Αρωματικό
κρύο τσάι
“Πήσον
νερό” έλεγε ο Πόντιος παππούς μου που
γεννήθηκε στο παγωμένο Σουρμπασάν του
Καυκάσου, δηλ. “κάνε τσάι”.
Εσείς
όμως μήπως ανήκετε σ’ αυτούς που πίνουν
τσάι για φάρμακο μόνον όποτε είναι
άρρωστοι;
Μαζί σας! Ακόμη και τότε
προσπαθώ να το αποφύγω. Ενώ διαβάζω κάθε
τόσο για τις ευεργετικές του ιδιότητες
και φροντίζω στις καλοκαιρινές εξορμήσεις
να προμηθευτώ διάφορα τοπικά τσάγια
και κάθε φθινόπωρο υπόσχομαι στον εαυτό
μου ότι θα αντικαταστήσω τον απογευματινό
καφέ μ’ ένα φλιτζάνι τσάι, κάθε χειμώνα
απλώς δεν τηρώ την υπόσχεση μου...
Έλα
όμως που έκανα ένα γιο σκέτο Πόντιο
λόρδο που σχεδόν κάθε απόγευμα απολαμβάνει
το τσαγάκι του. Ευτυχώς δηλαδή να
καταναλωθούν τα διάφορα τσάγια που
αγοράζω κάθε καλοκαίρι. Δοκιμάζει
διάφορες γεύσεις, βάζει από τα σιρόπια
που φτιάχνω για αναψυκτικά και το πίνει
...μέσα σε κωνικό δοκιμαστικό σωλήνα
των 250 ml!
Όλα
αυτά το χειμώνα και καλά πηγαίναμε... Ο
Πόντιος λόρδος μου όμως δεν θέλησε να
εγκαταλείψει την αγαπημένη του συνήθεια
ούτε το καλοκαίρι. Επειδή φυσικά το
καλοκαίρι ζεστό τσάι δεν πίνεται, εκτός
κι αν είσαι σκέτος λόρδος, δοκιμάσαμε
να κάνουμε τσάι, να το αφήνουμε να κρυώσει
και μετά να προσθέσουμε παγάκια. Με τον
τρόπο αυτό όμως το τσάι μαύρισε περισσότερο
ή λιγότερο ανάλογα το είδος, έκανε από
πάνω μια αντιαισθητική λιπαρή κρούστα
και με τα παγάκια φυσικά αραίωνε πολύ.
Αν το κάναμε πιο δυνατό πίκριζε αρκετά.
Τελικά ψάξε – δοκίμασε, κάτι καταφέραμε.
Σκέφτηκα
λοιπόν τώρα που καλοκαιριάζει (τρόπος
του λέγειν, διότι αυτή τη στιγμή αρχές
Μαΐου ο καιρός είναι μουντός, βλέπω από
το παράθυρο τη θάλασσα να έχει κυματάκια,
ο αέρας φυσά κι εγώ κάθομαι στον καναπέ
με μια κουβερτούλα ριγμένη στα πόδια
μου ενώ θα έπρεπε ήδη να έχω αρχίσει τα
μπάνια στη θάλασσα...), σκέφθηκα λοιπόν
να σας πω πώς να κάνετε κρύο τσάι και να
το έχετε στο ψυγείο σας έτοιμο ανά πάσα
στιγμή. Μεταξύ μας, κι εμένα μου αρέσει!
Για
να κάνουμε κρύο τσάι, κάνουμε αυτό που
λέει η λέξη: κρύο τσάι. Με άλλα λόγια δεν
ζεσταίνουμε καθόλου το νερό αλλά βάζουμε
τα φύλλα του τσαγιού μέσα σε κρύο νερό.
Έτσι η εκχύλιση γίνεται πολύ πιο αργά
και έχει ως αποτέλεσμα ένα ελαφρύτερο
τσάι χωρίς και πίκρα. Είναι ένας εύκολος
τρόπος για να απολαύσουμε κάθε είδος
τσαγιού.
Αυτός
ο τρόπος είναι απίστευτα απλός, τεμπέλικος
θα έλεγα. Δε χρειάζεται να βράσουμε
νερό, δε χρειάζεται να πολυπροσέξουμε
την ποσότητα του τσαγιού, μπορούμε να
χρησιμοποιήσουμε είτε έτοιμα φακελάκια,
είτε να βάλουμε απλώς αποξηραμένα φύλλα
τσαγιού. Το μόνο μειονέκτημα είναι ο
χρόνος που χρειάζεται για να γίνει η
εκχύλιση. Αλλά μπορείτε να κάνετε
μεγαλύτερες ποσότητες και απλώς να το
διατηρείτε στο ψυγείο.
Το
μόνο που χρειαζόμαστε είναι
- Μια κανάτα ή ένα γυάλινο μπουκάλι σε φαρδύ στόμιο ή ακόμη και ένα βάζο
- Το τσάι της επιλογής μας
- Δροσερό νερό
Υπολογίζουμε
2 κουταλιές του τσαγιού για 250 ml
νερό, δηλ. ένα ποτήρι του
νερού. Καθώς βάζουμε τα φύλλα στην κανάτα
τα τρίβουμε με τα χέρια μας για να
σπάσουν. Έτσι θα μεγαλώσουμε την επιφάνεια
που έρχεται σε επαφή με το νερό και το
τσάι μας θα γίνει γρηγορότερα. Σκεπάζουμε
την κανάτα αν δεν έχει καπάκι βάζουμε
μεμβράνη τροφίμων, και το βάζουμε στο
ψυγείο. Αυτό ήταν! Τώρα περιμένουμε. Ο
χρόνος ποικίλει ανάλογα με τον τύπο του
τσαγιού. Έτσι ενώ το πράσινο τσάι θέλει
7 -8 ώρες για να
γίνει, για το πράσινο αρκούν 6 ώρες, ενώ
ένα ντόπιο βουνίσιο τσάι με τη μυστηριώδη
ένδειξη “ποντιακό τσάι” που είχα πάρει
από το Αμύνταιο της Φλώρινας χρειάστηκε
μόλις 2,5 ώρες. Γι΄ αυτό την πρώτη φορά
που θα κάνετε, δοκιμάστε μετά από 2 -3
ώρες και αφήστε το
περισσότερο ή λιγότερα χρόνο.
Φυσικά ο χρόνος δεν εξαρτάται μόνον από
τον τύπο του τσαγιού αλλά και από το
προσωπικό μας γούστο. Απλώς έχετε υπ’
όψιν ότι όσο περισσότερο μένει, τόσο
δυνατότερο γίνεται.
Σε
αυτή τη φάση μπορούμε επίσης να
αρωματίσουμε το τσάι με κάποια φρέσκα
βότανα, όπως βασιλικό ή δυόσμο από τη
γλάστρα μας. Πρέπει όμως να κόψουμε τα
φύλλα ώστε να μπορέσει να βγει ο χυμός
τους μαζί με το άρωμα. Μπορούμε επίσης
να βάλουμε κάποιο φρούτο. Ειδικά αυτή
την εποχή μπορούμε να ρίξουμε 1 -2 φρέσκες
φράουλες που δίνουν πολύ ιδιαίτερο
άρωμα ή αργότερα το καλοκαίρι φλούδες
από ροδάκινο.
Κάποια
μπαχαρικά, ένα ξυλάκι κανέλας, μερικά
μοσχοκάρφια ή ένας αστεροειδής γλυκάνισος
είναι μια ακόμη αρωματική ιδέα. Για τους
πιο τολμηρούς μερικά κομματάκια καυτερής
πιπεριάς μπορούν να δώσουν φωτιά στο
κρύο τσάι σας!
Όταν
ολοκληρωθεί ο χρόνος της κρύας εκχύλισης,
το τσάι μας έχει αποκτήσει το
γνωστό χρώμα, σουρώνουμε
το τσάι με λεπτό σουρωτηράκι ή το περνάμε
από ένα φίλτρο του καφέ για να είναι
τελείως διαυγές.
Αν
θέλουμε να προσθέσουμε κάποιο γλυκαντικό
στο τσάι, τότε καλύτερα να είναι σε μορφή
σιροπιού διότι αλλιώς δεν διαλύεται.
Μπορούμε να ετοιμάζουμε ένα σιρόπι με
λευκή ζάχαρη σε αναλογία 1/1 ή να
χρησιμοποιήσουμε κάποιο από τα σιρόπια
που κάνουμε για τα καλοκαιρινά αναψυκτικά,
όπως το αρωματικό σιρόπι λεμονάδας ή
σιρόπι βυσσινάδας ή σιρόπι ροδακινάδας (αν θέλετε να δείτε
αυτές τις συνταγές πατήστε εδώ και εδώ και εδώ).
Φυσικά αν βάλουμε κάποιο αρωματικό
σιρόπι δεν θα προσθέσουμε φρούτα.
Μπορούμε
αν θέλουμε να προσθέσουμε μέλι για
γλυκαντικό. Πρέπει να το βάλουμε από
την αρχή, οπότε θα λιώσει σιγά-σιγά καθώς
γίνεται το τσάι, αρκεί να το ανακινήσουμε
μερικές φορές όσο γίνεται.
Μπορείτε
να σερβίρετε το κρύο τσάι σας με διάφανα
ποτήρια, διακοσμημένο με ένα κλαδί από
το αρωματικό ή με μια φέτα από το φρούτο
που βάλατε. Στην υγεία σας!
Αν
σας αρέσουν οι αναρτήσεις μου, μπορείτε
να γίνετε μέλος στην ομάδα μου στο
Facebook με τίτλο “Κολατσιό!!” (κάντε κλικ
εδώ
για
να τη δείτε) ή να με ακολουθήσετε στο
twitter στο @Aleka_Ni ή να ακολουθήσετε αυτό το
ιστολόγιο πατώντας επάνω δεξιά το
κουμπάκι που γράφει “Παρακολούθηση”!
Κι αν νομίζετε ότι αξίζουν μια κοινοποίηση,
θα χαιρόμουν πολύ αν το κάνατε! Σας
ευχαριστώ!
Να
είστε όλοι καλά και καλά μαγειρέματα!
Αλέκα
Νικολαΐδου
Έξυπνες και ωραίες συνταγές! Εγώ συνήθως αγοράζω από εδώ https://eshop.masoutis.gr/categories/index/kaba?item=574&subitem=022418&subdescr=kruo-tsai αλλά θα δοκιμάσω και την ιδέα σας!!
ΑπάντησηΔιαγραφή