Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Ζαχάρωσε το μέλι;


Ζαχάρωσε το μέλι;

Το ζαχάρωμα ή αλλιώς η κρυστάλλωση του μελιού είναι μια απολύτως φυσική διεργασία σε όλα τα μη νοθευμένα μέλια. Η κρυστάλλωση μπορεί να συμβεί ανομοιόμορφα, οπότε οι κρύσταλλοι της γλυκόζης καταβυθίζονται στον πάτο και στην πάνω πλευρά αυξάνεται η υγρασία. Αν η κρυστάλλωση συνεχιστεί είναι πιθανό το μέλι τελικά να ξυνίσει.
Η συνηθέστερη όμως μορφή κρυστάλλωσης είναι ομοιόμορφα σε όλη τη μάζα του μελιού. Στην περίπτωση αυτή το μέλι δε ξυνίζει και μπορούμε πολύ εύκολα να το αποκρυσταλλώσουμε. Ο χρόνος που μπορεί να κρυσταλλώσει το μέλι εξαρτάται από το είδος του μελιού, τη χημική του σύσταση, την περιεκτικότητα σε υγρασία και τις συνθήκες φύλαξης και κυμαίνεται από 24 μήνες για το πευκόμελο σε 1-2 μήνες για το μέλι από ηλίανθο, εκτός από το ελατόμελο που δεν κρυσταλλώνει.

Ο ευκολότερος τρόπος αποκρυστάλλωσης είναι να ζεστάνουμε το μέλι σε μπαιν -μαρί. Φυσικά πρέπει το μέλι να είναι σε γυάλινο βάζο. Πρέπει να προσέξουμε ιδιαίτερα να μην ανεβεί πολύ η θερμοκρασία διότι πάνω τους 45ο C διότι χάνει τις ευεργετικές του ιδιότητες. Γι΄αυτό το βάζουμε σε κατσαρολάκι με χλιαρό νερό και ανάβουμε το μάτι της κουζίνας στο χαμηλό (9/2 στη δική μου κουζίνα), σκεπάζουμε με καπάκι και το αφήνουμε να ζεσταθεί πολύ αργά. Δε χρειάζεται να ξεσκεπάσουμε το βάζο, καλύτερα μάλιστα να το αφήσουμε κλειστό για να μην μπει υγρασία στο μέλι. Επειδή ακόμη και σε χαμηλή θερμοκρασία το μέλι αλλοιώνεται εάν μείνει πολλή ώρα, το ελέγχουμε κάθε τόσο. Για ένα βάζο μελιού 900γρ. χρόνος που θα χρειαστεί για να αποκρυσταλλωθεί κυμαίνεται από 1 ώρα έως 2 ώρες και 30’, ανάλογα με το μέλι και το βαθμό κρυστάλλωσης. Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει. Μη δοκιμάσετε να το κρυώσετε με νερό, διότι κινδυνεύει να σπάσει το βάζο.

Για να αποφύγετε ή να επιβραδύνετε την κρυστάλλωση του μελιού φροντίστε να το φυλάσσετε σε θερμοκρασία πάνω από 14ο C ή αντίθετα στην κατάψυξη, ναι στην κατάψυξη! Το μέλι ζαχαρώνει σε θερμοκρασίες μεταξύ 8ο C και 14ο C. Σε θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν το μέλι σφίγγει λόγω της υγρασίας που περιέχει, αλλά δεν ζαχαρώνει. Οπότε εάν έχετε μεγάλη ποσότητα και δεν θέλετε να ζαχαρώσει βάλτε το απλά στην κατάψυξη. Φροντίστε όμως αυτή τη φορά να ΜΗΝ είναι σε γυάλινο βάζο, διότι μπορεί να διογκωθεί και να σπάσει το βάζο. Όταν το χρειαστείτε βγάλτε το και αφήστε το σε θερμοκρασία δωματίου για να ζεσταθεί.

Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε να με γίνεται μέλος στην ομάδα μου στο Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ εδώ για να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε αυτό το ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!

Να είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα Νικολαΐδου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου