Καλοκαιρινό
πλιγούρι
με
μανιτάρια και κολοκυθάκια
Λατρεύω
τα καλοκαιρινά λαχανικά! Μεγάλη μου
αδυναμία βέβαια είναι τα τηγανητά κολοκυθάκια και η τηγανιτή μελιτζανοσαλάτα.
Αφενός όμως τηγανητά όμως δε γίνεται
να τρώμε καθημερινά και αφετέρου υπάρχουν
τόσα νόστιμα, γρήγορα, ωφέλιμα και εύκολα
φαγάκια με καλοκαιρινά λαχανικά που
μπορούν να στολίσουν το καθημερινό μας
τραπέζι.
Συνήθως τα μαγειρεύουμε λαδερά, όπως το τουρλού (= το μπριάμ στο χωριό μου). Αυτό όμως σημαίνει και αρκετή ποσότητα λαδιού που στα δικά μου γούστα κάνει το φαγητό αρκετά βαρύ. Προτιμώ λοιπόν να τα μαγειρεύω με τρόπους που δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα λαδιού. Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που θα δούμε σήμερα. Προέκυψε μια μέρα που στο ψυγείο μου είχε φρέσκα μανιτάρια και κολοκυθάκια. Σκέφθηκα να κάνω μανιταροκολοκυθόριζο αλλά είχα ξεμείνει από ρύζι. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω πλιγούρι που είχα αρκετό. Καλύτερα, σκέφθηκα! στο κάτω-κάτω το πλιγούρι είναι πολύ πιο υγιεινό από το ρύζι (για τις ευεργετικές του ιδιότητες δείτε εδώ) Προς πρώτη μου έκπληξή προέκυψε ένα νοστιμότατο φαγάκι και προς δεύτερή μου έκπληξη έγινε δεκτό με επαινετικά σχόλια από όλο τον ανδρικό πληθυσμό της οικογένειας, της οποίας ειρήσθω εν παρόδω το μοναδικό άτομο θηλυκού γένους είναι εγώ! Το σημείωσα λοιπόν στο πρόχειρο σημειωματάριο της κουζίνας και σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας. Θα χρειαστούμε για 4-5 μερίδες:
Συνήθως τα μαγειρεύουμε λαδερά, όπως το τουρλού (= το μπριάμ στο χωριό μου). Αυτό όμως σημαίνει και αρκετή ποσότητα λαδιού που στα δικά μου γούστα κάνει το φαγητό αρκετά βαρύ. Προτιμώ λοιπόν να τα μαγειρεύω με τρόπους που δεν απαιτείται μεγάλη ποσότητα λαδιού. Μια τέτοια συνταγή είναι και αυτή που θα δούμε σήμερα. Προέκυψε μια μέρα που στο ψυγείο μου είχε φρέσκα μανιτάρια και κολοκυθάκια. Σκέφθηκα να κάνω μανιταροκολοκυθόριζο αλλά είχα ξεμείνει από ρύζι. Αποφάσισα λοιπόν να χρησιμοποιήσω πλιγούρι που είχα αρκετό. Καλύτερα, σκέφθηκα! στο κάτω-κάτω το πλιγούρι είναι πολύ πιο υγιεινό από το ρύζι (για τις ευεργετικές του ιδιότητες δείτε εδώ) Προς πρώτη μου έκπληξή προέκυψε ένα νοστιμότατο φαγάκι και προς δεύτερή μου έκπληξη έγινε δεκτό με επαινετικά σχόλια από όλο τον ανδρικό πληθυσμό της οικογένειας, της οποίας ειρήσθω εν παρόδω το μοναδικό άτομο θηλυκού γένους είναι εγώ! Το σημείωσα λοιπόν στο πρόχειρο σημειωματάριο της κουζίνας και σήμερα το μοιράζομαι μαζί σας. Θα χρειαστούμε για 4-5 μερίδες:
1
κούπα πλιγούρι
3
τρυφερά κολοκυθάκια
250
γρ. λευκομανίταρα
250
γρ. μανιτάρια πορτομπέλλο
Ένα
μεγάλο κρεμμύδι
2-3
σκελίδες σκόρδο
2
μεγάλες ώριμες ντομάτες ή 1 κονσέρβα
κονκασέ
1
κ.γλ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1/2
κ.γλ. κουρκουμά
1/2
κ.γλ. κύμινο
Μια
πρέζα καφτερή πάπρικα (προαιρετικά)
Ελαιόλαδο
Αλάτι-Πιπέρι
Μισό
ματσάκι άνηθο
Το
χυμό από μισό λεμόνι
Κόβουμε
τα μανιτάρια και τα κολοκυθάκια σε
κύβους μεγέθους μπουκιάς. Κόβουμε το
κρεμμύδι σε μεγαλούτσικα
ζαράκια με πλευρά 1 εκ. και το τρίβουμε
πολύ ελαφρά με τα δάχτυλα ίσα-ίσα
να χωρίσουν οι φετούλες.
Ψιλοκόβουμε το σκόρδο.
Πλένουμε το πλιγούρι με
αρκετό νερό. Λιώνουμε τις
ντομάτες ή τα ντοματάκια κονκασέ στο
μπλέντερ.
Καίμε
πάρα πολύ καλά μια πλατιά κατσαρόλα που
θα μαγειρέψουμε (σωτέζα τη λένε οι
ειδικοί!!) και ρίχνουμε 2-3 ελαιόλαδο.
Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σωτάρουμε
ανακατεύοντας διαρκώς για να φεύγουν
οι ατμοί και να μη βράσουν. Βγάζουμε τα
μανιτάρια σ΄ένα μπολ.
Προσθέτουμε 2-3
κουταλιές ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και
κάνουμε το ίδιο με τα κολοκυθάκια μέχρι
να ξανθύνουν. Βγάζουμε τα κολοκυθάκια,
προσθέτουμε και πάλι 2-3 κουταλιές
ελαιόλαδο και τα κρεμμύδια στην κατσαρόλα.
Τα σωτάρουμε και αυτά ανακατεύοντας
διαρκώς μέχρι να γίνουν διάφανα και να
αρχίσουν ελαφρά να σκουραίνουν. Να
καραμελώσουν δηλαδή. Προς
το τέλος ρίχνουμε και το σκορδάκι. Τα
βάζουμε στο μπολ μαζί με
τα άλλα.
Ρίχνουμε
στην κατσαρόλα το πλιγούρι,
τη ντομάτα, τα μπαχαρικά,
αλάτι και πιπέρι.
Ανακατεύουμε. Προσθέσουμε τα σωταρισμένα
λαχανικά. Προσθέτουμε 1 1/2 κούπα ζεστό
νερό. Ανακατεύουμε. Μόλις
το φαγητό μας αρχίζει να βράζει,
χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς
χαμηλό και σκεπάζουμε. Το αφήνουμε να
σιγοβράσει για 17’ με 20’,
ελέγχοντας πού και πού και εάν χρειάζεται
προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό. Είναι
προτιμότερο να προσθέτουμε το νερό
λίγο-λίγο διότι ναι μεν το πλιγούρι
είναι υδρόφιλο, εάν όμως ξεπεράσουμε το όριο θα λασπώσει.
Μόλις
δούμε ότι το πλιγούρι έγινε, κατεβάζουμε
την κατσαρόλα από τη φωτιά, προσθέτουμε
το λεμόνι
και 2-3 κουταλιές ελαιόλαδο, ανακατεύουμε
και σκεπάζουμε με μια καθαρή πετσέτα
και το καπάκι. Αφήνουμε το φαγητό να
ξεκουρασθεί για 10’.
Σερβίρουμε
σε βαθύ πιάτο, πασπαλίζουμε
άνηθο και ραντίζουμε με λίγο ωμό
ελαιόλαδο. Αν θέλουμε προσθέτουμε
τριμμένη φέτα, του
πάει πολύ. Καλή
όρεξη!
Αν
σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε
να με ακολουθήσετε στο Google,
εφόσον
έχετε λογαριασμό στο Google
ή
γράψετε το e-mail
σας
στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε
“Submit”
ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο
Facebook "Κολατσιό
από σπίτι"
Έτσι
θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια
συνταγή
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου