Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2018

Κανελόνια με γαρίδες και ανθότυρο!

Κανελόνια με γαρίδες και ανθότυρο!


Οι πρώτες αναφορές για γεμιστά ζυμαρικά φαίνεται να είναι γύρω στα 1770 στην Ιταλία οπότε αποκαλούνταν macheroni ripieni. Η λέξη cannelloni
φαίνεται να εμφανίζεται στις αρχές του 20ου και προέρχεται από την ιταλική λέξη cannello που σημαίνει φυσητήρας. Μου φάνηκε περίεργη σύνδεση των γνωστών μας ζυμαρικών με τους φυσητήρες μέχρι που έβαλα τη λέξη στο Google για αναζήτηση σχετικών φωτογραφιών.
Στα μεν ιταλικά έβγαλε φωτογραφίες με φλόγιστρα που στην άκρη τους καταλήγουν σ΄ ένα μεταλλικό σωλήνα που θυμίζει αρκετά τα κανελόνια στα δε ελληνικά έβγαλε μια συσκευή που έχει μακρύ σωληνωτό ρύγχος και φυσά αέρα!
Λογικό μου φάνηκε αλλά έψαξα λίγο περισσότερο και βρήκα ότι η ιταλική λέξη
cannello προέρχεται με τη σειρά της από τη λατινική canna που πολύ απλά σημαίνει καλάμι. Όχι, παρακάτω δεν έψαξα να βρω από που προέρχεται και αυτή και γιατί τόσο η ιταλική όσο και η ελληνική λέξη αρχίζουν με την ίδια συλλαβή -κα-. Προτίμησα να φτιάξω κανελόνια με γαρίδες και ανθότυρο...

Είναι μια πραγματικά ελαφριά συνταγή αφού δεν έχει ούτε λιπαρά τυριά ούτε κρέας ούτε αυγά. Ακόμη η μπεσαμέλ που χρησιμοποιείται ως βάση για τη γέμιση είναι στην κλασσική μορφή της, δηλ. χωρίς αυγό.

Για τις γαρίδες δεν χρειάζεται να καταξοδευτούμε. Ήδη σε παλαιότερη ανάρτηση, τότε που κάναμε γαριδομακαρονάδα, μιλήσαμε για τα μεγέθη της γαρίδας και τους λόγους για τους οποίους είναι καλύτερο να διαλέξουμε ελληνική μικρή γαρίδα αλλά είπαμε λεπτομερώς γιατί πρέπει να πλένουμε τις γαρίδες πάρα πολύ καλά.

Το μεγάλο στοίχημα κάνοντας αυτή τη συνταγή είναι να μην παραψηθούν οι γαρίδες και μετατραπούν σ΄ ένα άνοστο λάστιχο. Ως γνωστόν χρειάζονται ελάχιστο μαγείρεμα, 3’ το πολύ, αλλά τα ζυμαρικά χρειάζονται περισσότερο. Όλες οι συνταγές που βρήκα μας λένε ότι το φαγητό μας χρειάζεται περίπου 30΄στο φούρνο. Καταστροφή για τις γαρίδες! Ακόμη ένας μαγειρικός γόρδιος δεσμός που πρέπει να λύσουμε... Και η λύση βρίσκεται στο παιχνίδι με τις θερμοκρασίες: κρύες γαρίδες, μπεσαμέλ σε θερμοκρασία δωματίου, ζεστό γάλα και καλά προθερμασμένος φούρνος. Μη ξεχνάμε άλλωστε ότι τα ζυμαρικά μαγειρεύονται σωστά όταν πέσουν μέσα σε βραστό υγρό. Έτσι μέχρι να φθάσει η θερμότητα στο κέντρο του φαγητού που είναι οι κρύες γαρίδες, θα προλάβουν να μαγειρευτούν τα κανελόνια και εμείς θα απολαύσουμε σωστά μαγειρεμένες γαριδούλες!

Υλικά
18 κανελόνια
1/2 λίτρο γάλα
1 κούπα συμπυκνωμένο χυμό ντομάτας
2-3 κ.σ. κεφαλοτύρι τριμμένο ή παρμεζάνα

Για τη γέμιση
500 γρ. γαρίδες
2 κ.σ. αλεύρι
2 κ.σ. βούτυρο αγελάδος
1/2 λίτρο γάλα
120 γρ. αθνότυρο
1 κ.γλ. πάπρικα γλυκιά
1/2 κ.γλ. πάπρικα καπνιστή
1/2 κ.γλ. σκόνη σκόρδου
1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο (μπορείτε να βάλετε και ξερό)
Αλάτι-πιπέρι

Καθαρίζουμε καλά τις γαρίδες και τις βάζουμε στο ψυγείο. Αν το κάνουμε από την προηγούμενη, ακόμη καλύτερα.

Για να της δώσουμε χρόνο να κρυώσει, ξεκινάμε με την παρασκευή της μπεσαμέλ με τη γνωστή διαδικασία: σ΄ένα κατσαρολάκι λιώνουμε το βούτυρο, προσθέτουμε και ανακατεύουμε μέχρι να πάρει χρώμα. Ρίχνουμε το γάλα σε δόσεις, ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά της γέμισης εκτός από τις γαρίδες. Ανακατεύουμε καλά και μεταφέρουμε σε άλλο σκεύος για να προλάβει να κρυώσει.



Στο μεταξύ ζεσταίνουμε καλά λίγο ελαιόλαδο σε μια κατσαρόλα και σωτάρουμε τα κεφάλια και τα κελύφη των γαρίδων μέχρι να κοκκινίσουν. Προσθέτουμε ένα μικρό κρεμμύδι, ένα καρότο, ένα φύλλο δάφνης και λίγο σέλερι και τα σωτάρουμε όλα μαζί για 2’. Προσθέτουμε 1/2 λίτρο χλιαρό γάλα και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 30’. Σουρώνουμε καλά το αρωματικό γάλα και το κρατάμε ζεστό μέχρι να το χρησιμοποιήσουμε.

Όταν η μπεσαμέλ έχει πια κρυώσει, προσθέτουμε τις κρύες γαρίδες, ανακατεύουμε και μ’ ένα κουταλάκι γεμίζουμε τα κανελόνια και τα βάζουμε προσωρινά σ΄ένα δίσκο.

Ζεσταίνουμε το χυμό ντομάτας, βουτυρώνουμε ένα πυρέξ που χωρά ίσα-ίσα τα κανελόνια και ρίχνουμε το χυμό ντομάτας. Αραδιάζουμε γρήγορα τα γεμισμένα κανελόνια στο πυρέξ με τη σάλτσα. Περιχύνουμε με το ζεστό γάλα, πασπαλίζουμε με το κεφαλοτύρι και βάζουμε αμέσως στο φούρνο, που πρέπει να είναι καλά προθερμασμένος.
Ψήνουμε στον αέρα στους 180ο C για 20’ με 25’ περίπου μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και να χρυσίσει η επιφάνεια. Αν θέλουμε το φαγητό μας να γίνει πιο σκούρο, μπορούμε αντί να βάλουμε το χυμό ντομάτας στη βάση του πυρέξ, να τον ρίξουμε πάνω από το γάλα.

Βγάζουμε από το φούρνο, αφήνουμε να σταθεί για 15’ - 20’, κόβουμε και σερβίρουμε.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα.

Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου