Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019

Μαρμελάδα πορτοκάλι - καρότο


Μαρμελάδα πορτοκάλι - καρότο
Όσοι από εσάς έχετε την τύχη να έχετε πορτοκαλιές στον κήπο σας ή έχετε αγαπημένους φίλους και συγγενείς που σας προμηθεύουν με αράντιστα και ακέρωτα πορτοκάλια ή έστω προμηθεύεστε βιολογικά πορτοκάλια που κυκλοφορούν πλέον ευρέως σε όχι απαγορευτική τιμή, είναι κρίμα να πετάτε την πολύτιμη φλούδα τους αφού τα απολαύσατε είτε καταναλώνοντάς τα ως φρούτο είτε ως χυμό.
Αναφέρομαι αποκλειστικά στα βιολογικά διότι τα συμβατικά φρούτα είναι πλέον γνωστό ότι είτε είναι κερωμένα με παραφίνη (θα τρώγατε ένα κερί;) είτε εμβαπτισμένα σε κάποιες χημικές ουσίες ώστε να παραταθεί η ζωή τους στα ράφια. Επομένως αν θέλετε να κάνετε κάποια από τις συνταγές που θα ακολουθήσουν, φροντίστε να προμηθευτείτε βιολογικά πορτοκάλια.
Παρ’ όλο που όλοι μας λίγο πολύ γνωρίζουμε τα οφέλη της κατανάλωσης της σάρκας του πορτοκαλιού, οι περισσότεροι αγνοούμε τα πολύ μεγαλύτερα οφέλη που έχει η φλούδα τους. Περί αυτού αυξάνονται όλο και περισσότερο οι σχετικές ανακοινώσεις των ειδικών. Έτσι μάθαμε ότι η φλούδα περιέχει εσπερίνη σε ποσοστό 20% περισσότερο από τη σάρκα, ένα φλαβονοειδές που μειώνει το λίπος που υπάρχει στο αίμα και επομένως βοηθά στη μείωση της χοληστερίνης. Επιπλέον περιέχει πηκτίνη που προστατεύει από στομαχικά προβλήματα και διατηρεί υγιή επίπεδα σακχάρου αλλά και ορισμένα καλά βακτήρια που διευκολύνουν την πέψη και συμβάλουν στη λύση του προβλήματος της δυσκοιλιότητας. Περιέχουν αρκετές βιταμίνες που βοηθούν περισσότερο από τη σάρκα του πορτοκαλιού στην πρόληψη της γρίπης και των κρυολογημάτων. Και τελευταίο και καταπληκτικό, ειδικά για το καλοκαίρι που έρχεται, αυξάνουν το μεταβολισμό, ενισχύουν τα ενεργειακά μας επίπεδα και βοηθούν στην απώλεια βάρους. (πηγή: meygeia.gr)
Οι περισσότεροι από εμάς νομίζουμε ότι οι φλούδες είναι πολύ πικρές και χρειάζεται να τις βράσουμε 2 – 3 φορές και να πετάξουμε το νερό πετώντας με αυτό τον τρόπο ένα μεγάλο μέρος των πολύτιμων συστατικών. Όμως αν φροντίσουμε τα πορτοκάλια μας να είναι ώριμα, τότε η πίκρα της φλούδας είναι ελάχιστη. Αυτή η ελαφριά πίκρα χαρακτηρίζει εξάλλου όλες τις παρασκευές με εσπεριδοειδή και αν χρησιμοποιήσουμε ώριμα φρούτα είναι πραγματικά ευχάριστη. Ακόμη και όταν έκανα μαρμελάδα από νεράντζια, γνωστά για την αρκετή πίκρα τους, που ήταν όμως ώριμα και ζουμερά, η πίκρα τους ήταν ελάχιστη χωρίς να χρειαστεί να τα ξεπικρίσω. Βεβαίως αν τυχόν τα πορτοκάλια δεν είναι τόσο ώριμα και δεν αντέχετε την πίκρα τους, μπορείτε να τα ξεπικρίσετε.
Ο πιο εύκολος τρόπος κατανάλωσης της φλούδας είναι να κάνουμε τσάι. Για να δείτε πώς μπορούμε πολύ εύκολα να το παρασκευάσουμε κάνετε κλικ εδώ. Μπορούμε επίσης να διατηρήσουμε το ξύσμα των πορτοκαλιών αλλά και των λεμονιών μέσα σε βούτυρο, ώστε να έχουμε ανά πάσα στιγμή για τα γλυκά μας τα αλμυρά μας. Για δείτε πώς, κάντε κλικ εδώ.
Συνηθίζεται στη μαρμελάδα πορτοκάλι να έχει μέσα κομμένη τη φλούδα σε μπαστουνάκια. Στο δικό μου μυαλό όμως η μαρμελάδα είναι ένας βελούδινος γλυκός πολτός χωρίς κομματάκια φρούτου. Αν ήθελα κομματάκια φρούτου θα έτρωγα γλυκό του κουταλιού!! Γι’ αυτό όλες τις μαρμελάδες μου τις πολτοποιώ με το ραβδομπλέντερ. Μια τέτοια μαρμελάδα βελούδινη είναι και αυτή που ακολουθεί.

Από το πορτοκάλι χρησιμοποίησα μόνον τη φλούδα του. Αν δεν θέλετε ή δεν μπορείτε να καταναλώσετε αμέσως τη σάρκα τους, κάνετε το εξής απλό: κάθε φορά που καθαρίζετε ή στύβετε ένα βιολογικό πορτοκάλι, βάλτε τη φλούδα σ’ ένα ταπεράκι και κλείστε καλά. Βάλτε το ταπεράκι στο ψυγείο. Μόλις μαζευτούν αρκετές φλούδες μπορείτε να κάνετε τη μαρμελάδα. Μάλιστα αν το κάνουμε αυτό είναι πιο εύκολο να πάρουμε μόνον το εξωτερικό πορτοκαλί μέρος της φλούδας που χρειαζόμαστε. Φροντίστε όμως να μην περάσουν περισσότερες από 3-4 ημέρες μέχρι να τις χρησιμοποιήσετε.
Το άρωμά της φλούδας είναι τόσο έντονο που δεν χρειάζεται να προσθέσουμε και τη σάρκα. Για να προσδώσω σώμα στην μαρμελάδα μου, προσέθεσα καρότο που και τονώνει χρωματικά και γλυκαίνει το αποτέλεσμα. Επιπλέον το καρότο δεν είναι υγρό και επομένως με τον τρόπο αυτό μειώνουμε και το χρόνο βρασμού. Η προσθήκη του καρότου βοηθά και σε κάτι ακόμη: η φλούδα από μόνη της με τα συστατικά που περιέχει, δίνει στη μαρμελάδα μεταλλική γεύση και επιπλέον νιώθουμε το στόμα μας να μουδιάζει. Με την προσθήκη καρότου εξαλείφουμε αυτά τα μειονεκτήματα.
Για περισσότερη γλύκα αυτή τη φορά έβαλα λευκή ζάχαρη, η καστανή σκουραίνει τη μαρμελάδα και χάνεται το θελκτικότατο φωτεινό πορτοκαλί που τόσο τη χαρακτηρίζει. Βεβαίως αντί για ζάχαρη μπορούμε να βάλουμε μέλι, οπότε και το αποτέλεσμα θα είναι πιο υγιεινό. Για την αναλογία αντικατάστασης μελιού – ζάχαρης μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ.
Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι ελάχιστα, αλλά ακριβείς ποσότητες δεν μπορώ να σας δώσω διότι εξαρτάται από την ποσότητα φλούδας με την οποία ξεκινάμε. Μπορούμε όμως να πούμε ποιες είναι οι αναλογίες. Θα χρειαστούμε:
  • Φλούδες βιολογικών πορτοκαλιών
  • Καρότα
  • Ζάχαρη ή μέλι
  • Χυμό λεμονιού
Ξεκινάμε αφαιρώντας όλο το λευκό μέρος από τις φλούδες. Θα χρειαστούμε γι’ αυτό ένα λεπτό και κοφτερό μαχαιράκι. Για ακριβή περιγραφή της διαδικασίας κάνετε κλικ εδώ για να δείτε πώς το κάναμε όταν ετοιμάσαμε την αρωματική λεμονάδα.
Αφού έχουμε καθαρό το πορτοκαλί μέρος από τη φλούδα, το ψιλοκόβουμε και μετράμε. Αν έχουμε αμφιβολία για την πικράδα βράζουμε τη φλούδα με ελάχιστο νερό για 5’ και δοκιμάζουμε. Αν η πίκρα είναι πολύ τότε αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε. Θα χάσουμε βεβαίως από το άρωμα και τα θρεπτικά συστατικά, αλλά τι να κάνουμε; η πίκρα δε φεύγει αλλιώς.
Αν όμως τα πορτοκάλια είναι ώριμα τότε σίγουρα η πίκρα θα είναι τόσο όσο χαρακτηρίζει μια μαρμελάδα εσπεριδοειδών και δεν θα χρειαστεί αν ξεπικρίσουμε, οπότε προσθέτουμε στο κατσαρολάκι με τις φλούδες ίση ποσότητα ψιλοκομμένου καρότου και λίγο νερό, ίσα-ίσα για να σιγοβράσει. Βάζοντας ελάχιστο νερό δεν θα χρειαστεί να βράσουμε πολύ ώρα τη μαρμελάδα για να πήξει. Μόλις αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία (στα 3/9 στην κουζίνα μου), σκεπάζουμε και το αφήνουμε όση ώρα χρειάζεται μέχρι να μαλακώσει τελείως το καρότο και αρκετά οι φλούδες. Μην περιμένετε οι φλούδες να γίνουν τελείως μαλακές. Όσο και να τις βράσουμε, πάντα θα κρατάνε λίγο.


Πολτοποιούμε το μείγμα στο μπλέντερ όσο καλύτερα γίνεται. Οι φλούδες δεν πολτοποιούνται τελείως, θα μείνουν μικρούτσικα κομματάκια.

Στο σημείο αυτό αν θέλουμε τη μαρμελάδα μας τελείως απαλή, περνούμε τον πολτό από λεπτή σίτα. Μπορούμε όμως να την αφήσουμε έτσι όπως είναι, είναι εξίσου απολαυστική.


Μετράμε το μείγμα και το ξαναρίχνουμε στην κατσαρόλα. Προσθέτουνε τη μισή ποσότητα σε λευκή ζάχαρη. Αν μας αρέσουν οι πολύ γλυκιές μαρμελάδες, μπορούμε να προσθέσουμε περισσότερη. Βράζουμε σε μέτρια φωτιά ανακατώνοντας συχνά για να μην κολλήσει. Αν δεν έχουμε βάλει πολύ νερό σε λίγα λεπτά θα λιώσει η ζάχαρη, θα προσθέσουμε το λεμόνι σε αναλογία 2 κ.σ. ανά κούπα πολτού και η μαρμελάδα είναι έτοιμη.


Μπορούμε βεβαίως να κάνουμε τη δοκιμασία με το πιατάκι: πριν αρχίσουμε το βράσιμο, βάζουμε στην κατάψυξη 1-2 πιατάκια του καφέ. Για να δοκιμάσουμε την πυκνότητα της μαρμελάδας ρίχνουμε λίγη πάνω στο παγωμένο πιατάκι και τραβάμε μια γραμμή με το δάχτυλο. Αν στη μέση σχηματίζεται για λίγο μια διαχωριστή γραμμή η μαρμελάδα είναι έτοιμη.

Αν θέλουμε να τη διατηρήσουμε πολύ καιρό αποστειρώνουμε τα βάζα που θα τη βάλουμε (για να μην ανάβετε φούρνο ειδικά αν χρειάζεστε μόνον 2-3 βάζα, δείτε πώς μπορείτε να αποστειρώσετε εύκολα και γρήγορα κάνοντας κλικ εδώ), γεμίζουμε και μαρμελάδα, αναποδογυρίζουμε και αφήνουμε να κρυώσει.
Μπορούμε να αντικαταστήσουμε τη ζάχαρη με μέλι (για την ακριβή αναλογία μελιού κάνετε κλικ εδώ), οπότε αφού βράσουμε σκέτο τον πολτό μας ώστε να μην έχει καθόλου υγρά, το αφήνουμε να γίνει αρκετά χλιαρός και μόνον τότε προσθέτουμε το μέλι και το λεμόνι. Αυτό το γίνεται για να μην “σκοτώσουμε’ το μέλι που καταστρέφεται πάνω από του 48ο C.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!
Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου