Γάλα
καρύδας
Η
καρύδα στην ελληνική αγορά κυκλοφορεί
κυρίως σε δύο μορφές: είτε ολόκληρες
είτε σε αποξηραμένα τρίμματα γνωστό.
Γάλα καρύδας μπορούμε να κάνουμε και
με τα δύο, με την ίδια σχεδόν τεχνική
και πολύ καλά αποτελέσματα. Βεβαίως
γευστικά υπερέχει το γάλα με τη φρέσκια
καρύδα, που κι αυτή δεν είναι ακριβώς
φρέσκια αλλά ας την πούμε έτσι σε
αντιδιαστολή με την αποξηραμένη.
Για
το γάλα καρύδας με αποξηραμένη καρύδα
-
2 κούπες αποξηραμένη καρύδα
-
2 κούπες νερό
Βάζουμε
το νερό σ’ ένα κατσαρολάκι για να
ζεσταθεί. Μόλις δούμε ότι φτάνει σε
θερμοκρασία βρασμού, δηλαδή στον πάτο
έχουν αρχίσει να σχηματίζονται αρκετές
φυσαλίδες, ανακατεύουμε να αποκτήσει
ομοιογενή θερμοκρασία, το ζεσταίνουμε
για 1΄ακόμη, ουσιαστικά να φτάσει σε
θερμοκρασία βρασμού αλλά να μην βράσει.
Το ρίχνουμε στο μπλέντερ μαζί με την
καρύδα και αρχίζουμε να πολτοποιούμε.
Το αφήνουμε να δουλευτεί στο μπλέντερ
για 10’ περίπου μέχρι να έχουμε ένα
κρεμώδες μείγμα. Ανάλογα με τη δύναμη
του μπλέντερ μας ίσως μας πάρει λίγο
περισσότερο χρόνο. Μεταφέρουμε το πολτό
σε μια λεπτή πετσέτα. Βάζουμε την πεσέτα
πάνω σ’ ένα στραγγιστήρι και το αφήνουμε
αρκετή ώρα μέχρι να στραγγίσει όλο το
υγρό. Στο τέλος, που θα έχει πια κρυώσει
το μείγμα, στύβουμε με την πετσέτα για
να πάρουμε και το τελευταίο υγρό. Το
γάλα μας είναι έτοιμο! Το διατηρούμε
στο ψυγείο μέχρι 4 ημέρες.
Για
το γάλα καρύδας με φρέσκια καρύδα
-
1 φρέσκια καρύδα
-
1 1/2 κούπα νερό
Με
ένα τρυπανάκι κάνουμε δυο τρύπες σρ
δύο από τα τρία μαύρα “μάτια” που έχει
η καρύδα στη μία κορυφή της. Αδειάζουμε
όλο το νερό που έχει μέσα και το κρατάμε.
Τυλίγουμε στην καρύδα σε μια πετσέτα
και τη χτυπάμε με ένα σφυρί
2-3 φορές μέχρι να ακούσουμε κράκ και να
σπάσει. Με ένα μαχαίρι βγάζουμε την
άσπρη σάρκα και την κόβουμε σε όσο
μικρότερα κομμάτια μπορούμε.
Βάζουμε
τη σάρκα της καρύδας μαζί με το νερό στο
μπλέντερ και πολτοποιούμε όσο καλύτερα
γίνεται. Μεγάλη σημασία στο σημείο αυτό
έχει το πόσο δυνατό είναι το μπλέντερ.
Όσο δυνατότερο είναι, τόσο καλύτερα θα
κάνει τη δουλειά μας. Μ’ ένα δυνατό
μπλέντερ χρειάζεται να το δουλέψουμε
τουλάχιστον περίπου 10’. Αν θέλετε να
έχετε ένα γάλα με πολύ δυνατό άρωμα
καρύδας μπορείτε να προσθέσετε το νερό
που βγήκε από την καρύδα, μειώνοντας
αντίστοιχα την ποσότητα του νερού. Αν
θέλετε όμως το γάλα να είναι ελαφρύ,
τότε καλύτερα να το παραλείψετε.
Μεταφέρουμε το πολτό σε μια λεπτή πετσέτα
και στύβουμε καλά μέχρι να πάρουμε το
υγρό μέχρι την τελευταία σταγόνα.
Διατηρούμε το υγρό στο ψυγείο, κλεισμένο
σε βάζο μέχρι τέσσερις μέρες.
Τα
υπολείμματα της καρύδας και στις δύο
περιπτώσεις μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε
για φτιάξουμε μπισκότα, κράκερ, κέικ,
τρουφάκια κ.λ.π. αν και θα πρέπει να
έχουμε υπ’ όψιν ότι το άρωμά τους είναι
πολύ ελαφρύ, αφού το περισσότερο έχει
περάσει στο γάλα.
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε
κλικ εδώ για
να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο
twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το
ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση,
θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου