Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017

Μελοκακάρονα ή κουραμπιέδες;

Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες;


Πώς απαντάμε σ΄ αυτό το ερώτημα; Τι κάνουμε όταν οι μισοί στην οικογένεια θέλουν κουραμπιέδες και οι υπόλοιποι μελομακάρονα; Μέση λύση: να κάνουμε μισή δόση και από τα δύο. Δυο συνταγές, διαφορετικά υλικά, διπλά σκεύη λερωμένα. Κι αν σας έλεγα ότι υπάρχει μια συνταγή κάπου ανάμεσα στα δύο, μια συνταγή που μας δίνει τη δυνατότητα είτε να μελώσουμε (κυριολεκτικά), είτε να ζαχαροαχνώσουμε τα βουτυρένια μπισκότα μας και να τους έχουμε όλους ευχαριστημένους;

Ήταν μια φόρμα σαν κι αυτές....
Η βάση αυτής της συνταγής είναι τα αιγυπτιακά μπισκότα Kahk που φτιάχνονται από χριστιανούς και μουσουλμάνους σε κάθε γιορτή ή γιορταστική εκδήλωση. Η ποικιλία της γέμισής τους είναι μεγάλη (από ξηρούς καρπούς μέχρι λουκούμια ή ακόμη και σκέτα), παραδοσιακά δε φτιάχνονται με ένα ειδικό ξύλινο καλούπι (σαν αυτό για τα moon cakes που φτιάξαμε τα εντυπωσιακά πόλβορον). Ξεκίνησα να τα κάνω με αυτή τη φόρμα αλλά όσο κι αν έψαξα δεν τη βρήκα. Αυτή που χρησιμοποίησα για τα πόλβορον δεν είναι τόσο βαθιά όσο πρέπει. Όσο το σκέφτομαι η τελευταία μου ανάμνηση από αυτή είναι να είναι ανακατωμένη με τα παιχνίδια των παιδιών μου από την ηλικία που ορμούσαν μέσα στα ντουλάπια και έπαιρναν ότι τους έκανε εντύπωση. Η φόρμα αυτή κρίθηκε ακίνδυνη και δεν ανέβηκε στα ανώτερα δώματα... Και ιδού η τύχη της!

Στην παραλλαγή που θα κάνουμε σήμερα θα γεμίσουμε τα μπισκοτάκια μας με μια “καραμέλα” που θα φτιάξουμε με μέλι, βούτυρο, αλεύρι, σουσάμι και φουντούκια. Θυμίζει παστέλι και είναι εξαιρετικά αρωματική. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να γίνουν πρωτότυπα τρουφάκια ή να τη βάλουμε ως γέμιση σε παραδοσιακά μελομακάρονα ή ....θα εξαφανιστεί από το γλυκατζή σύζυγο! Αφού τα ψήσουμε μπορούμε είτε να τα μελώσουμε με μέλι, οπότε έχουμε γεμιστά “μελομακάρονα” ή να τα ζαχαροαχνώσουμε οπότε έχουμε γεμιστούς “κουραμπιέδες”.

Για τη ζύμη
  • 3 κούπες αλεύρι γ.ο.χ.
  • 1 1/4 της κούπας βούτυρο αγελάδος ή πρόβειο ή μισό-μισό (για τις διαφορές κάντε κλικ εδώ”.
  • 1 κούπα γάλα
  • 1 κ.σ. ξερή μαγιά
  • 1 κ.σ. ζάχαρη.
  • 1/2 κ.γλ. κανέλα
  • 2 κ.γλ. σουσάμι

Για τη γέμιση
  • 2 κ.σ. αλεύρι
  • 3 κ.σ. βούτυρο
  • 1 κούπα μέλι
  • 2 κ.γλ σουσάμι
  • 1 κούπα χοντροκομμένα φουντούκια (ή άλλο ξηρό καρπό της επιλογής σας)

Σε ένα μεγάλο μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε την κανένα, το σουσάμι και τη ζάχαρη. Σ’ ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο και το αφήνουμε να βράσει μέχρι να αρχίζει να βγάζει μπουρμπουλήρθες. Όσο λιώνει το βούτυρο το ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσουν στο πάτο τα στερεά υλικά που περιέχει και καούν, εκτός να χρησιμοποιήσουμε καθαρό βούτυρο (που για τη συγκεκριμένη συνταγή θεωρώ περιττό). Προσεκτικά ρίχνουμε το καυτό βούτυρο μέσα στο αλεύρι και ανακατώνουμε μ’ ένα ξύλινο κουτάλι μέχρι να βουτυρωθεί όλο το αλεύρι. Προσθέτουμε το γάλα, ζυμώνουμε με τα χέρια για να αναμειχθούν καλά τα υλικά και να πέσει λίγο η θερμοκρασία της ζύμης ώστε να μην καεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αμέσως μετά. Ζυμώνουμε καλά να έχουμε μια ομοιογενή ζύμη και την αφήνουμε στην άκρη να φουσκώσει (θα χρειαστεί περίπου 60’).


Στο μεταξύ κάνουμε τη γέμιση.
Λιώνουμε το βούτυρο σ’ ένα τηγάνι ή πλατύ κατσαρολάκι, προσθέτουμε το αλεύρι και καβουρντίζουμε μέχρι να ξανθύνει το μείγμα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το σουσάμι, τα φουντούκια και το μέλι και ανακατεύουμε. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά (4/9) και ψήνουμε ανακατεύοντας συνέχεια μέχρι το αλεύρι να απορροφήσει την υγρασία και το μείγμα να σφίξει λίγο (8’ - 10’).

Το αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει και να σταθεροποιηθεί. Στο σημείο αυτό αν θέλουμε σχηματίζουμε με το μείγμα μικρά μπαλάκια μεγέθους φουντουκιού. Έτσι θα μας είναι πιο εύκολα να γεμίσουμε τα μπισκότα μας. Αυτό το στάδιο το παρέλειψα. Θα δείτε παρακάτω πώς να γέμισα.


Στο μεταξύ η ζύμη έχει φουσκώσει. Στρώνουμε μια κόλλα ψησίματος σε μια λαμαρίνα του φούρνου. Παίρνουμε ένα κομμάτι ζύμης όσο ένα μεγάλο καρύδι και το πιέζουμε ελαφρά μέσα στην πίσω μεριά ενός λεμονοστίφτη σχηματίζοντας ένα βαθούλωμα.




Μ’ ένα κουταλάκι βάζουμε μέσα στην κοιλότητα λίγο από το μείγμα του μελιού.
Με το χέρι μας σπρώχνουμε προς το κέντρο τη ζύμη ώστε να δημιουργήσουμε τη βάση του μπισκότου. Χτυπάμε το λεμονοστίφτη πάνω στον πάγκο για να πέσει το μπισκότο.
Θα χρειαστούν 2-3 χτυπήματα. Αραδιάζουμε πάνω στη λαδόκολλα. Αλλιώς αν θέλουμε, παίρνουμε μια λίγη ζύμη, την απλώνουμε στο χέρι μας να γίνει ένα στρογγυλό πιτάκι, βάζουμε μέσα στη γέμιση, κλείνουμε και πλάθουμε ένα μπαλάκι με τα χέρια μας. Ακουμπάμε στη λαμαρίνα και πατάμε να πλατύνει ελαφρώς.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175ο C στις αντιστάσεις για 15’ μέχρι να χρυσίσει πολύ ελαφρά.

Μόλις τα βγάλουμε από το φούρνο, αν θέλουμε να τα κάνουμε “μελομακάρονα” ρίχνουμε στο κάθε μπισκότο, όσο ακόμη είναι καυτό από μια μικρή κουταλιά μέλι. Το κουταλάκι του εσπρέσσο είναι καλό μετρίδι γι΄ αυτή τη δουλειά. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω στη λαμαρίνα που τα ψήσαμε πριν τα μεταφέρουμε.

Αν όμως θελήσουμε να τα κάνουμε “κουραμπιέδες”, όπως έκανα εγώ σήμερα, τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως και τα κυλάμε τα στην άχνη ζάχαρη, όπως ακριβώς κάνουμε και για τους κουραμπιέδες.

Αν όμως θέλετε τους κλασσικούς αμυγδαλωτούς κουραμπιέδες, μη διστάσετε να κάνετε τους Αμυγδαλωτούς Κουραμπιέδες Ν. Καρβάλης. Είναι ΠΟΠ, που είπε και μια αγαπημένη φίλη!


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Καλά Χριστούγεννα
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου