Μυρωδικά
στην κατάψυξη
Όταν
έχουμε πολλά μυρωδικά, όπως μαϊντανό,
άνηθο, μάραθο, ματζουράνα ή και φρέσκα
κρεμμυδάκια ή σκορδάκια τα
διατηρούμε στην κατάψυξη έτοιμα για
χρήση κάθε στιγμή.
Αρχικά
καθαρίζουμε τα μυρωδικά από τυχόν
κλαράκια και σκληρά κοτσανάκια. Αν τα
κοτσανάκια είναι τρυφερά τα χρησιμοποιούμε
κι αυτά στο φαγητό μας.
Τα
πλένουμε και τα στεγνώνουμε πολύ καλά.
Το στέγνωμα γίνεται πιο εύκολα αν έχουμε
στεγνωτήρι λαχανικών (δεν είναι ακριβό,
ένα απλό κάνει 6-7 ευρώ και θα το βρείτε
στα καταστήματα με είδη κουζίνας) αλλιώς
τα αφήνουμε λίγη ώρα στο στραγγιστήρι
και μετά τα απλώνουμε σε πετσέτα για να
στεγνώσουν τελείως. Είναι σημαντικό!
Όταν
στεγνώσουν τα ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι
πάνω σε μια σανίδα και τα μεταφέρουμε
σε στεγνά γυάλινα βάζα. Χρησιμοποιείστε
άφοβα τα γυάλινα βάζα, είναι πολύ πιο
υγιεινά, δεν κινδυνεύουμε να σκορπίσουν
και να μας λερώσουν την κατάψυξη και
αντίθετα με ότι πιστεύουμε ΔΕΝ σπάζουν
στην κατάψυξη! (Στο σημείο αυτό κάνω μια
παρένθεση να εξηγήσω το λόγο: το γυαλί
σπάει στην κατάψυξη όχι επειδή καταψύχεται
αλλά επειδή τα υγρά που συνήθως περιέχουν
διογκώνονται όταν παγώνουν. Με την
αύξηση του όγκου τους πιέζουν το γυαλί
και αυτό σπάει. Αυτός είναι ένας από
τους λόγους που πρέπει τα μυρωδικά να
είναι στεγνά. Ο άλλος είναι ότι ο πάγος
που θα σχηματισθεί πάνω στα βρεγμένα
μυρωδικά τα “καίει”). Γεμίζουμε τα βάζα
χωρίς να πιέζουμε, απλώς πατάμε ελαφρά.
Κλείνουμε με το καπάκι, βάζουμε οπωσδήποτε
ταμπελίτσα που γράφουμε το περιεχόμενο
και το χρόνο κατάψυξης, διότι είναι
δύσκολο να καταλάβουμε τι περιέχει όταν
παγώσει. Για να μην δυσκολεύεστε να
βγάλετε την ετικέτα όταν χρειαστεί,
χρησιμοποιείστε καλύτερα αυτοκόλλητη
χαρτοταινία, βγαίνει πολύ εύκολα!
Όταν
θέλουμε ξύνουμε με ένα πηρούνι την
ποσότητα που χρειαζόμαστε και τη ρίχνουμε
κατ΄ευθείαν παγωμένη στην κατσαρόλα.
Αν
τυχόν θέλετε να καταψύξετε φρέσκα
κρεμμυδάκια ή σκόρδα, χρησιμοποιείστε
καλύτερα αεροστεγή βάζα, για να μην
μυρίσει η κατάψυξη.
Αποφύγετε
να καταψύξετε δυόσμο ή μέντα, χάνουν το
άρωμά τους όταν καταψύχονται. Προτιμήστε
να τα αποξηράνετε. Αν θέλετε να δείτε
πώς, πατήστε εδώ!
Αν
σας αρέσει η σελίδα μου, μπορείτε να με
γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook
με τίτλο “Κολατσιό!!”
(κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με
ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας
επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει
“Παρακολούθηση” για να
ενημερώνεστε αμέσως για κάθε ανάρτηση!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου