Σπυρωτό
πλιγούρι
|
||
Το
πλιγούρι
ή πουργκούρι
ή μπλουγούρι ή χόντρος είναι σπασμένο
και προβρασμένο σιτάρι. Ο πίνακας στα
δεξιά μας (πηγή
ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ),
μας δείχνει τη μεγάλη διατροφική του
αξία. Σε σύγκριση με το αποφλοιωμένο
ρύζι το πλιγούρι έχει περισσότερες
φυτικές ίνες και πρωτεΐνες και
χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Επιπλέον
έχει υψηλό
δείκτη κορεσμού, με άλλα λόγια μας
χορταίνει περισσότερο και επομένως
είναι
καλύτερο να το προτιμάμε στις
δίαιτες.
Στην
Ελλάδα πωλείται σε δύο τύπους: ψιλό
και χονδρό. Το πρώτο ενδείκνυται για
σαλάτες όπως το ταμπουλέ και το δεύτερο
για πιλάφια αλλά και σούπες, ντολμάδες
ή σαρμάδες. Λόγω της διαφοράς του
μεγέθους έχουν και διαφορετικό τρόπο
μαγειρέματος. Και στα δύο όμως η
αναλογία με το νερό είναι 1 πλιγούρι
προς 1 νερό.
|
Διατροφική αξία ανά 100γρ. | |
---|---|---|
Ενέργεια |
1.430
kJ
|
|
Θερμίδες |
342
kcal
|
|
Υδατάνθρακες |
75,87
g
|
|
Σάκχαρα |
0,41
g
|
|
Διαιτητικές ίνες |
18,3
g
|
|
Λιπαρά |
1,33
g
|
|
Πρωτεΐνες |
12,29
g
|
|
Βιταμίνες | ||
Βιταμίνη Α |
9
IU
|
|
Θειαμίνη (Β1) |
0,232 mg
(20%)
|
|
Ριβοφλαβίνη (Β2) |
0,115 mg
(10%)
|
|
Νιασίνη (Β3) |
5,114 mg
(34%)
|
|
Βιταμίνη Β6 |
0,342 mg
(26%)
|
|
Φυλλικό οξύ (Β9) |
27
μg (7%)
|
|
Βιταμίνη C |
0,0 mg
(0%)
|
|
Βιταμίνη D |
0,10 mg
(%)
|
|
Βιταμίνη E |
0,06 mg
(0%)
|
|
Βιταμίνη K |
1,9
μg (%)
|
|
Ανόργανα συστατικά
|
||
Ασβέστιο |
35 mg
(4%)
|
|
Σίδηρος |
2,46 mg
(19%)
|
|
Μαγνήσιο |
164 mg
(46%)
|
|
Φωσφόρος |
300 mg
(43%)
|
|
Κάλιο |
410 mg
(%)
|
|
Νάτριο |
17 mg
(1%)
|
|
Ψευδάργυρος |
1,93 mg
(20%)
|
Έχω
παρατηρήσει ότι ίσως μερικές φορές
χρειαστεί λίγο επιπλέον νερό. Προφανώς
διότι το πλιγούρι είναι προβρασμένο ο
βαθμός βρασμού δεν είναι πάντοτε ο
ίδιος. Λάβετε όμως υπ’ όψιν ότι όταν
παραβράσουμε το πλιγούρι ανοσταίνει.
Για
το ψιλό πλιγούρι το μόνο που έχουμε να
κάνουμε είναι, αφού το πλύνουμε, να το
βάλουμε στην ανάλογη ποσότητα νερού
και να περιμένουμε να φουσκώσει. Εδώ οι
γνώμες διίστανται: κρύο ή ζεστό νερό;
Προσωπικά λόγω συνήθους βιασύνης το
κάνω με ζεστό νερό αλλά γίνεται και με
κρύο νερό αφού είναι ήδη βρασμένο. Στη
δεύτερη περίπτωση φυσικά χρειάζεται
περισσότερη ώρα και ο τρόπος αυτός είναι
μάλλον προτιμότερος όταν θέλουμε να το
χρησιμοποιήσουμε για κρύες σαλάτες.
Το
χοντρό πλιγούρι, που κάνει υπέροχα
πιλάφια, χρειάζεται βράσιμο. Το υγρό
μπορεί να είναι είτε κάποιος ζωμός είτε
σκέτο νερό νερό που μπορούμε να το
αρωματίσουμε με κάποια μπαχαρικά,
ανάλογα με τη γεύση που θέλουμε να
δώσουμε. Τότε ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο
ή αν μας αρέσει βούτυρο με ελαιόλαδο
στην κατσαρόλα και φέρνουμε δυο-τρεις
βόλτες το πλιγούρι να γυαλίσει και να
ζεσταθεί. Προσθέτουμε ανάλογο το υγρό
που θέλουμε, κατά προτίμηση ζεστό,
ανακατεύουμε και χαμηλώνουμε το μάτι
της κουζίνας (στη δική μου κουζίνα στα
3/9), σκεπάζουμε με το καπάκι και το
αφήνουμε ήσυχο να απορροφήσει τα υγρά.
Αν θέλουμε μπορούμε να αλατίσουμε.
Φυσικά ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται
από την ποσότητα. Θα καταλάβουμε ότι
είναι έτοιμο όταν στην επιφάνεια
σχηματιστούν τρυπούλες σα μικροί
κρατήρες.
σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα για να απορροφά τους υδρατμούς και το αφήνουμε πάνω στο μάτι για λίγη ώρα ακόμη ώστε τα περιττά υγρά να απορροφηθούν από την πετσέτα. Αν τυχόν το υγρό που προσθέσαμε είναι κρύο, περιμένουμε να αρχίσει να βράζει και χαμηλώνουμε αμέσως τη φωτιά.
(Για να πω τη αλήθεια, επειδή συνήθως έχω έτοιμους ζωμούς σε βάζα στο ψυγείο, τον ρίχνω κρύο και περιμένω να βράσει. Αυτό που φαίνεται σα ζελεδάκι στη φωτογραφία είναι σπιτικός ζωμός κοτόπουλου που είχα στο ψυγείο μου.)
Βεβαίως
μπορούμε αν θέλουμε να προσθέσουμε
λαχανικά, όπως μανιτάρια, πιπεριές.
Επειδή ουσιαστικά τον πλιγούρι δε βράζει
αλλά απλώς μαλακώνει απορροφώντας το
υγρό. Γι΄αυτό είναι προτιμότερο να
κόψουμε τα λαχανικά σε μικρά κομματάκια
αλλά πρέπει επίσης να υπολογίσουμε την
υγρασία που θα βγάλουν, ειδικά αν είναι
φρέσκα μανιτάρια. Θυμηθείτε ότι μπορούμε
να προσθέσουμε υγρό αλλά δεν μπορούμε
να αφαιρέσουμε!
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου