Λικέρ
44 με πορτοκάλι και καφέ
Νόμιζα
ότι το πορτοκάλι είναι αποκλειστικά
χειμωνιάτικο φρούτο. Μέχρι που πριν
μερικά χρόνια που το Πάσχα έπεφτε στις
αρχές Μαΐου εκδράμαμε στη Μεσσηνία.
Μέναμε σ΄ένα πολύ όμορφο ξενοδοχείο
που το είχε η κα Ευγενία, όνομα και πράμα,
με τα καταπληκτικά πρωινά
της, τα όμορφα δωμάτια και την εξαιρετικά
χαμογελαστή καλημέρα της. Φυσικά από
τα πρώτα που έκανα μόλις μπήκα στο
δωμάτιο ήταν να ελέγξω την κουζίνα. Ήταν
πολύ καλά οργανωμένη και μου έκανε
εντύπωση ο μεγάλος λεμονοστίφτης.
Ασυνήθιστος εξοπλισμός για δωμάτιο
διακοπών. Σε λίγο κατάλαβα το λόγο.
Στις
εξορμήσεις μας έβλεπα στην άκρη του
δρόμου κιόσκια με παραγωγούς που πούλαγαν
πορτοκάλια. Ήταν ανοιξιάτικα φρέσκα
πορτοκάλια, ιδιαίτερα μυρωδάτα και
ζουμερά από τις δίφορες πορτοκαλιές
της περιοχής. Όπως ήταν αυτονόητο ο
λεμονοστίφτης, που στην πραγματικότητα
προοριζόταν για πορτοκαλοστίφτης, πήρε
φωτιά! Αφού απολαύσαμε αρκετά λίτρα
πορτοκαλάδας όσο μείναμε στους Χράνους
της Μεσσηνίας, φορτώσαμε στο αυτοκίνητο
αρκετά τσουβαλάκια με πορτοκάλια για
να επιμηκύνουμε την απόλαυση όσο γινόταν
και στο σπίτι. Φυσικά στο σπίτι εκτός
από πορτοκαλάδες έκανα και διάφορα
άλλα, όπως π.χ. να διατηρήσω ξύσμα για
τα γλυκά. Μεταξύ άλλων έκανα κι ένα
εξαιρετικό λικέρ πορτοκάλι με καφέ,
ασυνήθιστη γεύση για τα δεδομένα μας.
Κατά τη γνώμη μου αυτά τα ανοιξιάτικα
πορτοκάλια είναι τα καλύτερα για τις
πορτοκαλοσυνταγές λόγω του φινετσάτου
αρώματός των, χωρίς φυσικά να σημαίνει
ότι δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε
χειμωνιάτικα πορτοκάλια, όπως φαίνεται
ότι έκανα εξάλλου και από τις φωτογραφίες
παρακάτω.
Τη
συνταγή τη είχα βρει στις περιπλανήσεις
μου στις γειτονιές του διαδικτύου.
Πρόκειται για ένα λικέρ που φτιάχνεται
με βάση το μπράντι Calvados (εμείς βέβαια
μπορούμε να βάλουμε κάποιο άλλο
οινόπνευμα), πορτοκάλι, σπόρους καφέ
και ζάχαρη. Απλά υλικά και πολύ εύκολη
η διαδικασία. Η ονομασία κάθε άλλο παρά
στο περιεχόμενο παραπέμπει, λέγεται
απλώς “44” διότι 44 είναι ο μαγικός
αριθμός της συνταγής του: χρησιμοποιούμε
44 σπόρους καφέ, 44 κύβους ζάχαρης και το
αφήνουμε να ωριμάσει για 44 ημέρες. Κι
εγώ που νόμιζα ότι πιο απλή συνταγή από
1-2-3-4 του ελληνικού χαλβά δεν υπάρχει!
Το
Calvados είναι ένα μπράντι
που φτιάχνεται από μηλίτη στη Νορμανδία
της Γαλλίας και έχει 40 αλκοολικούς
βαθμούς. Τόσο δυνατό περίπου πρέπει να
είναι και το αλκοόλ που θα χρησιμοποιήσουμε
για να φτιάξουμε το λικέρ 44. Έτσι μπορούμε
να αντικαταστήσουμε το Calvados
είτε με βότκα είτε με κάποιο άλλο
μπράντι στους ίδιους περίπου αλκοολικούς
βαθμούς. Μην το δοκιμάσετε με τσίπουρο,
είναι πολύ δυνατό και κυριαρχεί
εξουδετερώνοντας σχεδόν τα αρώματα.
Όσο
για τους 44 κύβους ζάχαρης, μπορείτε να
τους αντικαταστήσετε με την απλή λευκή
ζάχαρη που όλοι έχουμε στα σπίτια μας.
Κάθε κύβος έχει βάρος 4 γρ. και επομένως
(44Χ4=) 176 γρ. ζάχαρης θα χρειαστούμε για
το λικέρ 44. Και για να μιλήσουμε με
κουταλιές, αν σκεφτούμε ότι μια κουταλιά
της σούπας ζάχαρη έχει βάρος 15 γρ. τότε
χρειαζόμαστε κάτι λιγότερο από 12
κουταλιές της σούπας ζάχαρη. Φυσικά η
ποσότητα της ζάχαρης μπορεί να αυξηθεί
ή να μειωθεί ανάλογα με τα γούστα μας.
Τέλος
σιγουρευτείτε ότι το πορτοκάλι που θα
χρησιμοποιήσετε είναι βιολογικό, δηλαδή
δεν είναι ούτε κερωμένο ούτε εμβαπτισμένο
σε κάποιο χημικό που θα επιμηκύνει τη
ζωή του. Θα φτιάξουμε το λικέρ 44 για να
το απολαύσουμε, όχι για να φαρμακωθούμε!
Μπορούμε
να προσφέρουμε το λικέρ 44 ως χωνευτικό
σε θερμοκρασία δωματίου. Μπορούμε όμως
να πιούμε απλώς για την απόλαυση, οπότε
κατά τη γνώμη μου είναι καλύτερα να
προσθέσουμε λίγο πάγο. Κατά τη γνώμη
μου είναι εξαιρετικά απολαυστικό αν
αντί για πάγο, το αναμείξουμε με παγωμένο
αφρώδες κρασί. Τότε γίνεται ένα δροσιστικό
κοκτέιλ για τα καλοκαιρινά βράδια!
Χρειαζόμαστε
για να φτιάξουμε το λικέρ 44:
-
1 λίτρο Calvados ή βότκα ή κάποιο μπράντι όχι περισσότερο από 40 αλκοολικούς βαθμούς
-
1 μεγάλο ακέρωτο πορτοκάλι
-
44 σπόρους καφέ
-
44 κύβους ή 176 γρ. ή 12 κ.σ. λευκή ζάχαρη
Πλένουμε
καλά το πορτοκάλι και με ένα μυτερό
μαχαίρι κάνουμε 44 μικρές εγκοπές στην
επιφάνεια του. Βάζουμε σε κάθε εγκοπή
και ένα σπόρο καφέ. Επειδή πιθανότατα
αν κάνετε τις εγκοπές όλες μαζί δεν θα
μπορείτε μετά να τις εντοπίσετε με
κίνδυνο να χιλιοτρυπίσετε το πορτοκάλι,
καλύτερα κάθε φορά που κάνετε την εγκοπή,
να βάζετε αμέσως και το σπόρο του καφέ.
Σ’
ένα καθαρό γυάλινο βάζο που κλείνει
πολύ καλά και έχουμε βεβαιωθεί ότι το
πορτοκάλι χωρά να περάσει από το στόμιο,
ρίχνουμε τη ζάχαρη, βάζουμε το πορτοκάλι
και το αλκοόλ. Κλείνουμε καλά, ανακινούμε,
βάζουμε πάνω μια ταμπελίτσα με την
ημερομηνία που θα είναι έτοιμο το λικέρ
μας, δηλαδή 44 ημέρες αργότερα. Αφήνουμε
το βάζο στον πάγκο της κουζίνας για
ώρες ώστε να μπορούμε να ανακινούμε
κάθε τόσο για να βεβαιωθούμε ότι θα
λιώσει η ζάχαρη. Τότε μεταφέρουμε το
βάζο σε σκοτεινό και δροσερό μέρος,
φροντίζοντας μια στο τόσο να το ανακινούμε.
Μόλις
περάσουν οι 44 ημέρες, το λικέρ 44 είναι
έτοιμο. Το περνάμε από φίλτρο για να
διαυγάσει τελείως, το βάζουμε σε γυάλινο
μπουκάλι και το απολαμβάνουμε σε κάθε
ευκαιρία! “Α
votre santé
!” που
λένε και οι Γάλλοι!
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ
εδώ
για
να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο
twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το
ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση,
θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου