Τρίτη 13 Μαρτίου 2018

Άλαδα χυλωμένα ρεβίθια


Άλαδα χυλωμένα ρεβίθια


Νομίζω ότι δεν υπάρχει παιδί στην Ελλάδα που να δεν έχει φάει άλαδα όσπρια την Μεγάλη Εβδομάδα! Θυμάμαι κυρίως τη φακή που εξ αιτίας της απουσίας του ελαιολάδου δε χύλωνε και κολυμπούσε σ΄ένα ντοματένιο ζουμάκι. Κακά τα ψέμματα: τα όσπρια αν δε βράσουν με λάδι δε χυλώνουν από μόνα τους. Χρειάζονται βοήθεια. Το πιο συνηθισμένο κόλπο είναι να πολτοποιήσουμε ένα μέρος από το φαγητό. Ένα άλλο κόλπο, καλύτερο κατά τη γνώμη μου, είναι να προσθέσουμε ένα ακόμη υλικό που θα τα αγκαλιάσει.


Ήδη δημοσιεύσαμε ένα πίνακα με διάφορες ουσίες που μπορούν να αντικαταστήσουν το λάδι στα κέικ ή τα κουλούρια (αν θέλετε να τον δείτε πατήστε εδώ). Ένα από αυτά τα υλικά και συγκεκριμένα ο πουρές κολοκύθας μπορεί να μας βοηθήσει σήμερα να νοστιμίσουμε και να χυλώσουμε τα άλαδα ρεβίθια μας. Αν θέλετε να δείτε πώς μπορούμε να ετοιμάσουμε τον πουρέ κολοκύθας και να έχουμε όλο το χειμώνα, πατήστε εδώ.

Η διαδικασία είναι απλή: βάζουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη να φουσκώσουν. Την επομένη πετάμε το νερό που φούσκωσαν και τα βάζουμε να αν βράσουν. Αν χρειαζόμαστε το πρώτο νεράκι που έβρασαν για να κάνουμε νηστίσιμη μαγιονέζα, νηστίσιμη μους σοκολάτα ή άλαδη τούρτα σοκολάτας, σουρώνουμε, κρατάμε το υγρό και ξαναβάζουμε τα ρεβίθια στην κατσαρόλα με ζεστό νερό να τα σκεπάζει.
Συνεχίζουμε το βράσιμο προσθέτοντας τα μυρωδικά της αρεσκείας μας (εγώ βάζω ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαντζουράνα), αλάτι, πιπέρι και πουρέ κολοκύθας σε αναλογία δυο κουταλιές της σούπας πουρέ μισή κούπα ξερών ρεβιθιών (που αντιστοιχεί σε μια μερίδα). Συνεχίζουμε το βράσιμο μέχρι να βράσουν τελείως τα ρεβίθια και πιούν το περισσότερο από το νερό τους ώστε να μείνουν με μια πηχτούλα σάλτσα.


Σερβίρουμε και νοστιμίζουμε κι άλλο με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό.

Αν θέλετε να δείτε κι άλλες άλαδες δυνταγές κάντε κλικ στον τίτλο "Άλαδα" ακριβώς κάτω από τον τίτλο της σελίδας.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα.
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου