Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2017

Πράσα με καρότα γιαχνί. Ως κύριο πιάτο λαδερό ή άλαδο αλλά και ως γαρνιτούρα!

Πράσα με καρότα γιαχνί

Ως κύριο πιάτο λαδερό ή άλαδο αλλά και ως γαρνιτούρα!


Παρά τους προγραμματισμούς για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, η νηστεία συνεχίζεται κι εμείς θα κάνουμε σήμερα ένα ακόμη νηστίσιμο φαγάκι. Μ΄αρέσουν τα νηστίσιμα φαγητά για την απλότητά και την καθημερινότητα των υλικών τους (...συνήθως) που μας δίνουν τη δυνατότητα να αυτοσχεδιάσουμε, να ψάξουμε να βρούμε λύσεις και να τα νοστιμίσουμε περισσότερο, να προσπαθήσουμε να βρούμε κόλπα που θα ξεγελάσουν όσους δεν μπορούν εύκολα να εγκαταλείψουν τις “αμαρτωλές” διατροφικές συνήθειες.

Τα πράσα και τα καρότα είναι δυο χειμωνιάτικα λαχανικά που λατρεύω. Έχουν και τα δύο μια χαρακτηριστική γλύκα και όταν προστεθούν σε κάποια συνταγή την απογειώνουν (για να χρησιμοποιήσω μια έκφραση της μόδας!). Αλλά μαγειρεμένα μαζί και μόνα τους μπορούν να μας δώσουν ένα νοστιμότατο φαγητό. Το ίδιο φαγητό μπορούμε να το σερβίρουμε ως γαρνιτούρα. Κατά τη γνώμη μου ταιριάζει πολύ με ψητά ψάρια, όπως βλέπουμε και στη φωτογραφία του τίτλου.

Για να γίνουν τα πράσα τρυφερά είναι καλύτερο να τα αγοράσουμε τις ημέρες που κάνει κρύο. Όσο περισσότερο είναι το κρύο, τόσο πιο τρυφερά είναι τα πράσα.

Υλικά

  • 8 πράσα
  • 4 καρότα
  • Ένας αστεροειδής γλυκάνισος
  • Το χυμό ενός πορτοκαλιού
  • Ελαιόλαδο
  • Αλάτι-Πιπέρι



Καθαρίζουμε τα πράσα, κρατάμε το τρυφερό τους μέρος και τα κόβουμε σε κομμάτια 4 εκατοστών περίπου. Καθαρίζουμε τα καρότα και τα κόβουμε σε μπαστουνάκια. Βάζουμε μια κατσαρόλα να ζεσταθεί καλά, ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα πράσα να αχνιστούν.
Μετά από λίγο βάζουμε και τα καρότα. Αλατίζουμε. Μόλις γυαλίσουν όλα πολύ καλά, πιπερώνουμε, προσθέτουμε και τον αστεροειδή γλυκάνισο και σβήνουμε με το χυμό πορτοκαλιού.
Σκεπάζουμε με το καπάκι, χαμηλώνουμε τη φωτιά ίσα-ίσα να σιγοβράζει (στην κουζίνα μου στα 3/9) μέχρι να μαλακώσουν πολύ καλά τα λαχανικά και να μελώσει η σάλτσα. ‘Ετοιμο!

Σερβίρουμε είτε ως κύριο πιάτο είτε ως γαρνιτούρα σε ψητό ψάρι.

Για να κάνουμε την άλαδη εκδοχή παραλείπουμε το ελαιόλαδο και αν θέλουμε στην αρχή για να γυαλίσουμε τα λαχανικά βάζουμε μια κουταλιά από το λαδάκι που βγαίνει στο ταχίνι. Για να πήξουμε τη σάλτσα, στύβουμε επιπλέον μισό πορτοκάλι, διαλύουμε μέσα μια κουταλιά γλυκού νισεστέ ή κορν φλάουερ και το προσθέτουμε στο φαγητό μόλις είναι έτοιμο. Ανακατεύουμε κινώντας την κατσαρόλα με κυκλικές κινήσεις για να μην τσαλακωθεί το φαγητό.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου