Πέμπτη 4 Ιανουαρίου 2018

Μαύρες φακές μπελούγκα

Μαύρες φακές μπελούγκα

(Φωτό δανεισμένη από την Καθημερινή)

Παλαιότερα μου άρεσαν πολύ οι βόλτες στα σούπερ μάρκετ. Χάζευα τα όμορφα κουτάκια, βαζάκια, σακουλάκια που ήταν τακτικά αραδιασμένα, έβρισκα τα νεοφερμένα προϊόντα και φυσικά πολλές φορές γέμιζα με αυτά το καρότσι μου.
Περνώντας τα χρόνια και όσο περισσότερο ασχολούμαι με την μαγειρική, η βόλτα στο σούπερ μάρκετ έχασε τη γοητεία της... Τα περισσότερα από τα προϊόντα είναι κατεργασμένα και επιβαρυμένα με διάφορα ακαταλαβίστικα που καμία γοητεία δε μου ασκούν πια. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν αγοράζω κάποια κατεργασμένα προϊόντα. Προτιμώ να παρασκευάζω μόνη μου ότι μπορώ και να προμηθεύομαι από το σούπερ μάρκετ μόνον ότι δεν μπορώ να κάνω μόνη μου.

Τις βόλτες στο σούπερ μάρκετ αντικατέστησαν τώρα πια οι βόλτες στη λαϊκή και τα μαγαζιά που πωλούν χύμα προϊόντα. Σε μια τέτοια βόλτα είδα πριν από καιρό μαύρες φακές. “Χαϊδευτικά” τις λένε φακές μπελούγκα διότι μοιάζουν με το μαύρο χαβιάρι μπελούγκα. Ευτυχώς μόνον στην όψη και όχι στην τιμή, αν και από τις κλασσικές φακές είναι λίγο πιο ακριβές! Πωλούνται συσκευασμένες και στο σούπερ μάρκετ, όπου εκεί είναι μάλλον εισαγωγής. Στην Ελλάδα έχουμε μια μικρή παραγωγή στο Φενεό της Κορινθίας.

Πιο ελαφρές από τις γνωστές μας καφετί φακές, ιδιότητα που τις κάνει ιδανικές για μεσημεριανό φαγητό τις καθημερινές που οι γιοί μου πρέπει αρκετά νωρίς το απόγευμα να φύγουν για προπόνηση. Επιπλέον θεωρούνται και αυτές υπερτροφή, περιέχουν την ουσία ανθοκυάνη που συμβάλλει την καταπολέμηση των φλεγμονών, του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων. Επίσης μισό φλυτζάνι μαγειρεμένες μαύρες φακές περιέχει περίπου 12 γραμμάρια πρωτεΐνης και 9 γραμμάρια φυτικών ινών που σημαίνει ότι μας χορταίνει πιο εύκολα και μας κρατά χορτάτους αρκετή ώρα. Ιδανικές και για δίαιτα λοιπόν!

Είναι εύκολες στο μαγείρεμα, δε χρειάζονται μούλιασμα από το βράδυ και διατηρούν το ωραίο στρογγυλό σχήμα τους όταν βράσουν. Το τελευταίο τις κάνει ιδανικές για σαλάτες και κυρίως τέτοιες συνταγές κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Εγώ τις προτιμώ μαγειρεμένες σε ωραία απλά καθημερινά φαγάκια συνοδευμένες από λαχανοσαλάτα και ελιές. Μια τέτοια φωτογραφία ετοιμαζόμουν να βγάλω και είχα στρώσει το τραπέζι κατάλληλα. Εκείνη όμως τη διαφήμιση που λέει “Όχι, άστα είναι για το μπλογκ!” την ξέρετε; Ε! Εγώ δεν πρόλαβα να το πω...

Υλικά που θα χρειαστούμε για 4 μερίδες
  • 250 γρ. μαύρες φακές μπελούγκα (υπολογίστε τέσσερα φλυτζανάκια του καφέ)
  • 1 μεγάλο καρότο
  • 1 μεγάλο κόκκινο ξερό κρεμμύδι
  • Μερικά φύλλα σέλινο
  • 1 κ. γλ. ξερή ρίγανη ή 5-6 κλαδάκια φρέσκια (μπορείτε να την αντικαταστήσετε με θυμάρι)
  • 2 κούπες ζωμός κότας
  • Αλάτι – Πιπέρι
  • Ελαιόλαδο
  • και για το τέλος 2 κ.σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό και λευκό ξύδι



Κόβουμε το κρεμμύδι και το καρότο σε ζαράκια. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λίγο ελαιόλαδο και τα σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν. 



Προσθέτουμε το σέλινο, το θυμάρι και τις φακές και σωτάρουμε για 1’.

Στο σημείο αυτό μπορούμε να προσθέσουμε και λίγο αλάτι, το οποίο νοστιμίζει μεν τα όσπρια αλλά ταυτόχρονα δεν βοηθά στο βράσιμό τους. Γι΄αυτό, αν θέλουμε, βάζουμε λίγο και αλατίζουμε στο τέλος όταν έχουν πια βράσει.

Προσθέτουμε το ζωμό, ανακατεύουμε. Μόλις αρχίσει να βράζει χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί μέχρι να μαλακώσουν οι φακές, ανάλογα με τα γούστα μας. Αν θέλουμε μπορούμε να αφήσουμε να εξατμισθεί τελείως ο ζωμός, οπότε θα γίνουν σπυρωτές ή τις αφήνουμε με λίγο ζουμάκι.

Αν επιλέξουμε το τελευταίο και επειδή οι μαύρες φακές δεν χυλώνουν εύκολα, μπορούμε να διαλύσουμε μια κουταλιά της σούπας νισεστέ ή κορν φλάουερ σε λίγο νερό και να το προσθέσουμε στο φαγητό στο τέλος του μαγειρέματος. Ανακατεύουμε μέχρι να πήξει ελαφρά. Εξάλλου η προσθήκη κάποιου δημητριακού (και ο νισεστές παράγεται από δημητριακά – συνήθως καλαμπόκι όπως και το κορν φλάουερ) στα όσπρια ενδείκνυται διότι με τον τρόπο αυτό αυξάνεται η βιολογική αξία των πρωτεϊνών τους.

Κλείνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μαϊντανό, το ξύδι, αλάτι, πιπέρι, λίγο ακόμη ελαιόλαδο και σερβίρουμε! (Είναι το σημείο που δεν πρόλαβα να πω "Μη!!! είναι για το μπλογκ!)

Οι φακές μας μπορούν να γίνουν ακόμη πιο μυρωδάτες εάν στη αρχή του μαγειρέματος προσθέσουμε λίγο αγελαδινό βούτυρο μαζί με το ελαιόλαδο. Γενικά όμως αποφεύγω το συνδυασμό συστατικών που περιέχουν σίδηρο με οποιουδήποτε γαλακτοκομικό προϊόν, διότι, καταπώς λένε οι ειδικοί, έτσι εμποδίζεται η απορρόφηση του σιδήρου από τον οργανισμό. Εσείς πράξτε κατά βούληση.

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!

Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου