Κυριακή 3 Δεκεμβρίου 2017

Ολόκληρη πανσέτα στο φούρνο σε 10' και με ελάχιστα υλικά! - Pork belly in the oven prepared in 10'!!!

English version follows

Πανσέτα ολόκληρη στο φούρνο


Πλησιάζουν τα Χριστούγεννα! Εν μέσω νηστείας για πολλούς, όλοι και όλες κάνουμε τους προγραμματισμούς μας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Τότε που όλη η οικογένεια θα μαζευτεί για να γιορτάσει τη μεγάλη γιορτή. Μ΄αρέσουν αυτές οι συναντήσεις. Ακόμη κι αν βρίσκομαι με ανθρώπους που τους βλέπω συχνά, αυτή η μέρα έχει κάτι διαφορετικό. Είναι μάλλον το πνεύμα της ημέρας. Είναι όμως και το όμορφα στολισμένο τραπέζι με τα επιμελημένα καλούδια του. Όμως όσοι συμμετείχαμε στην προετοιμασία ενός τέτοιου τραπεζιού, ξέρουμε από πρώτο χέρι ότι είναι ένας μικρός πονοκέφαλος. Χρειάζεται όχι μόνον μεγάλες ποσότητες, αφού συνήθως είναι πολυπληθές, χρειάζεται και ποικιλία για να ευχαριστηθούν όλα τα γούστα, για επιδείξει η νοικοκυρά τις ικανότητές της (ε! ας μην το κρύβουμε και μεταξύ μας, μια μικρή ματαιοδοξία την έχουμε...). Όλα αυτά σημαίνουν κόπο, πολύ κόπο. Μπορεί να κοπιάζουμε με ευχαρίστηση αλλά δεν είναι καλύτερα να μειώσουμε τον κόπο όσο μπορούμε ώστε ούτε το ταψί να χρειαστεί να πλύνουμε στο τέλος;

Το χοιρινό είναι πατροπαράδοτα ο πρωταγωνιστής του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (να μην ακούω για γαλοπούλες, να μην ακούω για γαλοπούλες... ΟΚ! να τις κάνουμε κι αυτές αν θέλουμε, αλλά μην τις βαφτίζουμε και πατροπαράδοτες!). Μαγειρεύεται με πολλούς τρόπους που συνήθως απαιτούν την προσοχή μας για να μη στεγνώσει το κρέας, για να μην καεί, για να είναι σε ισορροπία τα υλικά. Σήμερα λέω να τα ξεχάσουμε όλα αυτά. Λέω να κάνουμε μια ολόκληρη χοιρινή πανσέτα με την οποία θα ασχοληθούμε για να την προετοιμάσουμε το πολύ 10’. Μετά θα τη βάλουμε στο φούρνο, θα την ξεχάσουμε κυριολεκτικά και θα την ξαναθυμηθούμε λίγη ώρα πριν την σερβίρουμε. Για να εισπράξουμε τα εύσημα από όλους. Αυτό μονάχα θα σας πω για τη νοστιμιά της: κατά την άποψη συνδαιτυμόνων που δεν χαρίζουν τα λόγια-τους ξεπέρασαν ακόμη και τους θρυλικούς σαρμάδες της μάνας μου. Και τώρα που πλησιάζουν τα Χριστούγεννα άρχισαν τα τηλέφωνα για να τους πω τη συνταγή. Αλλά εγώ δεν τους την είπα... Την κράτησα μυστική για τη μοιραστώ μαζί σας!

Το εντυπωσιακό με αυτή την πανσέτα είναι ότι γίνεται εκπληκτική (κατά τη γνώμη όσων τη δοκίμασαν) όταν δεν έχει κανένα απολύτως μπαχαρικό. Ναι, καλά διαβάσατε, κανένα απολύτως μπαχαρικό. Τολμήστε να την προσφέρετε τελείως σκέτη. Αν νιώθετε ανασφάλεια συνοδέψτε την με κάποιες σάλτσες για χοιρινό σε μπολάκια, αλλά μάλλον το πολύ-πολύ λίγο αλάτι να προσθέσουν κάποιοι!

Αν παρ΄όλ’ αυτά θέλετε να τη νοστιμίσετε κι άλλο με κάποια μπαχαρικά, θα σας πω κι έναν συνδυασμό μπαχαρικών για να την αλείψετε πριν την ψήσετε.

Για να υπολογίσετε την ποσότητα του κρέατος που θα αγοράσετε, πρέπει να πούμε ότι ψημένο χάνει περίπου το 30% του βάρους του, δηλαδή 2 κιλά ωμού κρέατος μας δίνουν 1.400 γρ. ψημένου. Η δε ατομική μερίδα των εστιατορίων ορίζεται σύμφωνα με το νόμο σε 125 γρ. ψημένου κρέατος κατ’ ελάχιστον χωρίς να υπολογίζονται οι σάλτσες κλπ. Μη χαμογελάτε, τόσο λέει ο νόμος! Εσείς πράξτε κατά βούληση....

Υλικά
Μια ολόκληρη πανσέτα χωρίς κόκκαλο
Αλάτι και πιπέρι
2-3 κ.σ. ελαιόλαδο

Προαιρετικά ένα μείγμα από τα μπαχαρικά της επιλογής σας. Μια καλή πρόταση είναι 2 κ.γλ σκόρδο σε σκόνη, 1 κ.γλ. κόκκινο γλυκό πιπέρι, 1 κ.γλ. κόκκινο καπνιστό πιπέρι, 1 κ.γλ. κουρκουμά, αλάτι, μαύρο πιπέρι.




Απλώνουμε στον πάγκο της κουζίνας σταυρωτά δυο μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και από πάνω βάζουμε με τον ίδιο τρόπο 2 κομμάτια κόλλας ψησίματος. Στο σημείο που θα βάλουμε το κρέας αλείφουμε 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο. Αυτό το κάνουμε για να μην κολλήσει το κρέας μέχρι να βγάλει το δικό του λίπος.

Αλατίζουμε και πιπερώνουμε το κρέας και το ακουμπάμε πάνω στο ελαιόλαδο με την πλευρά του λίπους προς τα επάνω. Αν αποφασίσουμε ότι θα βάλουμε μπαχαρικά, αλείφουμε το κρέας με ελαιόλαδο και από πάνω απλώνουμε ομοιόμορφα τα μπαχαρικά.

Μια μέση πρόταση μεταξύ του τίποτε και των μπαχαρικών είναι να απλώσουμε τα μπαχαρικά πάνω στο κρέας όπως είπαμε παραπάνω, να το τυλίξουμε με μεμβράνη και να το βάλουμε για 48 ώρες στο ψυγείο. Για να το ψήσουμε, πλένουμε καλά το κρέας για να φύγουν όλα τα μπαχαρικά, το σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά και το τυλίγουμε όπως θα πούμε παρακάτω. Το κομμάτι της πανσέτας που βλέπετε στη φωτογραφία έγινε με αυτόν τον τρόπο.

Διπλώνουμε αρχικά τις λαδόκολλες μία-μία και μετά τα αλουμινόχαρτα φροντίζοντας να κλείσουν πολύ καλά και να μην υπάρχουν τρυπούλες από τις οποίες θα διαρρεύσουν τα υγρά από το κρέας. Στην πραγματικότητα το κρέας θα βράσει στο ζουμί του σαν να είναι σε γάστρα καλά κλεισμένη.
Τη διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε 1-2 μέρες πριν και να βάλουμε το κρέας πακεταρισμένο στο ψυγείο. Έτσι την ημέρα των Χριστουγέννων το μόνο που θα έχουμε να κάνουμε είναι να το βάλουμε στο φούρνο.


Όταν έρθει η ώρα να το ψήσουμε, το βάζουμε στο ταψί, ανάβουμε το φούρνο στους 220ο C στον αέρα και ψήνουμε για 60’. Δε χρειάζεται να προθερμάνουμε το φούρνο. Αν όμως είναι ήδη ζεστός μειώνουμε το χρόνο που θα ψήσουμε στους 220ο C στα 45’. Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 180ο C και ψήνουμε υπολογίζοντας 60’ για κάθε κιλό κρέατος. Αλλά και περισσότερο να μείνει, μη φοβάστε δεν θα καεί, αρκεί να είναι καλά κλεισμένο στη λαδόκολλα και το αλουμινόχαρτο.

Μόλις συμπληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, βγάζουμε το ταψί από το φούρνο χωρίς να τον κλείσουμε. (Επειδή μέχρι να ξαναβάλουμε το κρέας στο φούρνο, αυτός θα συνεχίσει να είναι αναμμένος επί 20’, μπορούμε να εκμεταλλευθούμε το 20λεπτο και να ζεστάνουμε κάποια άλλα εδέσματα που έχουμε ήδη προετοιμάσει.) Με το ψαλίδι κόβουμε το πάνω μέρος των χαρτιών ώστε να αποκαλυφθεί το κρέας προσέχοντας να μην κοπούν και ξεφύγουν τα υγρά στο ταψί. Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε το λίπος σε ρόμβους και αφήνουμε το κρέας να ξεκουρασθεί μέχρι να συμπληρωθούν τα 20’ που το βγάλαμε από το φούρνο. Τότε δυναμώνουμε τη θερμοκρασία στους 220ο C, ξαναβάζουμε το ταψί στο φούρνο στη δεύτερη από πάνω θέση και ψήνουμε για 15’ περίπου μέχρι η πέτσα να αποκτήσει ωραίο χρυσοκαφέ χρώμα.

Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο και με τη βοήθεια δυο σπατουλών μεταφέρουμε το κρέας στο σκεύος που θα το σερβίρουμε. Το κόβουμε σε φέτες. Αν το σερβίρουμε σε ξύλο κόβεται πολύ εύκολα με ηλεκτρικό μαχαίρι, αν διαθέτουμε. Αν όχι καλύτερα να χρησιμοποιήσουμε ένα ψαλίδι και να κόψουμε πρώτα την τραγανή πέτσα για να μην ξεκολλήσει και χαλάσει η όψη του ψητού και μετά πάλι με το ψαλίδι να κόβουμε τις φέτες. Είναι προτιμότερο να το κόψουμε με ψαλίδι διότι το κρέας είναι πάρα πολύ μαλακό και θα διαλυθεί αν το κόψουμε με το μαχαίρι.

Για να δείτε πώς μπορούμε να κάνουμε με τον ίδιο περίπου τρόπο ζουμερό και αφράτο χοιρινό μπούτι στο φούρνο κάντε κλικ "εδώ"

Μια ακόμη ακόμη ιδέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι οι λαχανοντολμάδες σε γιορτινή συσκευασία. Κι αν ψάχνετε συνταγή για κουραμπιέδες, κάντε τους μοναδικούς κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης!


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Καλά Χριστούγεννα!
Αλέκα Νικολαΐδου



Pork belly in the oven




Christmas is coming! It’s time to start to plan for the festive meal. The whole family will gather to celebrate the great feast. I like those meetings. Even if I am with people I see often, that day has something different. It is rather the spirit of the day... But it is also the beautifully decorated table and the delicious Christmas dishes. But for those who prepare such a meal, it is a small headache. Not only large quantities are needed but also variety. All this means trouble and fatigue. What if we try to make things easier?


Pork meat is traditionally the protagonist of the Christmas table in Greece. It is cooked in many ways that usually require our attention to balance the spices, not to dry the meat, not to burn it. Today let’s forget all of this. Let’s make pork belly in the oven in 10’ maximum for the preparation. Then we put it in the oven and literally forget it. We will remember it for a while before we serve it…. to receive the credits from everyone. I will tell only this: every one who taste it said that it is better than my mother’s epic cabbage dolma!!!


The impressive about this roast pork belly is that it becomes amazing (in the opinion of those who tasted it) when it has no spice at all. Yes, you read well, absolutely no spice. Dare to offer it totally pure. If you feel insecure, accompany it with some sauces for pork but really it is not necessary. If you still want season it, I will tell you a mixture of spices to use.


To calculate the quantity of meat to buy, think that cooked meat loses about 30% of its weight. That is 2 kilos of raw meat give us 1,400 grams cooked.


Ingredients


  • A piece of pork belly without bones
  • Salt and pepper
  • 2-3 tbl. olive oil

  • Optionally a mixture of spices of your choice. A good suggestion is 2 grams of garlic powder, 1 gram of paprika, 1 tbsp. red smoked pepper, 1 tbsp. turmeric, salt, black pepper.



Spread two large pieces of aluminum foil on the a table and on top of it put 2 large pieces of baking paper in the same way. At the point where the meat will touch, spread 2-3 tbsp olive oil so that the meat does not stick until its own fat melts out.





Salt and pepper the meat and touch it on the olive oil with the fat side up. If you decide to add spices, spead the meat with olive oil and then spread on the spices evenly.


An alternative proposition between nothing and spices is to spread the spices on the meat as already said, wrap it in food film and put it in the frigde for 48 hours. To bake it, wash the meat well to get all the spices out, wipe it very well and wrap it as already said.

First fold the baking paper one at a time, and then the aluminum foils taking care to close very well so that no holes exist from which the meat juices leak out. In fact, the meat will be cookek in its own juices.
We can do this 1-2 days before and put the meat in the fridge. So on Christmas day all we have to do is put it in the oven.





When it's time to bake it, put it on α baking pan, turn on the oven at 430ο F or 220 ° C and bake for 60'. It is not necessary to preheat the oven. However, if it is already warm, reduce the time to bake at 430ο F or 220o C to 45'. Then lower the temperature to 355ο F or 180 ° C and bake 35'for each pound of meat.

Once the baking time is complete, remove the baking pan from the oven without turning the oven off. With the scissors, cut the top of the baking paper and the aluminum foil to reveal meat the taking care not loose the juices in the pan. Using sharp knife cut the skin crosswise and let the meat rest for 20 '. Then raise the temperature to 430ο F or 220 ° C, put the baking pan back in the oven in the second top position and bake for about 15'until the skin gets crisp and golden.

Remove the baking pan from the oven and, with the help of two spatulas, transfer the meat to the pot that will be served. Cut it into slices. If serving it on wood is very easy to cut with an electric knife, if available. If not better use a pair of scissors and cut the crisp skin first so as not to peel off and then again with the scissors cut the slices. It is better to cut it with scissors because the meat is too soft and will dissolve if you cut it with the knife.

Merry Christmas!

Aleka Nikolaidou

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου