Τρίτη 12 Δεκεμβρίου 2017

Ετοιμάζουμε μέρες πριν τις σαλάτες για το γιορτινό τραπέζι

Παντζαροσαλάτα και καροτοσαλάτα στο βάζο!

Για να μην τρέχουμε πανικόβλητοι μέσα στην κουζίνα ανήμερα Χριστούγεννα...


Καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα οι νοικοκυρές και οι νοικοκύρηδες εντείνουν τους προγραμματισμούς και τις δοκιμές για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Δύσκολη εξίσωση με πολλές παραμέτρους είναι αλήθεια: γιορταστικό, ευπαρουσίαστο, κοινά αποδεκτό, οικονομικά αποδεκτό, νόστιμο, όχι εξαιρετικά χρονοβόρο, όχι της ώρας για να μπορέσει και ο άρχων της κουζίνας να περάσει λίγη ώρα με τους υπολοίπους συνδαιτυμόνες.
Αυτό το τελευταίο το ξέρουμε καλά όλοι όσοι ετοιμάζουμε πολυπρόσωπα τραπέζια. Έτσι ενώ το γεύμα των Χριστουγέννων είναι μια καλή ευκαιρία να συναντηθούν πρόσωπα που σε αρκετές περιπτώσεις έχουν πολύ καιρό να ειδωθούν, εμείς μετά από ένα βιαστικό “Χρόνια πολλά!” αποσυρόμαστε στο βασίλειό μας για να αρχίσουμε τις ετοιμασίες. Συνήθως τα φαγητά για το κυρίως πιάτο ψήνονται στο φούρνο και το άνοιξε-γλάσαρε-κλείσε το φούρνο είναι η τακτική κίνηση της ημέρας. Κι αυτό είναι εύκολο. Τι γίνεται όμως με όλα αυτά που πρέπει να ετοιμαστούν την τελευταία στιγμή ανάμεσά τους και οι σαλάτες; Αν τις ετοιμάσουμε από νωρίς θα μαραθούν, θα βαρύνουν από το ντρέσινγκ και μόνον για χριστουγεννιάτικο τραπέζι δε θα είναι. Υπάρχουν όμως δυο σαλάτες που όχι μόνον μπορούμε να τις ετοιμάσουμε δυο-τρεις μέρες πριν, γίνονται και νοστιμότερες! Ας δούμε ποιες!

Ωμά παντζάρια στο βάζο

  • 6-7 μέτρια παντζάρια
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5-6 κ.σ. ξύδι (καλύτερα λευκό)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. σκόρδο σε σκόνη
  • 1/2 κ. γλ. σπόρους κόλιαντρο
  • Αλάτι

Με τη βοήθεια ενός πλατέως μαχαιριού σπάμε τους σπόρους του κόλιαντρου και τους βάζουμε σ’ ένα μεγάλο μπολ με όλα τα υπόλοιπα υλικά για το ντρέσινγκ. Χτυπάμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.

Καθαρίζουμε τα παντζάρια όπως τις πατάτες και τα περνάμε από χοντρό τρίφτη.
Τα βάζουμε στο μπολ με το ντρέσινγκ και με τα χέρια μας ανακατώνουμε σφίγγοντας-τρίβοντας τα τριμμένα παντζάρια για να βγάλουν ένα μέρος από το ζουμί τους. Είναι σημαντικό να βγάλουν ζουμί τα παντζάρια, θα βοηθήσει στη συντήρησή τους.


Σ’ ένα καθαρό γυάλινο βάζο βάζουμε τα παντζάρια λίγα-λίγα πιέζοντας ώστε να φύγει όλος ο αέρας ανάμεσά τους. Στο τέλος βάζουμε και όσο ντρέσινγκ έμεινε στο μπολ, φροντίζοντας να μην προεξέχουν παντζάρια. Ίσως χρειαστεί να βάλουμε και κάποιο βάρος που θα τα κρατά βυθισμένα. Μια πέτρα πλυμμένη πολύ καλά μπορεί να μας κάνει τη δουλειά. Διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι πέντε ημέρες.

Όταν θέλουμε να σερβίρουμε βάζουμε κουταλιές-κουταλιές σε ένα πιάτο, αφού πρώτα στραγγίσουμε το ζουμί τους μέσα στο βάζο. Μπορούμε να γαρνίρουμε με λίγο φρέσκο μαϊντανό ψιλοκομμένο και φετάκια πράσινου μήλου. Φυσικά η παντζαροσαλάτα μας αλλά και η καροτοσαλάτα που ακολουθεί μπορούν για συνδυαστούν με άλλα χειμωνιάτικα λαχανικά, όπως πράσινο ή μωβ λάχανο, μπρόκολο, κουνουπίδι, ρέβα, λαχανάκια Βρυξελλών σε διαδοχικές σειρές.

Οσο για το ντρέσινγκ που πιθανότατα θα περισσέψει στο βάζο; Δεν το πετάμε κι αυτό. Το χτυπάμε με λίγο στραγγιστό γιαούρτι και έχουμε έτοιμο το ντρέσινγκ για την επομένη σαλάτα μας!

Και θυμηθείτε: τα κοτσάνια των παντζαριών δεν τα πετάμε! Δείτε "εδώ" πώς μπορούμε να κάνουμε μια “κοτσανοσαλάτα” που θα νοστιμίσει τις χειμωνιάτικες σαλάτες μας!


Ωμά καρότα στο βάζο

  • Ένα δεμάτι καρότα
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 5-6 κ.σ. ξύδι (καλύτερα λευκό)
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 1 κ.γλ. κύμινο σε σκόνη
  • 1/2 κ. γλ. σπόρους σιναπιού
  • Αλάτι

Ακολουθούμε ακριβώς τα ίδια βήματα που κάναμε για τα παντζάρια.

Για να δείτε πώς μπορείτε να προετοιμάσετε και τις πράσινες σαλάτες από νωρίς κάντε κλικ εδώ και δείτε το προτελευταίο κολπάκι!

Όσο για το κυρίως, ας μην το αφήσουμε παραπονεμένο κι αυτό. Μπορούμε να το προετοιμάσουμε μια ολόκληρη πανσέτα χωρίς κόκαλο 2-3 μέρες πριν και την ημέρα του γεύματος να τη βάλουμε στο φούρνο και να ασχοληθούμε μαζί της μόνον 20’ πριν σερβίρουμε. Για να δείτε πώς, κάντε κλικ εδώ.


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Καλές γιορτές!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου