Λουκουμάδες
γλυκοπατάτας
Οι
γλυκοπατάτες έκαναν θεαματικά την
είσοδό τους στη διατροφή μας τα τελευταία
χρόνια και θεωρούνται πολύ θρεπτική
τροφή με αρκετά διατροφικά οφέλη.
Όπως ήταν φυσικό προσπάθησα να τις εντάξω στην οικογενειακή διατροφή, αρχικά απλώς ψημένες στο φούρνο με μέλι και κανέλλα. Δυστυχώς δεν άρεσαν σε κανένα μας, αν και το προσπάθησα 2-3 φορές. Γι΄αυτό προσπάθησα να τις μαγειρέψω με διαφορετικούς τρόπους κυρίως σαν κολατσιό, αφού η γλυκιά γεύση στα κυρίως γεύματα δεν είναι θελκτική στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Όπως ήταν φυσικό προσπάθησα να τις εντάξω στην οικογενειακή διατροφή, αρχικά απλώς ψημένες στο φούρνο με μέλι και κανέλλα. Δυστυχώς δεν άρεσαν σε κανένα μας, αν και το προσπάθησα 2-3 φορές. Γι΄αυτό προσπάθησα να τις μαγειρέψω με διαφορετικούς τρόπους κυρίως σαν κολατσιό, αφού η γλυκιά γεύση στα κυρίως γεύματα δεν είναι θελκτική στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας.
Ο
απλούστερος τρόπος που άρεσε ήταν οι
κροκέτες γλυκοπατάτας. Δεν έκανα τίποτε
περισσότερο παρά αντικατέστησα τις
πατάτες στις συνταγή μου για τις κροκέτες
πατάτας με γλυκοπατάτα. Αφού τις έψησα
τις περίχυσα με μέλι και τις πασπάλισα
με κανέλλα και ω! του θαύματος έγιναν
ανάρπαστες. Αν θελήσετε να τις κάνετε
μπορείτε να κάνετε κλικ εδώ για να
δείτε τη συνταγή με τις κροκέτες πατάτας.
Σήμερα
όμως θα κάνουμε κάτι διαφορετικό. Θα
κάνουμε λουκουμάδες γλυκοπατάτας με
σπόρους παπαρούνας, τζίντζερ και σπόρους
κάρδαμου. Έτσι επιπλέον των διατροφικών
οφελών της γλυκοπατάτας, έχουν και αυτά
από τον παπαρουνόσπορο, το τζίντζερ και
το κάρδαμο. Είναι μια ακόμη απλή συνταγούλα
που μπορούμε να κάνουμε είτε στο τηγάνι,
είτε στο φούρνο. Οι λουκουμάδες
γλυκοπατάτας τρώγονται ευχάριστα και
κρύοι και αν επιλέξουμε να τους
πασπαλίσουμε με άχνη ζάχαρη και όχι με
μέλι μπορούν να μπουν και στο γνωστό
σακουλάκι για το κολατσιό στο σχολείο.
Ας δούμε πώς:
Υλικά
500
γρ. γλυκοπατάτες
3-4
κ.σ. παπαρουνόσπορο
1
κ.σ. αλεύρι ολικής άλεσης (μπορείτε να
βάλετε και γ.ο.χ.)
2
κ.σ. ζάχαρη καστανή ή λευκή
1
αυγό
3
εκ. φρέσκο τζίντζερ
1
κ.γλ. σκόνη κάρδαμου (το γνωστό κακουλέ
που βάζουμε στα τσουρέκια)
1/2
γαρύφαλλο σκόνη
Ηλιέλαιο
για το τηγάνισμα αν αποφασίσουμε να
τους τηγανίσουμε
Άχνη
ζάχαρη ή μέλι
Πλένουμε
τις γλυκοπατάτες, τις κάνουμε μερικές
τρύπες με το πιρούνι, τις τυλίγουμε σε
λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο και τις
ψήνουμε στο φούρνο στους 180ο C
μέχρι να μαλακώσουν καλά. Τις
αφήνουμε να κρυώσουν, τις καθαρίζουμε
και τις πολτοποιούμε.
Σ’
ένα μπολ ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τη
ζάχαρη, ανακατώνουμε και προσθέτουμε
το αυγό. Χτυπάμε να ομογενοποιηθεί,
προσθέτουμε το αλεύρι και τελικά τον
πουρέ της γλυκοπατάτας.
Πρέπει τώρα να
έχουμε ένα σχετικά σταθερό μείγμα. Αν
χρειαστεί προσθέτουμε λίγο αλεύρι
ακόμη.
Ζεσταίνουμε
σε μια κατσαρολίτσα το ηλιέλαιο και με
το μικρό μηχανικό κουτάλι του παγωτού
παίρνουμε μικρές ποσότητες
και τις
τηγανίζουμε μέχρι να ξανθύνουν. Βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί και μόλις τις μεταφέρουμε σε πιατέλα πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με μέλι.
Εναλλακτικά
απλώνουμε μια κόλλα ψησίματος σ΄ένα
ταψί του φούρνου, λαδώνουμε ελαφρά και
βάζουμε κουταλίτσες από τη ζύμη.
Ραντίζουμε με λίγο ηλιέλαιο και ψήνουμε
σε προθερμασμένο φούρνο στους 180ο
C μέχρι
να χρυσίσουν. Και πάλι πασπαλίζουμε με
άχνη ζάχαρη ή περιχύνουμε με μέλι.
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου