Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2017

Γεμιστές φτερούγες κοτόπουλου! Μια εντυπωσιακή και οικονομική πρόταση για το γιορτινό τραπέζι...

Γεμιστές φτερούγες κοτόπουλου


Φέτος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα μαγειρέψει άλλος... Εγώ απλώς θα συμβάλλω με την ολόκληρη χοιρινή πανσέτα στο φούρνο και τον μπακλαβά με ελαιόλαδο και μέλι. Καταλάβατε! Θα τα ψήσω στο σπίτι, θα βάλω τα καλά μου, μπορεί να βάψω και το νύχι..., θα πάρω τα ταψιά υπό μάλης και θα πάω! Δεν μπορώ να πω ότι δεν μου αρέσει η ιδέα!

Έτσι προγραμματισμοί για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι φέτος δε γίνονται. ‘Ηρεμα πράγματα. Αρκούμαι να θαυμάζω και να γεύομαι νοερά τις υπέροχες συνταγές που αναρτούνται σε όλες τις σελίδες μαγειρικές για τα Χριστούγεννα. Περίτεχνα στολισμένες, με πλούσια υλικά, εντυπωσιακές παρουσιάσεις!!! Και κάπου εκεί μια δειλή ερώτηση: “Καμιά οικονομική και πρωτότυπη συνταγή;” Μια τέτοια συνταγή θέλω να σας δώσω σήμερα. Με απλά, οικονομικά υλικά, χορταστική αλλά ταυτόχρονα εντυπωσιακή και πρωτότυπη για να μπορέσει κάθε νοικοκυρά, όποιες κι αν είναι οι οικονομικές δυνατότητές της, να δείξει τις ικανότητές της και τη φροντίδα της για τους καλεσμένους της στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι.

Το κύριο υλικό οι ταπεινότατες φτερούγες κοτόπουλου. Νοστιμότατες και οικονομικότατες, τις ξέρουμε μαριναρισμένες και ψημένες στο φούρνο. Ελάχιστο αλλά νοστιμότατο το κρεατάκι τους, που φυσικά δεν αρκεί για να χορτάσει... Γι΄αυτό και εμείς σήμερα θα χρησιμοποιήσουμε τις φτερούγες κοτόπουλου για να αντικαταστήσουμε τη γεμιστή γαλοπούλα ή το γεμιστό κόκκορα και θα κάνουμε ατομικές μερίδες!

Το δυσκολότερο βήμα αυτής της συνταγής είναι το ξεκοκάλισμα των φτερούγων. Στην πραγματικότητα δεν είναι δύσκολο, μάλλον λίγο χρονοβόρο αλλά μας δίνει ωραίες “τσεπούλες” στις οποίες μπορούμε να βάλουμε ότι γέμιση θέλουμε.

Οι ποσότητες που θα σας δώσω είναι για 24 φτερούγες και αν υπολογίσουμε 4 φτερούγες για κάθε άτομο, θα έχουμε έξι χορταστικές μερίδες. Η γέμιση που σας προτείνω είναι μια “χριστουγεννιάτικη” γέμιση με επίσης οικονομικά συκωτάκια κοτόπουλου.

(Πριν αρχίσουμε την περιγραφή της συνταγής, οφείλω να ζητήσω συγνώμη διότι οι φωτογραφίες δεν είναι αυτές που ετοίμασα για να φαίνεται γιορταστικό το πιάτο. Δεν ξέρω πώς τα κατάφερα και εξαφάνισα αυτές που είχα. Προς στιγμήν σκέφθηκα να μην κάνω την ανάρτηση αλλά εκείνη η ερώτηση “Καμιά οικονομική και πρωτότυπη συνταγή;” με έπεισε να μην το κάνω. Έτσι ετοίμασα στα γρήγορα 2 φτερούγες με μια απλή γέμιση με πλιγούρι για να σας δείξω πώς περίπου γίνονται.)

Τα υλικά που θα χρειαστούμε είναι:

24 φτερούγες κοτόπουλου

Για τη γέμιση
6 συκωτάκια κοτόπουλου
12 κ.σ. ρύζι της αρεσκείας σας (προτείνω γλασέ)
1 μικρό κρεμμύδι
3 κ.σ. κουκουνάρι
4-5 κάστανα βρασμένα
2 κ.γλ. σταφίδες
1 σφηνάκι λευκό κρασί
Αλάτι, πιπέρι, τριμμένο μπαχάρι

Για τη σάλτσα
Το χυμό ενός πορτοκαλιού
Το χυμό μισού λεμονιού
Λίγο μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
2 κ.σ. ελαιόλαδο

Ξεκινάμε με το ξεκοκάλισμα. Χρειαζόμαστε ένα μικρό μαχαίρι με μύτη. Αν έχετε μαχαίρι ξεκοκαλίσματος ή ακόμη και ένα παπαγαλάκι, χρησιμοποιήστε αυτό.

Καθαρίζουμε καλά τις φτερούγες από τυχόν πουπουλάκια που έχουν μείνει στο δέρμα. Με το αριστερό χέρι κρατάμε τη φτερούγα έτσι ώστε το κομμένο μέρος να είναι προς τα πάνω και κόβουμε ελάχιστα το κρέας γύρω από την κλείδωση. Κάπου εκεί θα βρούμε και τους τένοντες που κρατούν το κρεατάκι και τους κόβουμε. Συνεχίζουμε “ξύνοντας” λίγο-λίγο το κρέας πάνω στο κόκαλο το οποίο σιγά-σιγά αποκαλύπτεται, όπως φαίνεται στη φωτογραφία.

Μόλις φτάσουμε στη δεύτερη κλείδωση κόβουμε και εκεί ελαφρώς το κρέας και του τένοντες όπως κάναμε στην αρχή. Ακολουθούν 2 παράλληλα κοκαλάκια τα οποία “ξύνουμε” με τον ίδιο τρόπο, φροντίζοντας “να ξύσουμε” και το σημείο ανάμεσά τους. Μόλις φτάσουμε στην επομένη κλείδωση στρίβουμε τα κοκαλάκια για να απελευθερωθούν.
Τώρα έχουμε μια φτερούγα χωρίς τα κόκαλα που όμως είναι γυρισμένη προς τα έξω. Τραβάμε για να γυρίσει σωστά και να φανεί το δέρμα. Συνεχίζουμε και με τις υπόλοιπες φτερούγες.



Ώρα να ετοιμάσουμε τη γέμιση: ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε σε μικρότερα κομματάκια το κουκουνάρι, τα κάστανα και τις σταφίδες. Σ’ ένα βαθύ τηγάνι σωτάρουμε το κρεμμύδι με λίγο ελαιόλαδο, προσθέτουμε τα συκωτάκια και τα σωτάρουμε και αυτά. Μόλις σταθεροποιηθούν λίγο ώστε να μπορούν να κοπούν, σβήνουμε τη φωτιά, κατεβάζουμε τα συκωτάκια και τα κόβουμε σε μικρά κομματάκια. Τα επιστρέφουμε στη φωτιά, προσθέτουμε το ρύζι, το κουκουνάρι, τα κάστανα και τα μπαχαρικά. Μόλις αρχίζουν να σωτάρονται όλα μαζί σβήνουμε με το κρασί και μαγειρεύουμε μέχρι να εξατμισθεί. Δε χρειάζεται να αφήσουμε τη γέμιση να μαγειρευτεί άλλο όπως κάνουμε στο κοτόπουλο. Οι φτερούγες είναι λεπτές και το ρύζι θα μαγειρευτεί μαζί τους.

Γεμίζουμε τις φτερούγες. Δεν πρέπει να βάλουμε πολύ γέμιση για να μην σκάσουν όταν μαγειρευτούν. Δυο κουταλάκια είναι υπεραρκετά. Κλείνουμε με μια οδοντογλυφίδα.

Αν θέλουμε περνάμε λίγο τις φτερούγες από το τηγάνι και τις αραδιάζουμε σ΄ενα πυρέξ. Συμπληρώσουμε με πατάτες κομμένες σε μέτριους κύβους και μερικά δαμάσκηνα και τη γέμιση που τυχόν περίσσεψε.


Χτυπάμε καλά τα υλικά για τη σάλτσα και περιχύνουμε. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο για να κλείσει πολύ καλά και ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C για μια ώρα περίπου μέχρι να γίνουν οι πατάτες. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 10’ ακόμη μέχρι να ροδίσει το φαγητό.

Σερβίρουμε 4 φτερούγες σε κάθε πιάτο, μερικές πατάτες και δαμάσκηνα και περιχύνουμε με λίγη σάλτσα από το πυρέξ.

Καλά Χριστούγεννα!
Αλέκα Νικολαΐδου







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου