουμε τη βανίλια.

Χρησιμοποιώντας μια σπάτουλα προσθέτουμε σταδιακά το μείγμα με τα άλευρα στο μείγμα με το ρεβιθόζουμο καιμε κυκλιές κινήσεις “διπλώνουμε” πολύ απαλά μέχρι να ενσωματωθεί όλο το αλεύρι. Βάζουμε το αλεύρι στο ρεβιθόζουμο και όχι το αντίθετο.

Βάζουμε το μείγμα σε μια φόρμα σιλικόνης ... εκ. Αν δεν έχουμε σιλικόνης θα χρειαστεί να λαδώσουμε και να αλευρώσουμε τη φόρμα. Εγώ επειδή ήθελα να κάνω στην τουρτίτσα λίγο πιο εντυπωσιακή, μοίρασα το μείγμα σε δύο φόρμες ... εκ ώστε να την κάνω τετραόροφη. Τελικά επειδή φούσκωσαν αρκετά περιορίστηκα στα τρία πατώματα.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις στους 180ο C σε προθερμασμένο φούρνο για 30΄περίπου. Ελέγχουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας μια οδοντογλυφίδα η οποία αν έχει ψηθεί πρέπει να βγει στεγνή. Βγάζουμε τη φόρμα από το φούρνο, αφήνουμε να ηρεμήσει 5’ και ξεφορμάρουμε. Βάζουμε το παντεσπάνι μας πάνω σε μια σχάρα για να κρυώσει τελείως πριν κάνουμε την τούρτα.

Όσο κρυώνει ετοιμάζουμε την κρέμα σοκολάτας που θα τη χρησιμοποιήσουμε και για γλάσσο. Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε μια κούπα νερό και μία κούπα ζάχαρη και βράζουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.
Σ’ ένα μπολάκι διαλύουμε το νισεστέ με το κακάο σε μισή κούπα νερό.
Όταν λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε μέσα το νισεστέ με το κακάο και ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να πήξει. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τη βανίλια.
Αν έχουμε επιλέξει να βάλουμε κουβερτούρα ήρθε
η ώρα να τη βάλουμε και αυτή. Ανακατεύουμε καλά να λιώσει και η κρέμα μας είναι έτοιμη! Την αφήνουμε να κρυώσει. Επειδή δεν έχει γάλα, δεν κάνει κρούστα οπότε δεν χρειάζεται να τη σκεπάσουμε με μεμβράνη. Απλώς για να κρυώσει πιο γρήγορα την ανακατεύουμε πού και πού.


Για τη συναρμολόγηση της τούρτας, κόβουμε το παντεσπάνι σε δύο δίσκους και τους υγραίνουμε με το σιρόπι που επιλέξαμε.
Απλώνουμε τη μισή κρέμα και τοποθετούμε από πάνω τον άλλο δίσκο. Τον σιροπιάζουμε κι αυτόν. Αν θέλουμε τον τοποθετούμε ανάποδα, δηλ. με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω επειδή έτσι σιροπιάζεται πιο εύκολα και είναι επίπεδη η τούρτα. Επειδή η τουρτίτσα που έκανα ήταν τριώροφη και μικρή, προτίμησα να το βάλω κανονικά για να είναι κυρτό και να δίνει την εντύπωση ενός τεράστιου κώκ!
Περιχύνουμε με την υπόλοιπη κρέμα αφήνοντάς την να τρέξει γύρω-γύρω για να κάνει σταλακτίτες σοκολάτας. Αφήνουμε να σταθεί για 30’ πριν την κόψουμε.


Η κρέμα αυτή μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν γλάσο σοκολάτας, όπως βλέπετε στα κεκάκια (ελληνιστί κάπ-κέικς) της φωτογραφίας. Έκανα τη μισή δόση από την ίδια ζύμη στην οποία προσέθεσα 2 κ.σ. κακάο και αφού τα έψησα για 15’ περίπου, τα άφησα να κρυώσουν και μετά τα βούτηξα στην κρέμα.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου