Κρέμα
καραμελέ κατσαρόλας
Την
εποχή που κατ’ ανάγκη άρχιζα τα πρώτα
καθημερινά μαγειρικά μου βήματα, εκείνα
τα αξέχαστα φοιτητικά χρόνια στις
Βρυξέλλες όπου έκανα το μεταπτυχιακό
μου, νοίκιαζα μια σοφίτα (ναι! εκείνη με
το φούρνο στο ισόγειο και τα μυρωδάτα γαλλικά σταφιδόψωμα που σας έχω ήδη
πει!) που για μαγείρεμα είχε μόνον δύο
εστίες γκαζιού. Τότε αντιμετώπισα μια
πρόκληση: να μαγειρέψω στην κατσαρόλα
φαγητά που κλασσικά γίνονται στο φούρνο.
Αποδείχτηκε ότι δεν ήταν πολύ δύσκολο,
ήθελε κυρίως φαντασία και κατανόηση
της συμπεριφοράς των υλικών. Ανάμεσα
σ’ αυτά που μαγείρευα ήταν γεμιστά στην
κατσαρόλα, παστίτσιο, κέικ και κρέμα
καραμελέ. Με το πέρασμα του χρόνου όμως
ξέχασα τις αυτές συνταγές. Τις ξαναβρήκα
πριν μερικούς μήνες, όταν αποφάσισα να
κάνω ένα ξεκαθάρισμα στις φοιτητικές
μου σημειώσεις. Ήταν τότε που βρήκα και
το βιβλιαράκι με τις γκόφρες των Βρυξελλών, που έχουμε ήδη κάνει.
Επειδή,
γιορτινές μέρες σαν κι αυτές, ο φούρνος
είναι συνήθως απασχολημένος με διάφορα
φαγητά που δεν μπορούν να γίνουν αλλιώς,
επειδή προτιμώ να μην τρέχω μέχρι
την τελευταία στιγμή μεταξύ κουζίνας
και τραπεζαρίας, επειδή δεν μου
αρέσει να ανάβω τον ενεργοβόρο φούρνο
για μια μόνον παρασκευή (πω! πω! σα
δικόγραφο ακούγεται! Ας προσθέσω λοιπόν
και το γνωστό...) για τους λόγους αυτούς
ξεσκόνισα τις παλιές μου συνταγές και
σήμερα θα φτιάξουμε κρέμα καραμελέ στην
κατσαρόλα. Ωραία, ελαφριά, δροσιστική,
πρέπει να ετοιμαστεί αρκετές ώρες πριν,
τι άλλο θέλουμε για γλυκό μετά από ένα
γιορταστικό (και πολύ χορταστικό!!!)
τραπέζι όπως είναι αυτό της παραμονής
της Πρωτοχρονιάς;
Υλικά
που θα χρειαστούμε:
6
μεγάλα αυγά (63-73 γρ. το καθένα)
10
γεμάτες κ.σ. ζάχαρη
580
ml γάλα εβαπορέ
πλήρες
2
λωβούς βανίλιας ή 2
βανίλινες
Σ’
ένα τηγανάκι (αν έχετε με ανοιχτόχρωμο
πάτο είναι προτιμότερο για
μπορείτε να βλέπετε το χρώμα της
καραμέλας) βάζουμε 6
κ.σ. από τη ζάχαρη με
μια κουταλιά της σούπας νερό
και ζεσταίνουμε σε χαμηλή
προς μέτρια φωτιά μέχρι να αποκτήσει
χρυσόξανθο χρώμα. Αδειάζουμε αμέσως σε
μια φόρμα με τρύπα στη μέση, που μπορεί
να είναι και η γνωστή φόρμα σιλικόνης
που κάνουμε τα κέικ.
Όσο
ζεσταίνουμε την καραμέλα προετοιμάζουμε
τη φόρμα: Για να κλείσουμε
την τρύπα στη μέση, βάζουμε ένα στρογγυλό
κομμάτι λαδόκολλα, το στερεώνουμε καλά
μ΄ένα λάστιχο,
γυρνάμε το κομμάτι που
περισσεύει προς τα πάνω και το στερεώνουμε
και αυτό μ΄ένα λάστιχο. Έτσι είμαστε
σίγουροι ότι ούτε νερό θα πέσει στο
γλυκό καθώς βράζει, ούτε υπάρχει
πιθανότητα η λαδόκολλα να γυρίσει προς
τα κάτω και να ψηθεί μέσα στο γλυκό.
Για
την κρέμα βάζουμε σ’ ένα μπολ το γάλα
και την υπόλοιπη
ζάχαρη και χτυπάμε μέχρι να λιώσει (η
ζάχαρη).
Προσθέτουμε ένα-ένα τα αυγά, χτυπάμε
καλά να ομογενοποιηθεί το μείγμα και
τέλος προσθέτουμε τις βανίλιες.
Μεταφέρουμε το μείγμα
στη φόρμα με την καραμέλα.
Για
να μην πάρει νερό η κρέμα όσο βράζει
στην κατσαρόλα επιλέγουμε μια φόρμα
του κέικ που “κάθεται” πάνω στα χείλη
της κατσαρόλας και δεν ακουμπά στον
πάτο. Έτσι θα μπορέσουμε εύκολα να την
ψήσουμε σε μπαιν-μαρί. Αν όμως δεν έχουμε
τέτοια κατσαρόλα, επιλέγουμε μία λίγο
φαρδύτερη από τη φόρμα. Για να αποφύγουμε
την υγρασία στο γλυκό βάζουμε επάνω μια
λαδόκολλα και την σφίγγουμε καλά μ΄ένα
λάστιχο. (Αν τυχόν έχετε κάνει εγγλέζικη
πουτίγκα, μάλλον ξέρετε τη διαδικασία.)
Βάζουμε
στον πάτο της κατσαρόλας 4-5 δάχτυλα
βραστό νερό και τοποθετούμε τη φόρμα.
Βάζουμε επάνω μια λαδόκολλα για να
σιγουρέψουμε ότι δεν θα πέσουν νερά
μέσα στο γλυκό, κλείνουμε με το καπάκι
και βράζουμε σε μπαιν-μαρί για μια ώρα
και 45’.
Αφαιρούμε
προσεκτικά τη λαδόκολλα για να αποφύγουμε
τα νερά μέσα στο γλυκο και αφήνουμε τη
φόρμα να κρυώσει καλά. Όσο κρυώνει θα
ξεφουσκώσει. Μετά την τοποθετούμε στο
ψυγείο 2-3 ώρες.
Για
να ξεφορμάρουμε ξεκολλάμε την κρέμα
που έχει κολλήσει στα τοιχώματα και
αναποδογυρίζουμε σε μια πιατέλα.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!
Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου