Μπακλαβάς με φιστίκι και κόκκινα πιπέρια...
Για
τον μπακλαβά μαίνεται υπογείως μεγάλος
πόλεμος για την προέλευση και για την
ονομασία του! Μια ιστορία μπλεγμένη και
μυστηριακή όσο τα διπλώματα των φύλλων
του και τα ερεθιστικά αρώματα που
αναδύονται! Έναν μόνον είναι σίγουρο:
είναι ένα αρχαιότατο γλυκό το οποίο με
διάφορες παραλλαγές υπήρχε και υπάρχει
σε όλες σχεδόν τα έθνη της νοτιοανατολικής
Μεσογείου. Η πρεμιέρα φαίνεται να έγινε
2.900 χρόνια πριν από τους Ασσυρίους.
Έκτοτε πέρασε από τις κουζίνες της
Αρχαίας Ελλάδας,
ξεροψήθηκε στους φούρνους της Αρχαίας Ρώμης, γλύκανε Βυζαντινούς, μεράκλωσε Οθωμανούς σουλτάνους, έγινε το χριστουγεννιάτικο άρωμα των παιδικών μας χρόνων. Το όνομα φαίνεται πως έχει προέλευση αραβική. Τα φύλλα όμως που παρασκευάζεται έχει επικρατήσει διεθνώς να αποκαλούνται με την ελληνική ονομασία τους ως filo ή για τους πιο υποψιασμένους phyllo.
ξεροψήθηκε στους φούρνους της Αρχαίας Ρώμης, γλύκανε Βυζαντινούς, μεράκλωσε Οθωμανούς σουλτάνους, έγινε το χριστουγεννιάτικο άρωμα των παιδικών μας χρόνων. Το όνομα φαίνεται πως έχει προέλευση αραβική. Τα φύλλα όμως που παρασκευάζεται έχει επικρατήσει διεθνώς να αποκαλούνται με την ελληνική ονομασία τους ως filo ή για τους πιο υποψιασμένους phyllo.
Ένα
είναι σίγουρο: τους αιώνες που πέρασαν
ο μπακλαβάς μπήκε σε σαλόνια και αλώνια,
έγινε το γιορτινό γλυκό των Χριστουγέννων
μας, τον ντύσαμε με σοκολάτα, πήγε στην
Ευρωπαϊκή Επιτροπή, έγινε θέμα στις
εφημερίδες όχι μόνον για τη συνταγή του
αλλά και την καταγωγή του.
Ο
μπακλαβάς λοιπόν αιώνες τώρα ταλαιπωρεί
κόσμο αλλά και ταλαιπωρείται. Ε! είπα
να τον ταλαιπωρήσω κι εγώ λίγο. Όλα
ξεκίνησαν όταν άρχισα να κάνω μια μικρή
έρευνα για το τι είναι μπακλαβάς. Η μόνη
συγκεκριμένη απάντηση που μπόρεσα να
δώσω είναι η ... ασαφής περιγραφή ενός
γλυκίσματος από φύλλο, ξηρούς καρπούς,
μπαχαρικά, ξερά φρούτα και σιρόπι ή μέλι
και η σαφής υπέροχη συνταγή που έχει ο
καθένας μας για το μπακλαβά του. Ας
αυτοσχεδιάσουμε λοιπόν!
Ένας
αλλιώτικος μπακλαβάς
1
πακέτο φύλο Βηρυτού ξεπαγωμένα καλά
360
γρ. αράπικο φιστίκι πολύ ελαφρά καβουρντισμένο
1
κ.σ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
1/4 κ.γλ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
1/4 κ.γλ. γλυκιά καπνιστή πάπρικα
1
κ.γλ. σκόνη κουρκουμά
2
πρέζες κόκκινο πιπέρι καφτερό (προαιρετικά)
2
κ.σ. ζάχαρη
1
ποτήρι του κρασιού ελαιόλαδο ελαφρύ
400
γρ. μέλι
Χοντροκόβουμε τα φιστίκια στο μούλτι ή λίγα-λίγα στο γουδί. Προτιμώ το δεύτερο διότι μπορώ πιο εύκολα να ελέγξω το μέγεθος αλλά μου αρέσει και η διαδικασία καθώς αναδύουν την υπέροχη μυρωδιά τους όταν σπάζονται. Ανακατεύουμε τα φιστίκια με τα μπαχαρικά και τη ζάχαρη.
Σ΄
ένα ταψί 30Χ40εκ. περίπου απλώνουμε δύο
φύλλα. Επειδή τα φύλλα είναι μεγαλύτερα
τα αφήνουμε σουρωμένα. Με το χέρι
πασπαλίζουμε το φύλλο με το μείγμα ξηρών
καρπών-μπαχαρικών. Συνεχίζουμε
φύλλο-φυστίκι-φύλλο-φιστίκι μέχρι να
τελειώσουν όλα, βάζοντας στο τέλος δύο
φύλλα χωρίς γέμιση ανάμεσα.
Κόβουμε σε
κομμάτια 4Χ5εκ περίπου. Ρίχνουμε ανάμεσα
στα κοψίματα περίπου ένα ποτήρι του
κρασιού ελαιόλαδο. Με το χέρι ρίχνουμε
λίγο νερό επάνω στα φύλλα, ίσα-ίσα να
νοτίσουν λιγάκι. Ψήνουμε στους 150ο
C πάνω-κάτω μέχρι να
ροδίσει.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όσο είναι ακόμη καυτό, ρίχνουμε στα κοψίματα αλλά και από πάνω περίπου 400γρ μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει για να σταθεροποιηθεί το μέλι πριν σερβίρουμε.
Μόλις το βγάλουμε από το φούρνο, όσο είναι ακόμη καυτό, ρίχνουμε στα κοψίματα αλλά και από πάνω περίπου 400γρ μέλι. Αφήνουμε να κρυώσει για να σταθεροποιηθεί το μέλι πριν σερβίρουμε.
Αν σας αρέσουν οι συνταγές μου μπορείτε να γράψετε το e-mail σας στο κουτάκι επάνω δεξιά και να πατήσετε “Submit” ή να ακολουθήσετε τη σελίδα μου στο Facebook "Κολατσιό από σπίτι" Έτσι θα ενημερώνεστε αμέσως για κάθε καινούργια συνταγή.
Να
είστε όλοι καλά!
Αλέκα
Ν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου