Ζουμερό
χοιρινό μπούτι στο φούρνο!
Μετά
την ολόκληρη πανσέτα στο φούρνο με
10λεπτη προετοιμασία, ας δούμε κι ένα
τρόπο να ψήσουμε το ίδιο εύκολα και
γρήγορα το χοιρινό μπούτι. Πρόκειται
για ένα ολόψαχνο κομμάτι που όμως λόγω
της ελλείψεως λίπους είναι πολύ στεγνό.
Όσο κι αν το ψήσουμε μέσ σε λαδόκολες,
γάστρες, σακούλες ψησίματος, στεγνό θα
είναι, ειδικά όταν κρυώσει.
Η προσθήκη
λιπαρής ουσίας με ενέσεις βοηθάει αλλά
αποβάλλεται σχετικά γρήγορα από το
κρέας και το αποτέλεσμα είναι σχεδόν
το ίδιο. Προσπάθησα να βρω έναν τρόπο
όπου η λιπαρή ουσία θα παρέμενε αρκετή
ώρα μέσα ή πάνω στο κρέας για να το
ποτίσει και να γίνει ζουμερό. Και τι πιο
εύκολο και ταιριαστό από το ίδιο το
χοιρινό! Ας δούμε πώς:
Υλικά
-
Ένα κομμάτι χοιρινό μπούτι χωρίς κόκκαλο
-
6-7 πανσέτες
-
Μείγμα από μπαχαρικά της επιλογής σας, όπως σκόρδο λιωμένο ή σε σκόνη, κρεμμύδι σε σκόνη, σέλινο ή σελινόσπορο, μουστάρδα, πιπέρι, ρίγανη, τζίντζερ, ξύσμα πορτοκαλιού, κάρδαμο, κόλιαντρο, μαντζουράνα, μοσχοκάρυδο, πάπρικα γλυκιά, πάπρικα καπνιστή, μπαχάρι, δενδρολίβανο, θυμάρι. Αγαπημένο μείγμα είναι με ξύσμα πορτοκαλιού, μουστάρδα σε σκόνη, μπαχάρι, λίγη καπνιστή πάπρικα και ρίγανη.
-
Λίγο ελαιόλαδο
-
Αλάτι
Ζητάτε
από τον κρεοπώλη σας να σας χαράξει το
χοιρινό μπούτι σε φέτες, χωρίς να τις
κόψει τελείως. Του ζητάτε επίσης να
πλατύνει τις πανσέτες με το μπάτη. Θα
σας κοιτάξει λίγο περίεργα, αλλά μην
πτοείσθε. Εγώ πάντως έχω πια συνηθίσει...
Πάμε
σπίτι τώρα....
Ανακατεύετε
σ’ ένα μπολ το μείγμα των μπαχαρικών
που προτιμάτε (μπορείτε να πάρετε και
έτοιμο μείγμα αν θέλετε), προσθέτετε
και αλάτι και μπαχαρώνετε όλο το κομμάτι
γύρω-γύρω και μέσα στις χαρακιές.
Τοποθετείτε τις φέτες της πανσέτας μέσα
στις χαρακιές φροντίζοντας να φτάνουν
μέχρι κάτω. Αν η πανσέτα είναι μεγαλύτερη
από τη χαρακιά, κάντε στροφή και συνεχίστε
στην επομένη!!
Κόψτε
αλουμινόχαρτο και λαδοκόλλα όπως κάναμε
και για την ολόκληρη πανσέτα στο φούρνο
(Για να το δείτε κάντε κλικ “εδώ” ),
βάλτε ελάχιστο ελαιόλαδο στο σημείο
που θα ακουμπήσετε το κρέας, ακουμπίστε
το χοιρινό, ρίξτε
και λίγο λαδάκι από πάνω, και κλείστε
τη λαδόκολα και το αλουμινόχαρτο με
τον ίδιο τρόπο.
Φυσικά αυτό το στάδιο μπορεί να γίνει
1-2 ημέρες πριν και να διατηρήσετε το
πακετάκι στο ψυγείο μέχρι να το ψήσετε.
Ψήνουμε
με τον ίδιο τρόπο με
την ολόκληρη πανσέτα και
στο τέλος κάνουμε την ίδια διαδικασία
εκτός φυσικά από τις χαρακιές στο
λίπος.
Επειδή
και οι δύο συνταγές είναι ουσιαστικά
πανομοιότυπες, οφείλω να διευκρινίσω
τη μεταξύ τους διαφορά: η ολόκληρη
πανσέτα είναι, κατά την γνώμη μου, πολύ
πιο αφράτη και νόστιμη, αλλά δεν
ενδείκνυται όταν έχουμε να ταΐσουμε
πολύ κόσμο όσο το χοιρινό μπούτι που
μαγειρέψαμε σήμερα. Το μπούτι
με την συμπαγή δομή του “φτουράει”
καλύτερα κι αν το νοστιμίσουμε και το
αφρατέψουμε με τις πανσέτες, τότε ακόμη
καλύτερα!
Καλές
γιορτές!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου