English version follows
Πανσέτα ολόκληρη στο φούρνο
Πλησιάζουν
τα Χριστούγεννα! Εν μέσω νηστείας για
πολλούς, όλοι και όλες κάνουμε τους
προγραμματισμούς μας για το χριστουγεννιάτικο
τραπέζι. Τότε που όλη η οικογένεια θα
μαζευτεί για να γιορτάσει τη μεγάλη
γιορτή. Μ΄αρέσουν αυτές οι συναντήσεις.
Ακόμη κι αν βρίσκομαι με ανθρώπους που
τους βλέπω συχνά, αυτή η μέρα έχει κάτι
διαφορετικό. Είναι μάλλον το πνεύμα της
ημέρας. Είναι όμως και το όμορφα στολισμένο
τραπέζι με τα επιμελημένα καλούδια του.
Όμως όσοι συμμετείχαμε στην προετοιμασία
ενός τέτοιου τραπεζιού, ξέρουμε από
πρώτο χέρι ότι είναι ένας μικρός
πονοκέφαλος. Χρειάζεται όχι μόνον
μεγάλες ποσότητες, αφού συνήθως είναι
πολυπληθές, χρειάζεται και ποικιλία
για να ευχαριστηθούν όλα τα γούστα, για
επιδείξει η νοικοκυρά τις ικανότητές
της (ε! ας μην το κρύβουμε και μεταξύ
μας, μια μικρή ματαιοδοξία την έχουμε...).
Όλα αυτά σημαίνουν κόπο, πολύ κόπο.
Μπορεί να κοπιάζουμε με ευχαρίστηση
αλλά δεν είναι καλύτερα να μειώσουμε
τον κόπο όσο μπορούμε ώστε ούτε το ταψί
να χρειαστεί να πλύνουμε στο τέλος;
Το
χοιρινό είναι πατροπαράδοτα ο πρωταγωνιστής
του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού (να
μην ακούω για γαλοπούλες, να μην ακούω
για γαλοπούλες... ΟΚ! να τις κάνουμε κι
αυτές αν θέλουμε, αλλά μην τις βαφτίζουμε
και πατροπαράδοτες!). Μαγειρεύεται με
πολλούς τρόπους που συνήθως απαιτούν
την προσοχή μας για να μη στεγνώσει το
κρέας, για να μην καεί, για να είναι σε
ισορροπία τα υλικά. Σήμερα λέω να τα
ξεχάσουμε όλα αυτά. Λέω να κάνουμε μια
ολόκληρη χοιρινή πανσέτα με την οποία
θα ασχοληθούμε για να την προετοιμάσουμε
το πολύ 10’. Μετά θα τη βάλουμε στο φούρνο,
θα την ξεχάσουμε κυριολεκτικά και θα
την ξαναθυμηθούμε λίγη ώρα πριν την
σερβίρουμε. Για να εισπράξουμε τα εύσημα
από όλους. Αυτό μονάχα θα σας πω για τη
νοστιμιά της: κατά την άποψη συνδαιτυμόνων
που δεν χαρίζουν τα λόγια-τους ξεπέρασαν
ακόμη και τους θρυλικούς σαρμάδες της
μάνας μου. Και τώρα που πλησιάζουν τα
Χριστούγεννα άρχισαν τα τηλέφωνα για
να τους πω τη συνταγή. Αλλά εγώ δεν τους
την είπα... Την κράτησα μυστική για τη
μοιραστώ μαζί σας!
Το
εντυπωσιακό με αυτή την πανσέτα είναι
ότι γίνεται εκπληκτική (κατά τη γνώμη
όσων τη δοκίμασαν) όταν δεν έχει κανένα
απολύτως μπαχαρικό.
Ναι, καλά διαβάσατε, κανένα απολύτως
μπαχαρικό. Τολμήστε να την προσφέρετε
τελείως σκέτη. Αν
νιώθετε ανασφάλεια συνοδέψτε την με
κάποιες σάλτσες για χοιρινό σε μπολάκια,
αλλά μάλλον το πολύ-πολύ λίγο αλάτι να
προσθέσουν κάποιοι!
Αν
παρ΄όλ’ αυτά θέλετε να τη νοστιμίσετε
κι άλλο με κάποια μπαχαρικά, θα σας πω
κι έναν συνδυασμό μπαχαρικών για να την
αλείψετε πριν την ψήσετε.
Για
να υπολογίσετε την ποσότητα του κρέατος
που θα αγοράσετε, πρέπει να πούμε ότι
ψημένο χάνει περίπου το 30% του βάρους
του, δηλαδή 2 κιλά ωμού κρέατος μας δίνουν
1.400 γρ. ψημένου. Η δε ατομική μερίδα των
εστιατορίων ορίζεται σύμφωνα με το νόμο
σε 125 γρ. ψημένου κρέατος κατ’ ελάχιστον
χωρίς να υπολογίζονται οι σάλτσες κλπ.
Μη χαμογελάτε, τόσο λέει ο νόμος! Εσείς
πράξτε κατά βούληση....
Υλικά
Μια
ολόκληρη πανσέτα χωρίς κόκκαλο
Αλάτι
και πιπέρι
2-3
κ.σ. ελαιόλαδο
Προαιρετικά
ένα μείγμα από τα μπαχαρικά της επιλογής
σας. Μια καλή πρόταση είναι 2 κ.γλ σκόρδο
σε σκόνη, 1 κ.γλ. κόκκινο γλυκό πιπέρι, 1
κ.γλ. κόκκινο καπνιστό πιπέρι, 1 κ.γλ.
κουρκουμά, αλάτι, μαύρο πιπέρι.
Απλώνουμε
στον πάγκο της κουζίνας σταυρωτά δυο
μεγάλα κομμάτια αλουμινόχαρτο και από
πάνω βάζουμε με τον ίδιο τρόπο 2 κομμάτια
κόλλας ψησίματος. Στο σημείο που θα
βάλουμε το κρέας αλείφουμε 2-3 κ.σ.
ελαιόλαδο. Αυτό το κάνουμε για να μην
κολλήσει το κρέας μέχρι να βγάλει το
δικό του λίπος.
Αλατίζουμε
και πιπερώνουμε το κρέας και το ακουμπάμε
πάνω στο ελαιόλαδο με την πλευρά του
λίπους προς τα επάνω. Αν αποφασίσουμε
ότι θα βάλουμε μπαχαρικά, αλείφουμε το
κρέας με ελαιόλαδο και από πάνω απλώνουμε
ομοιόμορφα τα μπαχαρικά.
Μια
μέση πρόταση μεταξύ του τίποτε και των
μπαχαρικών είναι να απλώσουμε τα
μπαχαρικά πάνω στο κρέας όπως είπαμε
παραπάνω, να το τυλίξουμε με μεμβράνη
και να το βάλουμε για 48 ώρες στο ψυγείο.
Για να το ψήσουμε, πλένουμε καλά το κρέας
για να φύγουν όλα τα μπαχαρικά, το
σκουπίζουμε πάρα πολύ καλά και το
τυλίγουμε όπως θα πούμε παρακάτω. Το
κομμάτι της πανσέτας που βλέπετε στη
φωτογραφία έγινε με αυτόν τον τρόπο.
Διπλώνουμε
αρχικά τις λαδόκολλες μία-μία και μετά
τα αλουμινόχαρτα φροντίζοντας να
κλείσουν πολύ καλά και να μην υπάρχουν
τρυπούλες από τις οποίες θα διαρρεύσουν
τα υγρά από το κρέας. Στην πραγματικότητα
το κρέας θα βράσει στο ζουμί του σαν να
είναι σε γάστρα καλά κλεισμένη.
Τη
διαδικασία αυτή μπορούμε να την κάνουμε
1-2 μέρες πριν και να βάλουμε το κρέας
πακεταρισμένο στο ψυγείο. Έτσι την ημέρα
των Χριστουγέννων το μόνο που θα έχουμε
να κάνουμε είναι να το βάλουμε στο
φούρνο.
Όταν
έρθει η ώρα να το ψήσουμε, το βάζουμε
στο ταψί, ανάβουμε το φούρνο στους 220ο
C στον αέρα και
ψήνουμε για 60’. Δε χρειάζεται να
προθερμάνουμε το φούρνο. Αν όμως είναι
ήδη ζεστός μειώνουμε το χρόνο που θα
ψήσουμε στους 220ο
C στα 45’.
Μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους
180ο
C και ψήνουμε
υπολογίζοντας 60’ για κάθε κιλό κρέατος.
Αλλά και περισσότερο να μείνει, μη
φοβάστε δεν θα καεί, αρκεί να είναι καλά
κλεισμένο στη λαδόκολλα και το
αλουμινόχαρτο.
Μόλις
συμπληρωθεί ο χρόνος ψησίματος, βγάζουμε
το ταψί από το φούρνο χωρίς να τον
κλείσουμε. (Επειδή μέχρι να ξαναβάλουμε
το κρέας στο φούρνο, αυτός θα συνεχίσει
να είναι αναμμένος επί 20’, μπορούμε να
εκμεταλλευθούμε το 20λεπτο και να
ζεστάνουμε κάποια άλλα εδέσματα που
έχουμε ήδη προετοιμάσει.) Με
το ψαλίδι κόβουμε το πάνω
μέρος των χαρτιών ώστε
να αποκαλυφθεί το κρέας προσέχοντας να
μην κοπούν και ξεφύγουν τα υγρά στο
ταψί. Μ΄ένα κοφτερό μαχαίρι χαράζουμε
το λίπος σε ρόμβους και αφήνουμε το
κρέας να ξεκουρασθεί μέχρι
να συμπληρωθούν τα 20’ που το βγάλαμε
από το φούρνο. Τότε δυναμώνουμε τη
θερμοκρασία στους 220ο
C, ξαναβάζουμε
το ταψί στο φούρνο στη δεύτερη από πάνω
θέση και ψήνουμε για 15’ περίπου μέχρι
η πέτσα να αποκτήσει ωραίο χρυσοκαφέ
χρώμα.
Βγάζουμε
το ταψί από το φούρνο και με τη βοήθεια
δυο σπατουλών μεταφέρουμε το κρέας στο
σκεύος που θα το σερβίρουμε. Το κόβουμε
σε φέτες. Αν το σερβίρουμε σε ξύλο κόβεται
πολύ εύκολα με ηλεκτρικό μαχαίρι, αν
διαθέτουμε. Αν όχι καλύτερα να
χρησιμοποιήσουμε ένα ψαλίδι και να
κόψουμε πρώτα την τραγανή πέτσα για να
μην ξεκολλήσει και χαλάσει η όψη του
ψητού και μετά πάλι με το ψαλίδι να
κόβουμε τις φέτες. Είναι προτιμότερο
να το κόψουμε με ψαλίδι
διότι το κρέας είναι πάρα πολύ μαλακό
και θα διαλυθεί αν το κόψουμε με το
μαχαίρι.
Για να δείτε πώς μπορούμε να κάνουμε με τον ίδιο περίπου τρόπο ζουμερό και αφράτο χοιρινό μπούτι στο φούρνο κάντε κλικ "εδώ" .
Για να δείτε πώς μπορούμε να κάνουμε με τον ίδιο περίπου τρόπο ζουμερό και αφράτο χοιρινό μπούτι στο φούρνο κάντε κλικ "εδώ" .
Μια ακόμη ακόμη ιδέα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι είναι οι λαχανοντολμάδες σε γιορτινή συσκευασία. Κι αν ψάχνετε συνταγή για κουραμπιέδες, κάντε τους μοναδικούς κουραμπιέδες της Νέας Καρβάλης!
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook
με
τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ
για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό
το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Καλά
Χριστούγεννα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Salt and pepper the meat and touch it on the olive oil with the fat side up. If you decide to add spices, spead the meat with olive oil and then spread on the spices evenly.
When it's time to bake it, put it on α baking pan, turn on the oven at 430ο F or 220 ° C and bake for 60'. It is not necessary to preheat the oven. However, if it is already warm, reduce the time to bake at 430ο F or 220o C to 45'. Then lower the temperature to 355ο F or 180 ° C and bake 35'for each pound of meat.
Pork
belly in the oven
Christmas
is coming! It’s time
to start to plan for the festive meal. The whole family will
gather to celebrate the great feast. I like those
meetings. Even if I am with people I see often, that day has
something different. It is rather the spirit of the day... But it is
also the beautifully decorated table and
the delicious Christmas dishes. But for
those who prepare such a meal,
it is a small headache. Not only large
quantities are needed but also variety. All
this means trouble and fatigue. What
if we try to make things easier?
Pork
meat is
traditionally the protagonist of the Christmas table in
Greece. It is cooked in many ways that
usually require our attention to balance the spices,
not to dry the meat, not to burn it.
Today let’s
forget all of this. Let’s make
pork belly in the oven in 10’ maximum for
the preparation. Then we put it in the oven
and literally
forget it. We
will remember it for a while before we serve it…. to
receive the credits
from everyone. I will tell only
this: every one who taste it said
that it is better than my mother’s epic cabbage dolma!!!
The
impressive about this roast pork belly
is that it becomes amazing (in the opinion of those who tasted
it) when it has no spice at all.
Yes, you read well, absolutely no spice. Dare to offer it totally
pure. If you feel insecure, accompany it with some sauces
for pork but really it is not necessary. If
you still want season it,
I will tell you a mixture of spices to use.
To
calculate the quantity of meat to buy,
think that cooked
meat loses about 30% of its weight. That
is 2 kilos of raw meat give us 1,400 grams cooked.
Ingredients
-
A piece of pork belly without bones
-
Salt and pepper
-
2-3 tbl. olive oil
- Optionally a mixture of spices of your choice. A good suggestion is 2 grams of garlic powder, 1 gram of paprika, 1 tbsp. red smoked pepper, 1 tbsp. turmeric, salt, black pepper.
Spread
two large pieces of aluminum foil on the a
table and on top of it put 2 large
pieces of baking paper
in the same way. At the point where the
meat will touch, spread 2-3 tbsp olive oil
so that the meat does
not stick until its own fat melts out.
Salt and pepper the meat and touch it on the olive oil with the fat side up. If you decide to add spices, spead the meat with olive oil and then spread on the spices evenly.
An
alternative
proposition between nothing and spices is to spread the spices on the
meat as already
said, wrap it in
food film and put
it in the frigde
for 48 hours. To bake it, wash the meat well to get all the spices
out, wipe it very well and wrap it as already
said.
First
fold the baking paper
one at a time, and then the aluminum foils
taking care to
close very well so that
no holes exist from
which the meat juices
leak out. In fact, the meat will be cookek
in its own
juices.
We can do this 1-2 days before and put the meat in the fridge. So on Christmas day all we have to do is put it in the oven.
We can do this 1-2 days before and put the meat in the fridge. So on Christmas day all we have to do is put it in the oven.
When it's time to bake it, put it on α baking pan, turn on the oven at 430ο F or 220 ° C and bake for 60'. It is not necessary to preheat the oven. However, if it is already warm, reduce the time to bake at 430ο F or 220o C to 45'. Then lower the temperature to 355ο F or 180 ° C and bake 35'for each pound of meat.
Once
the baking time is complete, remove the baking pan from the oven
without turning the oven off.
With the scissors, cut the top of the baking
paper and the aluminum foil to reveal meat
the taking care not loose the juices
in the pan. Using
sharp knife cut the skin
crosswise and let
the meat rest for
20 '. Then raise the temperature to 430ο
F or 220 ° C,
put the baking pan back
in the oven in the second top position
and bake for about 15'until the skin
gets crisp and
golden.
Remove
the baking pan from the oven and, with the help of two spatulas,
transfer the meat to the pot that will be
served. Cut it into slices. If serving
it on wood is very easy to cut with an electric knife, if available.
If not better use a pair of scissors
and cut the crisp skin first so as not to peel off and then again
with the scissors cut the slices. It is better to cut it with
scissors because the meat is too soft and will dissolve if you cut it
with the knife.
Merry
Christmas!
Aleka
Nikolaidou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου