Παστουρμάς
σε finger food
ή
αλλιώς μεζεδάκια με παστουρμά
“Δυο
καφενεία, δυο σινεμά,
παστέλι
ούζο και παστουρμά
πολλά
κορίτσια, λίγοι γαμπροί
και
το βραδάκι κρύο βαρύ....”
... μας τραγουδά ο Μιχάλης Βιολάρης σε στίχους Γ. Κακουλίδη και σύνθεση Γ. Κριμιζάκη. Ο παστουρμάς έχει κι αυτός τη μικρή του θέση στην ελληνική τραγουδολογία και πάντα συνοδεύεται από ούζο, ρακί ή τσίπουρο. Δύσκολος μεζές, μεζές για μερακλήδες. Έτσι στους στίχους του Πυθαγόρα οι ζεϊμπέκηδες “πίνουμε ρακί, τρώνε παστουρμά”, ενώ “για το ούζο μεζεδάκι παστουρμά – παστουρμά” μας τραγουδά παραδοσιακά μεταξύ άλλων ο Γιώργος Μανισαλής.
Κι
εκεί
που πίστευα ότι ο παστουρμάς έχει
οθωμανική καταγωγή, κάνοντας μια μικρή
έρευνα για τις ανάγκες αυτής της ανάρτησης
έμαθα ότι ως λέξη
έχει μάλλον αρχαιοελληνική ετυμολογία
(ίδια
με αυτή της ιταλικής πάστας!!) και
ως έδεσμα βυζαντινή. Ήρθε κι αυτός στη
σημερινή Ελλάδα πρόσφυγας από την
Ανατολή...
(http://karamanlidika.gr/origin-of-pastirma-is-the-greek-word-paston)
Ο
παστουρμάς
έχει ορκισμένους εχθρούς και φανατικούς
φίλους. Μεταξύ των
τελευταίων
και ένας από τους γιούς μου που δεν
δίσταζε όταν ήταν ακόμη τριών ετών να
πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ και να ζητά
παστουρμά. Συνήθως οι υπάλληλοι τον
κοίταζαν γελώντας και όταν επέμενε με
κοίταζαν ερωτηματικά. Όταν επιβεβαίωνα
την παραγγελία, ο γιος μου απολάμβανε
το θαυμασμό τους και την απορία τους
μαζί με την ευωδία του παστουρμά από το
πακετάκι που κρατούσε στα χέρια μέχρι
να πάμε στο ταμείο...
Όσο
για τη μυρωδιά της επομένης ημέρας,
δυστυχώς
δεν έχω ανακαλύψει κανένα κόλπο μέχρις
στιγμής εκτός ίσως από την παρατήρηση
ότι ο σπιτικός παστουρμάς έχει ελάχιστες
έως καθόλου οσφρητικές παρενέργειες!
Το
μεζεδάκι που ακολουθεί είναι μια νόστιμη
λύση εάν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι
μας περιλαμβάνονται εραστές του
παστουρμά. Σε αντίθεση με τις συνήθεις
συνταγές με παστουρμά έχει ελάχιστα
λιπαρά, γεγονός που το καθιστά μεγάλο
πλεονέκτημα για τις γιορτινές μέρες
και τα φορτωμένα τραπέζια μας. Όπως
κι αν σας αρέσει, αρμένικος, καραμανλίδικος,
μοσχαρίσιος, αρνίσιος, καμηλίσιος,
χοιρινός,
κατσικίσιος, βουβαλίσιος ή
ακόμη και δικής σας οικιακής παραγωγής,
απολαύστε τον σε αυτό το εύκολο και
γρήγορο σχετικά ελαφρύ μεζεδάκι.
20
φέτες παστουρμά
1
πακετάκι ανθότυρο
2-3
πατάτες διαμέτρου 3-4 εκατοστών
Κόβουμε
τις πατάτες σε ροδέλες 3 χιλ. περίπου
και τις βάζουμε σε παγωμένο νερό για
60’. Τις στεγνώνουμε
καλά, τις αλείφουμε
με ελαιόλαδο και τις ψήνουμε στο φούρνο
ή τις τηγανίζουμε μέχρι να αποκτήσουν
ελαφρώς χρυσαφένιο χρόνο.
Κόβουμε
το ανθότυρο σε φετάκια πάχους 1 εκ. και μήκους 3 εκ. περίπου. Τυλίγουμε κάθε φέτα τυριού σε
μια φέτα παστουρμά και ακουμπάμε το
πακετάκι πάνω σε μια φέτα πατάτας. Για
πιο ζουμερό αποτέλεσμα μπορούμε πάνω
στο ανθότυρο να βάλουμε μια φετούλα
φρέσκιας ντομάτας (αυτό το κάνω την
άνοιξη και μετά που οι ντομάτες είναι
στην εποχή τους). Ρίχνουμε
πάνω σε κάθε φετάκι μια σταγόνα ελαιόλαδο.
Απλώνουμε
τα πακετάκια σ΄ένα ελαφρά λαδωμένο
ταψάκι και ψήνουμε στο φούρνο στους
180ο
C
για
10’, ίσα-ίσα να ζεσταθεί ο παστουρμάς
και να αναμειχθούν τα αρώματα.
Βάζουμε
τσίπουρο σε ποτηράκια, απομακρύνουμε
τους ανεπιθύμητους (αλλά αυτοί μπορεί
να απομακρυνθούν και μόνοι τους...),
τσουγκρίζουμε, ευχόμαστε και απολαμβάνουμε!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου