Δευτέρα 11 Μαρτίου 2019

Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη



Πορτοκαλόπιτα νηστίσιμη
σε δυο εκδοχές: άλαδη ή με λάδι

Καλή Σαρακοστή σε όλους, νηστεύοντες και μη νηστεύοντες!

Καθαρά Δευτέρα σήμερα και τα τραπέζια στρώθηκαν με λεγόμενα σαρακοστιανά εδέσματα. Ακόμη μια ευκαιρία για τους Έλληνες να μαζευτούν γύρω από ένα τραπέζι.
Βεβαίως όσοι νηστεύουν, γνωρίζουν ότι τα εδέσματα που κατά κόρον καταναλώνονται σήμερα δεν είναι ακριβώς νηστίσιμα για σήμερα. Μπορεί να καταναλώνονται στις νηστείες αλλά μόνον στις μέρες που καταλύεται το λάδι. Όμως η Καθαρά Δευτέρα είναι ημέρα πλήρους νηστείας που δεν καταλύεται το λάδι, ημέρα σωματικής και πνευματικής κάθαρσης μέσω της νηστείας της Μεγάλης Σαρακοστής που αρχίζει. Με λίγο ...σκόντο στρώνουμε το τραπέζι με ιδιαίτερες νοστιμιές και τη μετατρέπουμε σε γλέντι, κέφι και χαρά.

Νιώθω πραγματικό θαυμασμό για τους ανθρώπους που μπορούν και τα βγάζουν πέρα με τη δύσκολη Σαρακοστή του Πάσχα, ιδιαίτερα με τους καθημερινούς έντονους ρυθμούς της σύγχρονης ζωής μας. Γι΄αυτό και σήμερα, πρώτη μέρα της Σαρακοστής τους αφιερώνω μια νόστιμη αναποδογυριστή πορτοκαλόπιτα, για την οποία θα πούμε δυο εκδοχές, μία για τους γενναίους που νηστεύουν και το λάδι και μια τους λιγότερο γενναίους που δεν μπορούν να το αποχωριστούν. Ας δούμε πώς!

Υλικά για την επικάλυψη με τα πορτοκάλια
  • 1 μεγάλο βιολογικό πορτοκάλι
  • 1/4 της κούπας λευκή ζάχαρη
  • 1/4 της κούπας καστανή ζάχαρη
  • 1 κ. γλ. μελάσσα
  • 3 κ.σ. λικέρ πορτοκάλι
  • 1 κ.σ. ηλιέλαιο (προαιρετικά)

Υλικά για τη ζύμη
  • 1 1/4 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 1 κ.σ. baking powder
  • 1 κ.σ. χυμό πορτοκαλιού ή λεμονιού
  • 1 κ.γλ. κοφτό σόδα
  • 3/4 της κούπας. πουρές μήλου χωρίς ζάχαρη (στο Σ/Μ ή αν θέλετε να κάνετε το δικό σας πατήστε εδώ)
  • 1 κανέλλα
  • 2 κ.σ. ταχίνι ή 3 κ.σ. ηλιέλαιο
  • 3/4 φλ. καστανή ζάχαρη
  • 1/4 της κούπας καρύδια τριμμένα πολύ καλά (προαιρετικά)

Ξεκινάμε με την προετοιμασία του πορτοκαλιού. Το πλένουμε καλά και με κοφτερό μαχαίρι το κόβουμε σε λεπτές φέτες πάχους 2 χιλ. Σ’ ένα τηγάνι βάζουμε όλα τα υλικά
και ζεσταίνουμε ανακατεύοντας μέχρι να λιώσουν οι ζάχαρες.
Βάζουμε τις φέτες του πορτοκαλιού, μειώνουμε τη φωτιά (στα 2/9 στην κουζίνα μου), σκεπάζουμε με καπάκι και το αφήνουμε μέχρι να ετοιμάσουμε τη ζύμη.

Σ΄ένα μπολ ανακατεύουμε τον πουρέ μήλου, τη ζάχαρη, την κανέλα και το ταχίνι ή το ηλιέλαιο.
Προσθέτουμε το αλεύρι, κατά προτίμηση κοσκινισμένο, το μπέικινγκ πάουντερ και τη σόδα διαλυμένη στο χυμό του πορτοκαλιού ή του λεμονιού. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε τα καρύδια. Στην άλαδη εκδοχή που έκανα σήμερα, δεν έβαλα καρύδι διότι δεν αρέσει στα παιδιά. Σας προτείνω όμως να βάλετε διότι με την ελαφρά λιπαρότητά του η άλαδη πορτοκαλόπιτα γίνεται καλύτερη. Επίσης δε χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε μίξερ, ανακατεύεται πολύ εύκολα με το σύρμα.

Στρώνουμε μια ταρτιέρα ή μια φόρμα με σούστα 28 εκ. περίπου με λαδόκολλα φροντίζοντας να καλύπτει και τα πλαϊνά. Ρίχνουμε στη φόρμα το ζουμί από το πορτοκάλια που έχουμε στο τηγάνι, φροντίζοντας να πάει παντού και αραδιάζουμε τις φέτες του πορτοκαλιού.
Ρίχνουμε από πάνω τη ζύμη και την απλώνουμε παντού με την ανάποδη ενός βρεγμένου κουταλιού.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150ο C στις αντιστάσεις και στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 45’ περίπου. Βγάζουμε την πορτοκαλόπιτα από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει τελείως μέσα στη φόρμα και ξεφορμάρουμε αναποδογυρίζοντας σε πιατέλα. Αφαιρούμε προσεκτικά τη λαδόκολλα και σερβίρουμε!

Αν θέλετε περισσότερες νηστίσιμες συνταγές μπορείτε να επισκεφθείτε τις σελίδες του ιστολογίου. Για τις λαδερές πατήστε εδώ και για τις άλαδες πατήστε εδώ.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου