Μαριναρισμένη
πέρκα με λαχανικά
Δεν
έχω παράπονο... Τα παιδιά μου τρώνε όλα
τα φαγητά που τους σερβίρω και ανέχονται
τους πειραματισμούς μου με χιούμορ.
Αστειεύονται, κριτικάρουν, κάνουν
παρατηρήσεις, απορρίπτουν ή επικροτούν
και όλα αυτά καλόπιστα και καρτερικά.
Ή σχεδόν.
Διότι υπάρχουν 2-3 φαγητά που
μου έχουν απαγορέψει να μαγειρέψω και
με ενημέρωσαν ότι αν το τολμήσω θα τα
φάω μόνη μου. Το ένα είναι τα ψάρια πλακί.
Στη γευστική τους παλέτα ο συνδυασμός
ψαριού και λαχανικών μαγειρεμένων μαζί
είναι μάλλον αδιανόητος. Όσο κι αν
προσπάθησα να επιχειρηματολογήσω για
την διατροφική αξία και τη νοστιμιά του
φαγητού αυτού, τα επιχειρήματά μου
έμεινα στον κενό. (Αλλά θα σας πω κάτι
και μη με μαρτυρήσετε, εντάξει; Ούτε κι
εμένα με ενθουσιάζει. Ίσως τα γούστα
μου αλλάξουν κάποτε αλλά μέχρι τότε...)
Μέχρι
τότε προσπάθησα
να
συμβιβάσω τα πράγματα: να μαγειρέψω
κάπως το ψάρι, ώστε να μην είναι το απλό
ψητό ψάρι, αλλά με κάποια σάλτσα που θα
του δώσει γεύση και υγρασία χωρίς να
φαίνεται και να κάνω απλά λαχανικά για
να το συνοδέψω, κάτι σαν τα πράσα γιαχνί
που ήδη κάναμε.
Για
ψάρι διάλεξα φιλέτα πέρκας. Είναι ωραία,
λευκόσαρκα και τρυφερά φιλέτα, χωρίς
αγκάθια και κόκαλα, με ελαφριά μυρωδιά
ψαριού που δεν θα δημιουργούσε μεγάλη
αντίθεση με τα μπαχαρικά που προσέθεσα
ώστε να ενοχλήσει του ευαίσθητους
γευστικούς
αισθητήρες των υιών μου. Κατέληξα
στη σκέψη να μαρινάρω το ψάρι με γιαούρτι
στο οποίο προσέθεσα κάποια μπαχαρικά.
Εξάλλου το γιαούρτι χρησιμοποιείται
για να μαρινάρουμε κοτόπουλο ακριβώς
για να του προσδώσει την απαραίτητη
υγρασία. Τον ίδιο ρόλο παίζει και στο
ψάρι μας. Για συνοδευτικό διάλεξα απλά
λαχανικά για να μην έχω αντιδράσεις. Αν
και θα του πήγαινε πολύ και η προσθήκη
φινόκιου (και έτσι σας
προτείνω να το κάνετε), το απέφυγα αφού
τα παιδιά μου δεν είναι και τόσο
εξοικειωμένα με το φινόκιο.
Θα
χρειαστούμε
4
φιλέτα πέρκας
Για
την μαρινάδα
1
κεσεδάκι γιαούρτι αγελάδος
2
κ.σ. κόκκινο πιπέρι γλυκό
2
κ.σ. κύμινο σκόνη
1
κ.σ. μαραθόσπορο σπασμένο
Αλάτι-Πιπέρι
5-6
κ.σ. ελαιόλαδο
Για
το συνοδευτικό
2
πράσα, το άσπρο μέρος
2
μέτρια κρεμμύδια ξερά
4
μικρά τρυφερά καρότα
Ξύσμα
από ένα λεμόνι
Ελαιόλαδο
Χυμό
λεμονιού
1
σφηνάκι λευκό κρασί
Αλάτι-Πιπέρι
Στο
ταψάκι που θα ψήσουμε
τα ψάρια βάζουμε λίγο ελαιόλαδο. Σ’
ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα υλικά της
μαρινάδας και
βουτάμε τα φιλέτα. Τα βάζουμε το ένα
δίπλα στο άλλο στο ταψάκι. Σκεπάζουμε
με μεμβράνη και βάζουμε στο ψυγείο για
2 ώρες. (Μπορούμε αν θέλουμε να κάνουμε
την προετοιμασία από την προηγούμενη
και να ψήσουμε τα ψάρια την επόμενη
μέρα.)
Για
να κάνουμε το συνοδευτικό, κόβουμε τα
πράσα και τα καρότα σε κομμάτια 4 εκ.
περίπου, τα κρεμμύδια σε ροδέλες πάχους
1 εκ. Ζεσταίνουμε καλά
ένα ρηχό κατσαρολάκι με καπάκι, βάζουμε
λίγο ελαιόλαδο και ρίχνουμε τα λαχανικά
και
το ξύσμα.
Αλατοπιπερώνουμε. Τα γυρνάμε να γυαλίσουν
καλά, μετριάζουμε τη φωτιά και κλείνουμε
με το καπάκι. Αφήνουμε τα λαχανικά να
μαλακώσουν με τον ατμό τους. Ανεβάζουμε
τη φωτιά, σβήνουμε με το κρασί και το
λεμόνι και περιμένουμε να εξατμισθούν
τα υγρά.
Σερβίρουμε
το ψάρι με τα λαχανικά και ραντίσουμε
με λίγο ελαιόλαδο. Καλή όρεξη!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου