Σάββατο 16 Μαρτίου 2019

Σουπιές με πορτοκάλι


Σουπιές με πορτοκάλι

Ακόμη ένα νηστίσιμο λαδερό φαγάκι θα δούμε σήμερα. Οι σουπιές αυτό τον καιρό έχουν τη τιμητική τους. Χορταστικές και νόστιμες, δεν έχουν τίποτε να ζηλέψουν από το κρέας ή τα ψάρια.

Ανήκουν στο γένος μαλακίων της κατηγορίας των κεφαλοπόδων, όπως τα θράψαλα, τα καλαμάρια, οι μοσκιοί, τα χταπόδια και ο ναυτίλος. Είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών, απαραίτητων αμινοξέων, βιταμινών και μετάλλων χωρίς σχεδόν καθόλου κορεσμένα λιπαρά ή υδατάνθρακες. Περιέχουν νάτριο και πρωτεΐνη, είναι πλούσιες σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδίως βιταμίνης Β12, αλλά και βιταμίνης Α και C. Εξαιρετική πηγή μετάλλων και ιχνοστοιχείων, περιέχουν σίδηρο και φώσφορο, ψευδάργυρο, ασβέστιο και μαγνήσιο. Καθώς είναι φτωχές σε κορεσμένα λιπαρά, η περιεκτικότητα τους σε χοληστερόλη δεν τις κάνει και τόσο επικίνδυνη τροφή συγκριτικά με το συνολικό κορεσμένο λίπος που περιέχει το κόκκινο κρέας με την ίδια περίπου περιεκτικότητα σε χοληστερόλη. (Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr)

Οι σουπιές μπορούν να μαγειρευτούν με πολλούς τρόπους: τηγανητές, ψητές, στην κατσαρόλα. Με τις σουπιές γίνονται πολύ ωραίες σούπες ή μπαίνουν σε σαλάτες. Αν θελήσετε να τηγανίσετε ή να ψήσετε τις σουπιές δώστε προσοχή στο χρόνο μαγειρέματος. Σε 3’ - 4’ είναι έτοιμες, κι αν τις αφήσουμε περισσότερος θα έχουμε πεντανόστιμα ...λαστιχάκια. Αντίθετα στην κατσαρόλα απαιτούν πολύ χρόνο μαγειρέματος που φτάνει την 1 ώρα και 30’ για να μαλακώσουν και να γίνουν εύπεπτες.

Στο σπίτι μας οι σουπιές με σπανάκι είναι απαγορευμένο φαγητό. Σε κανέναν από τον αντρικό πληθυσμό δεν αρέσουν. Ούτε και σε εμένα για να πω τη αλήθεια. Το σπανάκι, ειδικά σε αυτή τη συνταγή, μου βγάζει κάτι μεταλλικό στον ουρανίσκο που κάθε άλλο παρά θελκτικό είναι. Λατρεμένη συνταγή οι σουπιές στο μελάνι τους. Οι γιοί μου από πολύ-πολύ μικροί δοκίμασαν, ομολογουμένως με γενναιότητα για την ηλικία τους, το “σκοτεινό” αυτό φαγητό και το λάτρεψαν τόσο μέχρι που τελικά βαρέθηκα να το μαγειρεύω. Δοκίμασα στιφάδο, απορρίφθηκε ασυζητητί. Δοκίμασα την κλασσική συνταγή με σπανάκι, απορρίφθηκε ασυζητητί. Δοκίμασα απλές κοκκινιστές, “Ε! καλούτσικες είναι”. Ήθελα όμως να βρω ακόμη μια συνταγή για να έχω ακόμη μια εναλλακτική λύση. Έτσι προέκυψε η σημερινή συνταγή: σουπιές με σπανάκι και λάπατα, μάραθο και πορτοκάλι. Παρ΄ όλο το σπανάκι, μεταλλική γεύση δεν υπάρχει. Ίσως οφείλεται στο πορτοκάλι που είναι διακριτικό αλλά αλλάζει τελείως το τελικό αποτέλεσμα.
Σε μια άλλη εκδοχή της συνταγής προσθέτω και φινόκιο, το οποίο φυσικά κυριαρχεί. Αν θελήσετε να το κάνετε κι εσείς προσθέστε το κομμένο σε λεπτές φέτες προς το τέλος του μαγειρέματος 10’ πριν προσθέσετε τα χόρτα.


Για τέσσερις μερίδες θα χρειαστούμε:
  • 700 γρ. σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε μπουκίτσες.
  • 2 μεγάλα κρεμμύδια κομμένα σε μισοφέγγαρα
  • 1 σφηνάκι ούζο
  • 1/4 κ.γλ μπαχάρι σε σκόνη
  • 600 γρ. σπανάκι και λάπατα
  • Μισή κούπα ψιλοκομμένο μάραθο (εναλλακτικά μπορείτε να βάλετε 1/3 της κούπας άνηθο)
  • Το χυμό από ένα πορτοκάλι
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι – Πιπέρι


Σωτάρουμε τα κρεμμύδια με το ελαιόλαδο μέχρι να γυαλίσουν, ρίχνουμε τις σουπιές και τις σωτάρουμε και αυτές. Σβήνουμε με το ούζο και περιμένουμε να εξατμισθεί το οινόπνευμα. Θα καταλάβουμε ότι εξατμίσθηκε αν εισπνέοντας λίγο τον ατμό δεν νιώσουμε στα ρουθούνια μας ένα μικρό τσίμπημα από το οινόπνευμα. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και αλατίζουμε. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα, χαμηλώνουμε αρκετά τη φωτιά (στα 3/9 στην κουζίνα μου) και αφήνουμε να σιγοβράσουν μέχρι να πιούν όλο το ζουμάκι τους. Δοκιμάζουμε και αν τυχόν δεν έχουν μαλακώσει οι σουπιές προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό και συνεχίζουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Όταν μαλακώσουν οι σουπιές και έχει σωθεί όλο το νερό – είναι σημαντικό να μείνουν μόνον με το λαδάκι τους – προσθέτουμε τον μάραθο, ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα χόρτα. Ανακατεύουμε μέχρι να μειωθεί ο όγκος τους, σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 7’ - 8’ ακόμη μέχρι να γίνουν τα χόρτα και να μειωθεί ο χυμός του πορτοκαλιού.

Σερβίρουμε τις σουπιές με φάβα, στην οποία ούτως ή άλλως τα εσπεριδοειδή ταιριάζουν απόλυτα. Αν θέλετε να δείτε πώς μπορείτε να κάνετε μια πραγματικά βελούδινη φάβα, πατήστε εδώ.

Αν νηστεύετε και θέλετε να δείτε και άλλες νηστίσιμες συνταγές μπορείτε να πατήσετε εδώ για τις λαδερές και εδώ για τις άλαδες.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου