Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018

Πτι μπερ αλά ελληνικά!


Κλασσικά, λατρεμένα πτι μπερ αλά ελληνικά!



Όπως σας υποσχέθηκα στην προηγούμενη ανάρτηση, που κάναμε μπισκοτάκια petit beurre με τη συνταγή της φίλης μου της Marie-Claire από τα Πυρηναία, σήμερα θα κάνουμε τα γνωστά μας πτι μπερ, αυτά που μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών,
είτε βουτηγμένα στο γάλα είτε αγκαλιάζοντας σφιχτά ένα μυρωδάτο λουκούμι για να κάνουν το γνωστό μας μπισκοτολούκουμο, είτε ως κύριο συστατικό στον παγωμένο κορμό ή αλλιώς μωσαϊκό ή αλλιώς σαλάμι είτε ως τραγανή επικάλυψη ενός πρόχειρου κασάτου παγωτού ... Εσείς στ΄αλήθεια πώς αλλιώς τρώγατε τα μπισκότα αυτά που συντρόφεψαν την παιδική μας ηλικία; Περιμένω μυνήματά σας για παίρνουμε όλοι μας καινούργιες ιδέες πώς να τα απολαύσουμε.

Τα μπισκότα Petit Beurre, που κατά κυριολεξία σημαίνει βουτυράκι, πρωτοδημιουργήθηκαν to 19o αι. στη Νάντ της Γαλλίας. Η ελληνική μοίρα τους όμως ταξίδεψε στην καρδιά της Μαρίας Παπαδοπούλου στο πικρό ταξίδι της προσφυγιάς από την Κωνσταντινούπολη στον Πειραιά το 1922 κι έμελε να σφραγίσει όχι μόνον την ιστορία της οικογένειας, που συνεχίζει μέχρι σήμερα να παράγει μεταξύ άλλων τα γνωστά μπισκότα, αλλά και όλες τις γενιές των ελληνοπαίδων μέχρι σήμερα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 1922 φιγουράρει μέχρι σήμερα στο λογότυπο της εταιρείας.

Παραδοσιακά τόσο τα γαλλικά Petit Beurre έχουν 16 τρυπούλες ενώ τα ελληνικά πτι μπερ έχουν 20. Βεβαίως ο αριθμός των τρυπών αλλάζει ανάλογα με τη μάρκα, αλλά πτι μπερ χωρίς τρύπες δε νοείται. Ε! Αυτές τις τρυπούλες ΔΕΝ θα τις δείτε στα δικά μου μπισκότα, απλώς διότι αυτή τη φορά ... ξέχασα να τις κάνω!

Η συνταγή που θα κάνουμε έχει δύο χαρακτηριστικά: το πρώτο είναι ότι ενώνουμε καλά μέσω του βρασμού τη ζάχαρη και τα υγρά υλικά. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνει η ζύμη απολύτως ομογενής και βοηθά στην τραγανότητα του μπισκότου. Το δεύτερο είναι ότι παγώνουμε τα μπισκότα πριν τα ψήσουμε. Με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζουμε ότι θα διατηρήσουν το σχήμα τους αλλά και προσδίδουμε επιπλέον τραγανότητα.

Μπισκότα πτι μπερ αλά ελληνικά

1 πρέζα αλάτι
250 γρ.αλεύρι γ.ο.χ.
1 κ. γλ. μπέικινγκ πάουντερ
1 βανίλια

100 γρ. βούτυρο αγελάδος
100 γρ. ζάχαρη της αρεσκείας σας (έβαλα demerara διότι μου αρέσει περισσότερο η γλύκα της)
70 ml νερό

Σ’ ένα κατσαρολάκι βάζουμε το νερό, το βούτυρο και τη ζάχαρη και τα βράζουμε όλα μαζί για 5’. Μεταφέρουμε σε κρύο σκεύος και τα αφήνουμε να κρυώσουν για 30’ ανακατεύοντας πού και πού για να μην πιάσει κρούστα.

Ανακατεύουμε τα υπόλοιπα υλικά σ΄ένα μπολ και τα ρίχνουμε στο κρύο σιρόπι. Ανακατεύουμε - “ζυμώνουμε” μέχρι να έχουμε για ομοιογενή ζύμη.

Βάζουμε τη ζύμη σε μια μεμβράνη τροφίμων, την ανοίγουμε ελαφρά σε τετράγωνο σχήμα και την αφήνουμε στο ψυγείο για σφίξει. Βγάζουμε από το ψυγείο και ανοίγουμε φύλλο, όσο μπορούμε πιο τετράγωνο, πάχους μισού εκατοστού. Λάβετε υπ’ όψιν ότι τα μπισκοτάκια μας φουσκώνουν ελάχιστα.
Κόβουμε με τη ροδέλα της ζύμης που κάνει ζιγκ-ζαγκ στις άκρες τετράγωνα διαστάσεων 6Χ5 εκ. , σφραγίζουμε αν θέλουμε με κάποια σφραγίδα, κάνουμε συμμετρικά τις τρυπούλες που εγώ ξέχασα (τέσσερις σειρές τρυπούλες από πέντε τρυπούλες σε κάθε σειρά) και μεταφέρουμε σε ταψί επικαλυμμένο με λαδόκολλα.
Βάζουμε το ταψί στο ψυγείο, να παγώσουν τα μπισκοτάκια πολύ καλά.

Αν βιαζόμαστε ή θέλουμε να
χρησιμοποιήουμε τα πτι μπερ σε κάποια παρασκευή που δεν μας ενδιαφέρει το σχήμα τους, φτιάχνουμε ένα κύλινδρο και τα βάζουμε στο ψυγείο να σφίξει πολύ καλά.
Με κοφτερό μαχαίρι κόβουμε φετούλες, τις αραδιάζουμε στο ταψί και τις ψήνουμε.

Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο C για 20’ περίπου μέχρι να χρυσίσουν πολύ ελαφρά. Μην περιμένετε να σκουρήνουν διότι δεν περιέχουν αυγό. Χαρακτηριστική ένδειξη ότι είναι έτοιμα είναι όταν σκουρήνουν ελαφρά οι άκρες των μπισκότων.



Αφήνουμε να κρυώσουν στο ταψί για να σταθεροποιηθούν τελείως και μεταφέρουμε σε μεταλλικό κουτί.

Τοποθετούμε σε ψηλό ράφι, πίσω από διάφορα άλλα βάζα για να σώσουμε από τα “ποντίκια” του σπιτιού!!!!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου