Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017

Γλώσσα μοσχαρίσια: Μια νοστιμιά στα σχολικά σάντουιτς!

Γλώσσα μοσχαρίσια
Μια νοστιμιά στα σχολικά σάντουιτς!


Η μοσχαρίσια γλώσσα είναι ένα μάλλον παρεξηγημένο κομμάτι κρέατος που όμως μπορεί να μας δώσει νοστιμότατα φαγάκια αν μαγειρευτεί και σερβιριστεί σωστά. Για κάποιον λόγο που δεν μπορώ να καταλάβω συγκαταλέγεται στα υποπροϊόντα του κρέατος. Κι όμως είναι σαρκώδης, τρυφερή, εύγευστη, με αρκετή όμως περιεκτικότητα σε λίπος, πρέπει να ομολογήσουμε. Πιάτα με μοσχαρίσια γλώσσα υπάρχουν σε όλες σχεδόν τις κουζίνες του κόσμου.

Τετάρτη 25 Οκτωβρίου 2017

Ντολμάδες λάχανο σε γιορτινή συσκευασία!!! - Cabbage Dolma in festive packaging !!

Ντολμάδες με λάχανο σε γιορταστική συσκευασία!!


English version follows


Οι λαχανοντολμάδες ήταν και είναι ένα εμβληματικό φαγητό σχεδόν κάθε ελληνικής οικογένειας με κάθε νοικοκυρά να έχει τη δική της τέλεια συνταγή. Στο παρελθόν δεν έλειπε από κανένα σπιτικό γλέντι ή τραπέζι. Θυμάμαι στο χωριό μου, όταν ακόμη δεν είχαν ανακαλυφθεί οι αίθουσες εκδηλώσεων, όποτε γινόταν ένας γάμος το γλέντι γινόταν την προηγουμένη στα σπίτια του γαμπρού και της νύφης.

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2017

Σταφυρμιά ή αλλιώς Σταφύλια τουρσί

Σταφυρμιά ή αλλιώς Σταφύλια τουρσί
Μια παραδοσιακή συνταγή για τη συντήρηση των σταφυλιών
από το Βόρειο ΈΒρο


Φθινόπωρο! Εποχή των σταφυλιών, του μούστου, του πετιμεζιού... Οι συνταγές πάνε κι έρχονται: σταφύλι γλυκό, σταφύλι λικέρ, μουσταλευριά, μουστοκούλουρα, ρετσέλι, πετιμεζόπιτα!

Το σάμαλι του Παππούλη !!!

Το σάμαλι του Παππούλη...


Ακόμη και εάν ήθελα να αντισταθώ, η ενθουσιώδης εισαγωγή της φίλης Xrisi Mpiri δε με άφηνε. Της ζήτησα να το βάλουμε στο blog. Ακόμη και εκεί η αντίδρασή της ενθουσιώδης: “Αλέκα, είναι τέλειο!” Σας παραδίδω τη συνταγή έτσι όπως την περιγράφει η ίδια (κι έτσι θα γλυτώσετε και από την πολυλογία μου!!!), με τις δικές της φωτογραφίες .

Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2017

Γουλιά ή αλλιώς κοτσανάκια σπανακιού

Γουλιά ή αλλιώς κοτσανάκια σπανακιού

Από τη φίλη Paraskevi Koyntoyrogiannh απ΄τη Λακωνία μάθαμε ότι όταν κάνουμε σπανακόπιτα, κρατάμε τα “γουλιά”από το σπανάκι, δηλαδή τα κοτσανάκια που είναι κοντά στη ρίζα. Τα βάζουμε σε μια λεκανίτσα με νερό για να μαλακώσουν και να φύγουν τυχόν χώματα που έχουν μέσα τους. Καθαρίζουμε καλά και μόλις στραγγίξουν τα βάζουμε σε σακουλάκι και τα καταψύχουμε. Να μην ξεχάσουμε να γράψουμε πάνω στο σακουλάκι τι περιέχει! Τα μαγειρεύουμε μόνα τους με ρυζάκι όπως το σπανακόρυζο ή με σουπιές ή καλαμαράκια!!!

Ευχαριστούμε, Παρασκευή!

Με τα κοτσάνια και το ζουμί των παντζαριών ...

Κοτσανάκια παντζαριών = κοτσανοτουρσάκι!!


Σήμερα εγκαινιάζουμε μια νέα σελίδα στο ιστολόγιο: “Τα χρήσιμα άχρηστα” όπου θα μαθαίνουμε πώς μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά όπως κοτσάνια, φλούδες, νερό στο οποίο βράσαμε κάτι. Τα υλικά αυτά τις περισσότερες φορές καταλήγουν στα σκουπίδια μας ή στο νεροχύτη, παρ΄ όλο που θα μπορούσαμε με κάποιο τρόπο να τα καταναλώσουμε ή να τα χρησιμοποιήσουμε για να φτιάξουμε κάτι πραγματικά εύγευστο.

Πέμπτη 19 Οκτωβρίου 2017

Συκωτάκια κοτόπουλου: και για το μεσημεριανό και για το σάντουιτς στο σχολείο!

Συκωτάκια κοτόπουλου
...και για το μεσημερινό και για το σάντουιτς στο σχολείο!


Είναι μια ξεχασμένη λιχουδιά, που έρχεται από τα Σαββατοκύριακα και τα καλοκαίρια των παιδικών μου χρόνων στο χωριό, όταν γιαγιά έσφαζε τον κόκορα ή κάποια κότα. Η μικρούλα εκείνη λιχουδιά, που επειδή δεν έφτανε να χορτάσει κανέναν, προοριζόταν για την αδελφή μου και εμένα. Ίσως μαντέψατε τι εννοώ: το συκώτι του κοτόπουλου και τον ...μπόμπρικα (κουΐζ: ποιος ξέρει τι είναι

Δευτέρα 16 Οκτωβρίου 2017

Ο σιμιγδαλένιος χαλβάς ... αλλιώς!!


Παράξενος χαλβάς





Την εποχή που ο μόνος τρόπος για να βγάλεις αντίγραφο ήταν να τρέξεις στο πλησιέστερο φωτοτυπάδικο, υπό την προϋπόθεση ότι ήταν ανοιχτό, κουβαλούσα μαζί μου το μικρό τετραδιάκι αμέσου δράσεως. Έτσι όταν έβρισκα μια συνταγή που μου άρεσε την αντέγραφα στα γρήγορα χρησιμοποιώντας συντομογραφίες που είχα επινοήσει μόνη μου (ή αλλιώς η στενογραφία της κουζίνας!!) και όταν πήγαινα στο σπίτι την αντέγραφα κανονικά στο αντίστοιχο τετράδιο. Μη νομίζετε βεβαίως ότι τις μαγείρευα όλες. Μάλλον το αντίθετο. Ήλπιζα όμως ότι κάποτε θα τις μαγειρέψω.

Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 2017

Το παστίτσιο ως finger food!


Το παστίτσιο ως finger food!
ή αλλιώς ένα κολατσιό-έκπληξη για το σχολείο!




Υπάρχει άραγε παιδί που δεν του αρέσει το παστίτσιο; Εγώ πάντως δεν ξέρω κανένα. Ειδικά ένας γιος μου μπορεί να τρώει παστίτσιο για πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό! Μπορεί να το παίρνει και για κολατσιό στο σχολείο. Τουλάχιστον αυτό μου είπε μια μέρα, όταν είχε μπροστά του ένα ολόκληρο πυρέξ και έτρωγε με ενθουσιασμό! (Όχι, όχι! δεν το έφαγε ολόκληρο το πυρέξ, αλλά αφού συνήθως κάνω δυο, του έβαλα το ένα μπροστά του ολόκληρο για να χορτάσει το μάτι του!!!)

Δευτέρα 9 Οκτωβρίου 2017

Το μυστικό για τις απόλυτα τραγανές κροκέτες πατάτας

Τραγανές, τραγανότερες, τραγανότατες πατατοκροκέτες!



Οι τηγανητές πατάτες είναι ένα παγκοσμίως λατρεμένο φαγητό και η επίτευξη της απολύτως τραγανής πατάτας είναι επιστήμη ολόκληρη που έχει να κάνει με το κόψιμο της πατάτας, το είδος της λιπαρής ουσίας που θα χρησιμοποιήσουμε, τη θερμοκρασία που θα τις τηγανίσουμε μία ή δύο φορές αλλά και το είδος της πατάτας και πότε θα σερβιριστούν. Για να φτάσουν οι πατάτες σωστές στο τραπέζι

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Καραμελένιες, βουτυράτες, υπέροχες γκόφρες !

Une chaude, s'il vous plait!
(Μια ζεστή, παρακαλώ!)


Αρκετά χρόνια πριν έκανα βόλτα με μια φίλη στη Rue Neuve, γνωστό εμπορικό πεζόδρομο στο κέντρο των Βρυξελλών. Νεοφερμένη στην πόλη, δεν ήξερα ούτε τα κατατόπια, ούτε τις συνήθειες. Η φίλη μου πλησίασε σ’ ένα μαγαζάκι, ένα χώρο 4-5 τετραγωνικών με μια βιτρίνα-παράθυρο ούτε ένα μέτρο φαρδύ κι έναν στενό πάγκο πίσω από την οποίο στεκόταν μία κοπέλα κρατώντας μια πιρούνα.

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2017

Παστός γαύρος

Γαύρος παστός


Ένα ανοιξιάτικο πρωινό πριν μερικά χρόνια περπατούσα βιαστικά στην παραλία της Καβάλας. Το μάτι μου πήρε ένα ψαρά που έβγαλε από τη βάρκα του ένα καφάσι με γαύρο. Κάθισε στην προκυμαία πήρε μπροστά του ένα τενεκέ και μια σακούλα αλάτι. Έριξε άτακτα το γαύρο και το αλάτι μέσα στον τενεκέ. Μου έκανε εντύπωση. Εγώ γιατί τις στρώνω μία-μία σαν να κάνουν παρέλαση στη λεωφόρο; Τον πλησίασα και τον ρώτησα. Χαμογέλασε. “Άκου να μαθαίνεις”, μου είπε.

Οι φακές του Διογένη!

Οι φακές του Διογένη
(Μια έμπνευση από ένα σχόλιο του Ηλία Μαμαλάκη)



Μία μέρα ο Διογένης έτρωγε ένα πιάτο φακές. Δεν υπήρχε σε όλη την Ελλάδα πιο φθηνό φαγητό από μία σούπα με φακές. Αν έτρωγες φακές σήμαινε ότι βρισκόσουν σε κατάσταση απόλυτης ανέχειας. Πέρασε τότε ένας πλούσιος φίλος του άρχοντα και του είπε: «Αχ, καημένε Διογένη! Αν μάθαινες να μην είσαι ανυπότακτος και κολάκευες λιγάκι τον άρχοντα, δε θα ήσουν αναγκασμένος να τρως συνέχεια φακές». Ο Διογένης, σήκωσε με περιφρόνηση το βλέμμα και του αποκρίθηκε: «Αχ, καημένε φίλε μου! Αν μάθαινες να τρως λίγες φακές, δεν θα ήσουν αναγκασμένος να υπακούς και να κολακεύεις συνεχώς τον άρχοντα».

Κυριακή 1 Οκτωβρίου 2017

Ρολάκια γλώσσας γεμιστά με γαρίδες και σούπα γαρίδας

Ρολάκια γλώσσας γεμιστά με γαρίδες
και σούπα γαρίδας


Νόστιμο ψάρι η γλώσσα. Τρώγεται πολύ εύκολα από τα παιδιά επειδή δεν έχει κόκαλα. Αν μάλιστα χρησιμοποιήσουμε φιλετάκια γλώσσας, φρέσκα ή κατεψυγμένα ανάλογα με τις προτιμήσεις μας και την τσέπη μας, γίνεται ακόμη πιο εύκολο. Συνηθίζουμε να μαγειρεύουμε τις γλώσσες τηγανητές σε ελαιόλαδο. Άλλη κλασσική συνταγή είναι οι Soles Meunière (γλώσσες της μυλωνούς!!),