Έχω
ένα βαρελάκι
που “χει δυο λογιών κρασάκι.
Το
ένα έχει μάλαμα,
το άλλο έχει ασήμι.
Τι
είναι;
Το
ΑΥΓΟ! Για τα αυγά θα μιλήσουμε σήμερα,
αλλά συνταγή δεν θα πούμε. Θα απαντήσουμε
στο αγωνιώδες ερώτημα “καταψύχεται το
αυγό;”
Γενικά
υπάρχει η εντύπωση ότι το αυγό δεν
καταψύχεται. Κι όμως δεν είναι έτσι! Το
αυγό μπορεί να καταψυχθεί με ορισμένες
εύκολες προϋποθέσεις.
Ξεκινούμε
από το πιο απλό: το αυγό δεν καταψύχεται
ολόκληρο με το τσόφλι. Ο
λόγος είναι πολύ μάλλον προφανής: η
περιεκτικότητα του ασπραδιού σε νερό
ανέρχεται σε ποσοστό 87
- 89%
και τι μάθαμε στο σχολείο; Μάθαμε ότι
το νερό όταν παγώσει διογκώνεται. Έτσι
λοιπόν όταν διογκωθεί καθώς καταψύχεται
θα σπάσει το
τσόφλι και όχι μόνον θα χάσουμε το αυγό
αλλά επιπλέον θα χρειαστεί να πλύνουμε
και την κατάψυξη και μάλιστα με πολύ
προσοχή για να μην καταψύξουμε
μαζί
με τα υπόλοιπα ωραία καταψυγμένα μας
και κανένα κρυμμένο βακτήριο σαλμονέλας.
Επιπλέον
ο κρόκος χάνει την ωραία βελουδένια υφή
του.
Ο πιο απλός τρόπος για να καταψύξουμε
αυγό είναι να το σπάσουμε, να το χτυπήσουμε
σαν ομελέτα, να το βάλουμε σε κάποιο
σκεύος σκεπασμένο και μόνον τότε να το
καταψύξουμε. Μπορούμε μάλιστα να
χρησιμοποιήσουμε μικρά πλαστικά
ποτηράκια για καφέ, να βάλουμε ένα-ένα
τα αυγά και να τα σκεπάσουμε με μεμβράνη
ώστε η μεμβράνη να εφάπτεται στο αυγό. Μόλις παγώσουν τα κλείνουμε καλά σε σακούλα για κατάψυξη. Έτσι παίρνουμε κάθε φορά τόσα κυπελάκια
όσα αυγά χρειαζόμαστε.
Ένας
άλλος τρόπος είναι να καταψύξουμε
ξεχωριστά το ασπράδι ένα-ένα μέσα σε
παγοθήκες.
Βολεύει πολύ ειδικά εάν κάνουμε κάποια
συνταγή που απαιτεί μόνον κρόκους.
Δυσκολότερα
καταψύχεται ο κρόκος μόνος
τους διότι χάνεται η υφή του και σκληραίνει
η επιφάνειά του. Γι΄αυτό
συνηθίζουμε να λέμε ότι ο κρόκος δεν
καταψύχεται. Υπάρχουν
όμως και εδώ 1-2 κολπάκια. Έτσι μπορούμε
να βάλουμε του κρόκους σε παγοθήκες και
να τους καλύψουμε με ζάχαρη αν τους
προορίζουμε για γλυκές παρασκευές ή
αλάτι για αλμυρές. Μπορούμε επίσης να
χρησιμοποιήσουμε τα μικρά πλαστικά
ποτηράκια, να βάλουμε νερό μέχρι τη μέση
και “να γλιστρήσουμε” τον κρόκο μέσα
στο νερό. Και με τους δύο τρόπους
δημιουργούμε ένα προστατευτικό στρώμα
γύρω από τον κρόκο που δεν τον αφήνει
αν επηρεαστεί. Προσωπικά προτιμώ τον
δεύτερο τρόπο με το νερό σκεπτόμενη
ότι το νερό προσομοιάζει με το φυσικό
περιβάλλον του κρόκου,
που είναι το ασπράδι, αλλά
ομολογώ ότι προτιμώ να μην καταψύχω
τους κρόκους...
Με
τον τρόπο αυτό, δηλ. με νερό, μπορεί ένας
κρόκος να διατηρηθεί στην
ψύξη
μέχρι δύο μέρες.
Τα
σωστά κατεψυγμένα αυγά μπορούν να
διατηρηθούν έως 12 μήνες. Φροντίστε να είναι καλά σκεπασμένα και κλεισμένα σε αεροστεγή σακούλα κατάψυξης. Για να τα
αποψύξετε, φροντίστε να τα βάλετε από
την προηγούμενη ημέρα στην ψύξη, ώστε
να αποψυχθούν αργά και σωστά και σε
καμιά περίπτωση μην χρησιμοποιήσετε
φούρνο μικροκυμάτων.
Ένας
ακόμη τρόπος για να καταψύξετε αυγά
είναι να κάνετε κάποιες παρασκευές που
απαιτούν αρκετά αυγά και να τις καταψύξετε
ωμές. Μια τέτοια λύση είναι το κέικ, το
οποίο πάντοτε κάνω διπλή δόση και βάζω
τη μία φόρμα στην κατάψυξη.
Αλλά
μη βιαστείτε να καταψύξετε τα αυγά.
Θυμηθείτε ότι τα αυγά με το κέλυφός τους
μπορούν να διατηρηθούν στην ψύξη έως
5 εβδομάδες, αρκεί να ξέρετε πότε τα
γέννησε η κότα!!!
(Πηγές:
iatropedia, foodsafety.gov, foodbites.eu, onmed)
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε
κλικ εδώ για
να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο
twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το
ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση,
θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Χρόνια
πολλά!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου