Πέμπτη 1 Ιουνίου 2017

Ρεβιθο-μπράουνις! Φτιάξτε τα και μην πείτε ποτέ στα παιδιά σας με τι τα φτιάξατε!


Ρεβιθο-μπράουνις!



Όλοι οι γονείς δίνουμε πολλές κρυφές μάχες για να φάνε τα παιδιά μας κάποια φαγητά ή συστατικά τα οποία κατά μια περίεργη παράδοση αποστρέφονται. Ένα τέτοιο συστατικό είναι τα όσπρια. Θρεπτικά και ευεργετικά, φθηνά και ευκολομαγείρευτα, νόστιμα για τους περισσότερους ενηλίκους, μπλιάχ!!! ή στην καλύτερη περίπτωση απλώς άνοστα για τους μικρούς μας πρίγκιπες και πριγκίπισσες. Κι όμως όλοι οι γιατροί και οι διατροφολόγοι δεν παύουν να τονίζουν τη μεγάλη σημασία τους στην αλυσίδα της διατροφής. Πρέπει λοιπόν να βρούμε έναν τρόπο. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα, λέμε. Ας αγιάσουμε τα ρεβίθια παρουσιάζοντάς τα μασκαρεμένα στις αγαπημένες τους λιχουδιές. Ρεβυθομπράουνις λοιπόν και σσσσς!!! μην μας ακούσουν...

Οδηγίες δράσης
Από βραδύς βάζουμε ρεβίθια να μουλιάσουν. Στις διαμαρτυρίες των παιδιών απαντάμε ότι τα ρεβίθια είναι για εμάς, που τα επιθυμήσαμε τόσο πολύ, και επειδή δεν αντέχουμε τα επιφωνήματά τους αλλά ούτε και μπορούμε να τους παρακαλάμε να φάνε το φαγητό τους, γι΄αυτά έχουμε προγραμματίσει κάτι άλλο που τους αρέσει. Την επομένη ημέρα βάζουμε τα ρεβίθια να βράσουν με σκέτο νερό χωρίς αλάτια, σόδες ή ζάχαρες. Στο μεταξύ ετοιμάζουμε ένα εύκολο και αγαπημένο τους φαγητό. Μόλις βράσουν χωρίζουμε 280γρ. ρεβίθια και τα αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν. Τα υπόλοιπα τα μαγειρεύουμε για εμάς όπως μας αρέσουν. (Προσοχή! Αν συνηθίζετε να πετάτε το πρώτο νερό ή να ξαφρίζετε, σας παρακαλώ μην το κάνετε. Κρατείστε το νερό αυτό για να φτιάξετε μια υπέροχη αληθινή μαγιονέζα χωρίς αυγό καθώς και μια γρήγορη υπέροχη αληθινή μους σοκολάτας χωρίς αυγό)

Χμ! τα ρεβίθια κρύωσαν, τα παιδιά δεν μας βλέπουν, ας φτιάξουμε τα ρεβυθο-μπράνουνις... Θα χρειαστούμε:

280 γρ. βρασμένα και στραγγισμένα ρεβίθια
1/2 κούπα φυστικοβούτυρο
1/2 της κούπας μέλι (Μπορείτε να βάλετε μέχρι 3/4 της κούπας)
1 βανίλια
1/4 κ.γλ μπέικιν πάουντερ
1/4 κ.γλ. σόδα φαγητού
Μια πρέζα αλάτι
1/2 κούπα μαρμελάδα της αρεσκείας μας

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170ο C .

Στο μπλέντερ βάζουμε όλα τα υλικά εκτός από τη μαρμελάδα και πολτοποιούμε. Ίσως χρειαστεί να ρίξουμε μια κουταλιά νερό για να βοηθήσουμε στην πολτοποίηση ώστε να έχουμε μια λεία ζύμη. Χρειάζεται να τα πολτοποιήσουμε πάρα πολύ καλά και να προσέξουμε να μη μείνουν κομματάκια από ρεβιθιού διότι όταν ψήνονται δεν έχουν καθόλου ωραία υφή. Καλύπτουμε ένα ταψάκι 20Χ30 με λαδόκολλα και απλώνουμε τη ζύμη. Αν δεν έχουμε ταψάκι αυτών των διαστάσεων, χρησιμοποιούμε οτιδήποτε μας βολεύει (πυρέξ, φόρμα του κέικ) ώστε όταν απλώσουμε τη ζύμη σε αυτό να έχει πάχος 1,5εκ.

Απλώνουμε τη μαρμελάδα σε γραμμές επάνω στη ζύμη απαλά και αν θέλουμε με ένα καλαμάκι τραβάμε γραμμές στη μαρμελάδα για να κάνουμε σχέδια.


Ψήνουμε για 50’ περίπου στον προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις. Δοκιμάζουμε εάν έχει ψηθεί με το γνωστό κόλπο της οδοντογλυφίδας. (Βυθίζουμε μια οδοντογλυφίδα στο κέντρο του ταψιού και αν βγει στεγνή το γλυκό μας είναι έτοιμο.)


Το βγάζουμε από το φούρνο, το αφήνουμε 15’ μέσα το ταψί και μετά το μεταφέρουμε με τη λαδόκολλα σε μια σχάρα. Κόβουμε όταν έχει κρυώσει τελείως.

Σερβίρουμε και φωνάζουμε τα παιδιά μας να φάνε. Ακούμε τα επιφωνήματα ευχαρίστησης και κρυφοχαμογελάμε με αυταρέσκεια...


Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”! Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση, θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας ευχαριστώ!

Περιμένω σχόλια και φωτογραφίες σας!

Να είστε όλοι καλά!
Αλέκα Ν.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου